Armenija i Gruzija

cijena na upit

first minute

12 dana / 10 noćenja

polasci: 30.05.2020., 06.10.2020.

Pošalji upit

Prema grčkoj mitologiji Kavkaz je bio jedan od stupova koji su podupirali svijet. Danas se planina Kavkaz smatra granicom između Europe i Azije, mjesto na kojem su se kroz stoljeća miješale kulture i čija je povijest ispisala stranice i stranice. Upravo zato, ovo ogromno područje između Crnog i Azovskog mora te Kaspijskog jezera jedno je od lingvistički i kulturološki najrazličitijih područja na Zemlji. Ovo je putovanje kroz povijest, kulturu i prekrasne mistične krajolike. Rasveselit će ljubitelje prirode i kretanja. Put nas vodi kroz njegove dvije zemlje: Armeniju i Gruziju. 
Armenija, mala planinska država koja i danas čuva svoje staro pismo, prva je zemlja koja je prihvatila kršćanstvo kao službenu vjeru još davne 301.godine, čak 12 godina prije Rima. Po njezinim brežuljcima razbacane su stare crkve iz kojih izvire mistika davnina. Tu je i vrh Ararat, kojeg sezonski pokriva snijeg, a na kojeg je prema Bibliji pristala Noina arka. Erevan, jedan od najstarijih gradova na svijetu, gotovo iz svakog svojeg kutka pruža lijepi pogled na Ararat. 
Gruzija je obdarena božanskim krajolicima - snježnim vrhovima i čudesnim zelenim i cvjetnim dolinama. 
Zbog  različitosti kojima obiluje, ali i visoke tolerancije, ovdje se mogu vidjeti ortodoksne, gregorijanske crkve, sinagoge i đamije, jedna uz drugu.
Stanovnici kavkaških zemalja poznati su po svojoj gostoljubivosti i srdačnosti. 
Budite oprezni, ova regija bi vam se mogla uvući pod kožu i prvi posjet Kavkazu možda neće ostati i zadnji.  

Prema grčkoj mitologiji Kavkaz je bio jedan od stupova…
[Više]

t43refdllll najbolje vrijeme za putovati, tw45tw dobro za putovati, 54rt moguće je putovati, ali nije najbolje vrijeme u godini, trwegefd ne preporučujemo putovanje

Program putovanja

Gruzija_i_Armenija.png

 

Sastanak u zračnoj luci u Zagrebu i let prema Tbilisiju, uz presjedanje.

Dolazak u Tbilisi u ranim jutarnjim satima. Po dolasku ćemo proći kroz carinske formalnosti, a zatim se odvesti do hotela gdje ćemo doručkovati i kratko se odmoriti. U kasnijim jutarnjim satima uputit ćemo se do našeg prvog odredišta, samostana Gremi iz 16. st., s kraljevskom tvrđavom i crkvom arhanđela. Potom nas čeka kušanje vina regije Kakheti. Posjetit ćemo kuću muzej princa Alexandre Chavchavadze u Tsinadnaliju, koji je zaslužan za izgradnju najstarije i najvede vinarije u Gruziji. Tu ćemo kušati 5 sorti gruzijskog vina. U drugom dijelu dana odvest ćemo se do Sighnaghija, grada ljubavi, gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

Nakon doručka šetnja gradom, a zatim obilazak Bodbe samostana Svete Nino. Prema predaji, Sv. Nino je zaslužna za preobračenje Gruzijaca na kršćanstvo. Potom vožnja prema David Garejiju, jednoj od najvažnijih znamenitosti Gruzije. Ovo mjesto kombinacija je povijesnih građevina, pretpovijesnih arheoloških nalazišta, bogatih paleontoloških polja i važnih biogeografskih obilježja na visoravni oko rijeke Iori. Brojni pećinski samostani ukrašeni jedinstvenim freskama lijepi su primjer skladnog odnosa čovjeka i prirode. David Gareji smatra se remek djelom gruzijske srednjovjekovne umjetnosti. Čeka nas otprilike 2 sata hoda. Na kraju dana odvest ćemo se do Tbilisija gdje ćemo noćiti.

Nakon doručka krećemo u istraživanje Tbilisija. Posjetit ćemo nacionalni muzej s famoznom Zlatnom riznicom, a zatim šetnja avenijom Rustaveli u kojoj se nalaze tbilisijska Opera i Baletno kazalište, parlament te kazalište Rustaveli. Proći ćemo kraj crkve Metekhi koja se nalazi na litici s pogledom na rijeku Mtkvari. Ispred crkve se nalzi spomenik osnivaču Tbilisija, kralju Vakhtang Gorgaslan. Tu se, na litici, nalazi i palača Darejani. Nastavljamo dalje do sumpornih toplica smještenih u starom Tbilisiju, na suprotnoj strani rijeke, nasuprot palači Darejan. Po izvorima sumporne vode Tbilisi je dobio ime. U istom dijelu grada nalazi se i ortodoksana crkva Narikala sv. Nikole, uvijena u obrambenu utvrdu Narikala. Ako se stepenicama uspnemo na utvrdu imat ćemo lijep pogled na Tbilisi. Posjetit ćemo i armensku crkvu sv. Jurja iz 13.st., židovsku sinagogu i tursku džamiju koje se sve nalaze vrlo blizu jedna drugoj, kao znak vjerske tolerancije. Na suprotnoj strani ulice nalazi se crkva Sioni koja nas vodi do obala rijeke Mtkvari. Tu se u ulici Shardeni nalaze bronji zgodni kafići i galerije. Dolazimo do crkve Anchiskhati, najstarije crkve u Tbilisiju. Krajem dana povratak u hotel i noćenje u Tbilisiju.

Doručak, a zatim vožnja čudesnim krajolicima od Gudaurija uz rijeku Tergi sve do Kazbegija, glavnog grada regije. Proći ćemo kraj dvorca Ananuri i predivnog vodenog rezervoara Jinvaly. Čeka nas 2-satni uspon po livadama, a zatim šumovitim krajolikom, do crkve Gergeti Trojstva, smještene na 2.170 m. Ako nas vrijeme posluži, odavdje ćemo imati priliku vidjeti najviši glečer Kavkaza, smješten na Mt Kazbegi (5.047 m). Vratit ćemo se u mjesto, a zatim nastavljamo vožnju do Gudaurija, gdje ćemo se smjestiti i noćiti u planinskom hotelu.

Nakon doručka vožnja do mjesta Uplistsikhe - "utvrde lordova", drevnog grada istočne Gruzije uklesanog u stijene. Potom povratak prema Tbilisiju. Putem ćemo se zaustaviti u Mtskheti (pod zaštitom UNESCO-a), koja je bila glavni grad Gruzijske kraljevine od 3.st. pr.n.e. do 5 st. n.e. Posjetit ćemo samostan Jvari (6.st.) i katedralu Svetitskhoveli (11. st). Noćenje u Tbilisiju.

Nakon doručka uputit ćemo se prema granici s Armenijom. Posjetit ćemo tri samostana – Akhtala, Haghpat i Sanahin. Samostani Haghpat i Sanahin uvršteni su u UNESCO-vu listu svjetske baštine. Naziv „Sanahin“ na armenskom jeziku doslovce znači „ovaj je stariji od onog drugog“, što vjerovatno znači da je taj samostan stariji od samostana Haghpat. Haghpat pak (976 g.), jedna je od najljepših kreacija srednjovjekovne armenske arhitekture. Krajem dana odvest ćemo se do jezera Sevan. Zadivljujuće plave boje, jezero Sevan je drugo po nadmorskoj visini i najveće slatkovodno jezero na svijetu. Posjetit ćemo samostan Sevanvank koji se smjestio na otoku Sevan. U Brončano doba otok je bio opasan zidinama, a u 9. st. Sevan je postao kraljevska citadela Sjunijskih kraljeva. Noćit ćemo u hotelu kraj jezera.

Doručak u hotelu, a za početak dana posjetit ćemo dolinu kačkara Noratus. Nastavljamo prema srednjevjekovnom karavansaraju Selim koji je služio kao odmorište na prijelazu planinskog lanca Selim (Sulema). Ovo je najbolje očuvani karavansaraj u Armeniji i izvrstan je primjer armenske sekularne arhitekture Srednjeg vijeka. Ako bude moguće zaustavit ćemo se i kraj Zorats Karera kojeg neki nazivaju armenskim Stonehenge-om. U drugom dijelu dana nastavljamo do prelijepog armenskog samostana Tatev. Do samostana ćemo doći najdužom žičarom na svijetu. Žičara je duga 5,7 km i povezuje spektakularni klanac rijeke Vorotan sa starim samostanom Tatev. Izgrađen je u 9. st., no veliku važnost dobiva u 14. i 15. st. kad se ovdje nalazilo jedno od najvažnijih srednjevjekovnih sveučilišta, koje je značajno doprinjelo razvoju znanosti, religije i filozofije, izdavaštvu knjiga i razvoju minijaturnog slikarastva. Krajem dana stižemo u Goris gdje ćemo noćiti.

Doručak u hotelu, a zatim vožnja prema Khndzoresku, srednjevjekovnom gradu u stijeni koje je do 20. st. bilo nastanjeno. Khndzoresk je sjajno mjesto za hodanje i istraživanje. U spiljama koje su uglavnom umjetno izdubljene nalaze se ostaci starog sela, a mogu se vidjeti i crkve, grobnice, lijepe formacije stijena te brojni izvori vode. Prošetat ćemo po ovom čudesnom mjestu. Nastavljamo naše putovanje kroz slikovite krajolike, a među šarenim stjenama u slikovitom klancu obići ćemo lijepu crkvu Noravank (13. – 14.st.). Zatim nastavljamo prema Areniju poznatom po proizvodnji ukusnog vina, gdje ćemo posjetiti jednu od lokalnih vinarija. Za kraj dana ostavili smo posjet Khor Virapu (4. – 18. st.), armenskoj apostolskoj samostanskoj crkvi i važnom mjestu hodočašća. Važnost ovog mjesta povezana je s Grgurom Prosvjetiteljem, koji je uveo kršćanstvo u Armeniju, a kojeg je armenski kralj Tiridates III ovdje držao zatvorenog 13 godina. S vremenom je Grgur postao kraljev vjerski mentor. 301 g. Armenija je postala prva zemlja na svijetu koja je kršćanstvo prihvatila kako službenu religiju. Crkva Khor Virap nalazi se na araratskoj visoravni pa se odatle širi čudesan pogled na svetu planinu Ararat – simbol besmrtnosti Armenije. U večernjim satima stižemo u Erevan gdje ćemo noćiti.

Doručak u hotelu, a zatim odlazimo do stoljetnih spomenika Ejmiatsin (armenski Vatikan) i Zvartnots, uvrštenih na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine. Po dolasku u Ejmiatsin obići ćemo Ejmiatsinsku katedralu (iz 303 g.) koja je službena rezidencija armenskih katolikosa. Nastavljamo s posjetom Zvartnotsu (7.-10. st.) i njegovom Hramu snaga bdijenja. Potom ćemo se vratiti u Erevan i razgledati ga. Moderna armenska prijestolnica jedan je od najstarijih gradova svijeta, osnovan 782. godine pr.n.e. Prošetat ćemo središtem grada (Trg Republike, avenija Mashtoc, Kuća opere i baleta) sve do znamenitih kaskada, a zatim posjetiti Matenadaran, zanimljiv Institutu drevnih rukopisa. Krajem dana odvest ćemo se do memorijalnog kompleksa Tsisernakaberd podignutog u spomen na veliki genocid armenskog naroda. Zaustavit ćemo se i u poznatoj tvornici armenskog konjaka. Upoznat ćemo se sa starom tradicijom proizvodnje konjaka, ali i vidjeti izradu dekorativnih tepiha od svile. Ako nam ostane dovoljno vremena, preporučujemo i posjet muzeju Erebouni, koji prikazuje razdoblje osnutka grada Erevana (ulaznica se plaća na licu mjesta). Noćenje u hotelu.

Nakon doručka odvest ćemo se do Garnija, gdje ćemo posjetiti hram iz 1. st. Nakon brojnih rimskih napada hram je obnovljen i posvećen Mitri, bogu Sunca. Potom nastavljamo prema Geghardu, gdje ćemo posjetiti lijepi samostan Geghard (12. - 13.st). poznat i kao Irivank (Spiljski samostan). Njegovo ime označava biblijskio koplje kojim je rimski vojnik probio Kristovo tijelo. U stijenama koje okružuju samostan izgrađeno je stotine hačkara (kamenih spomenika u obliku uspravne ploče) i spilja. Samostan Geghard i gornji dio doline Azat također su uvršteni u UNESCO-vu listu svjetske baštine. Potom povratak u Erevan i noćenje.

U ranim jutarnjim satima transfer do zračne luke i povratak kući. Uz presjedanje, dolazak u Zagreb sredinom dana.

Cijena uključuje: 
-trošak zrakoplovnih karata na internacionalnim letovima od Zagreba do Tbilisija i od Erevana do Zagreba
-smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima s 3 i 4 zvjezdice te u Gudauriju u planinskom hotelu
-obroke kako je navedeno u programu na bazi doručka i jedne večere (legenda: D=doručak, V=večera)
-transfere i vožnje prema programu
- kušanje 5 sorti vina u regiji Kakheti (Gruzija)
- kušanje konjaka u tvornici konjaka u Erevanu i vina u Areniju (Armenija)
- lokalno vodstvo na engleskom jeziku
- pratitelja putovanja iz Hrvatske za najmanje 10 putnik
- ulaznice za spomenute znamenitosti
-jedna mala boca vode na dan
-troškove pripreme i organizacije putovanja

Cijena ne uključuje:
-zrakoplovne takse: 1.400 kn
-ručkove i večere koje nisu navedene
- moguća je nadoplata za polupansion: 850 kn (preporučujemo)
-alkoholna pića - osim navedenog kušanja vina
-nadoplatu za jednokrevetnu sobu: 2.000 kn
-napojnice za lokalne vodiče i vozače
- putno osiguranje (preporučujemo)
- troškove osobne prirode 

 

 

 

 

 

 

img

NEWSLETTER

Pratite akcije, budite informirani o novim putovanjima, maštajte i planirajte, putujte...

© 2000-2024 Kaiser Tours putnička agencija d.o.o.