Himalajska odiseja kroz Sikkim i Butan

cijena na upit

grupno putovanje- garantirano

16 dana / 13 noćenja

termin: 11.05.2018

Pošalji upit

Ovo nas putovanje vodi u podnožje veličanstvene Himalaje. Krenut ćemo od zelenog Darjeelinga poznatog po širokim nasadima čaja, a zatim krenuti prema Sikkimu i njegovim planinskim mjestašcima. Pratit će nas snježni vrhunci i široke planinske doline. Putovat ćemo od Pellinga do Gangtoka, posjetiti sveto tirkizno jezero Tsomog, a zatim nastaviti do lijepog Kalimponga koji je već na granici sa strane Zapadnog Bengala. Put nas dalje vodi prema Butanu, maloj budističkoj državi poznatoj po očuvanoj tradiciji i izuzetno dobrom načinu vođenja zemlje. Ovdje se napredak mjeri indeksom nacionalne sreće.

Započinjem pustolovinu u Paru, staroj butanskoj prijestolnici, a zatim nastavljamo za Thimpu, sadašnji glavni grad i jedinu prijestolnicu bez semafora. Proći ćemo preko prijelaza Dochu La s kojeg se širi prekrasan pogled na neke od najviših vrhova istočnih Himalaja te kroz brdovite krajolike stići do malog mjestašca Punake u kojem se smjestio najslikovitiji dzong u Butanu. Za kraj posjeta Butanu vratit ćemo se u dolinu Paro gdje nas čeka uspon 3.120 metara do slikovitog Tigrovog gnijezda, važnog hodočasničkog središta budističkog svijeta. Putem ćemo se zaustavljati u selima i posjetiti neke od lokalnih obitelji. 

Ovo nas putovanje vodi u podnožje veličanstvene Himalaje.…
[Više]

t43refdllll najbolje vrijeme za putovati, tw45tw dobro za putovati, 54rt moguće je putovati, ali nije najbolje vrijeme u godini, trwegefd ne preporučujemo putovanje

Program putovanja

mapa_Butan_i_Indija.png

 

Let iz Zagreba za Delhi, uz presjedanje. Noćni let.

Dolazak u Delhi ovisno o redu letenja i presjedanje za Badgogru. Po dolasku u Bagdogru, vožnja do Darjeelinga(cca 3 sata vožnje), često nazivanog "Kraljicom brežuljaka", poznatog po prekrasnim pogledima na snježne planinske vrhove. Navečer slobodno vrijeme za uživanje u ovom slikovitom gradu u podnožju istočnih Himalaja. Večera i noćenje.

Rano ujutro, prije zore, posjetit ćemo Tigrovo brdo (Tiger Hill) smješteno na 2.590 m, poznato po veličanstvenom pogledu na izlazak sunca iznad Mt Kanchenjunge i istočnih Himalaja. Za sunčanog dana odavde je vidljiv čak i Mount Everest. Po povratku odlazimo u samostan Ghoom, poznat kao "Yogachoeling Gompa". 1875. godine osnovao ga je mongolski astrolog, a kao i mnogi drugi samostani u Darjeelingu i oko njega, ova gompa je također skladište rijetkih budističkih rukopisa. Vratit ćemo se u hotel na doručak i osvježenje, a potom ukrcaj na poznati „Vlak igračku“ (Toy Train - ovisno o raspoloživosti) za 30 minuta fascinantnog putovanja do Batasiya Loopa,prekrasnog vidikovca s uređenim vrtovima s kojih se šire pogledi na krajolik Darjeelinga, Mt Kanchenjunge i na druge istočne himalajske vrhove. Kasnije ćemo posjetit zoološki vrh Padmaji Naidu, jedini u Indiji koji uzgaja tibetanske vukove i prvi u Južnoj Aziji koji uzgaja snježnog leoparda i sibirskog tigra. Ovdje možemo vidjeti i rijetke crvene pande. Nastavljamo za tibetanski centar za pomoć izbjeglicama gdje ćemo sresti Tibetance koji izrađuju rukotvorine poput vunenih tepiha, šalova, drvenih rezbarija, kožnih predmeta i slično. U poslijepodnevnim satima posjetit ćemo nasade čaja. Obići ćemo jednu plantažu i tvornicu čaja. Potom povratak u hotel i noćenje.

Nakon doručka krećemo put do Pellinga u Sikkimu (oko 6 sati vožnje), naše prve stanice u zemlji Jetija. Po dolasku, u poslijepodnevnim satima, posjetit ćemo samostan Pemayangtse, jedan od najstarijih i najvažnijih u državi. Samostan je trokatnica, ispunjena slikama i skulpturama. Na trećem katu nalazi se Zandog Palri, drveni model prebivališta Guru Rimpochea, zajedno s dugama, anđelima i kompletnom zbirkom Buddha i Bodhisattvi.Noćenje.

Nakon doručka slijedi vožnja do Gangtoka (oko 4 sata vožnje), glavnog grada Sikkima. Poslijepodne ćemo posjetiti samostan Enchey sa zbirkom izvrsnih slika i vjerskih predmeta. Ostatak dana je slobodan pa tko želi, može prošetati do središta grada i uživati u predvečerju jednog tipičnog brdskog mjesta.

Nakon doručka obilazak Gangtoka, uz posjet Institutu malih industrija, koji prikazuje prekrasne suvenire Sikkima poput tepiha, ručno rezbarenih stolova i tradicionalnih rukotvorina. Posjetit ćemo Institut za Tibetologiju, međunarodno priznati centar tibetanskih studija i istraživanja koji posjeduje opsežnu zbirku rijetkih budističkih knjiga, rukopisa i preko 200 budističkih ikona te Do-Drul Chorten, najveću stupu Sikkima. Kasnije nas čeka kratka vožnja do Rumtek Dharma Chakra centra i obližnjeg samostana Rumtek, najvećeg i najslikovitijeg samostana Sikkima. Ako vremenske prilike dozvole, uživat ćemo u prekrasnom pogledu na Mt. Kanchenjunga, treći najviši planinski vrh na svijetu.

Nakon doručka odlazimo na izlet na prelijepo sveto jezero Tsomgo, smješteno na visini od 3.780 m. Ovo glečersko jezero ostaje zamrznuto tokom cijele zime. Njegovo dno reflektira različite boje ovisno o sezoni. Jezero uživa veliko poštovanje od strane lokalnog stanovništva pa se na njegovoj obali nalazi i mali hram koji, okružen alpskom vegetacijom i cvijećem, zajedno s bojom jezera, tvore fantastičan prizor. Prošetat ćemo uz jezero, a zatim se, u poslijepodnevnim satima, vratiti u Gangtok.

Nakon doručka vožnja do Kalimponga (oko 3 sata vožnje), prekrasnog brdskog gradića koji je mjesto okupljanja,tri zemlje koje nemaju izlaz na more“ i koji se nekoć nalazio na trgovačkom putu između Tibeta, Nepala i Butana. Poslijepodne ćemo uživati u razgledavanju ovog lijepog mjesta uz posjet crkvi sv. Terezije, obilazak jezera i vidikovca Deola te šetnju bazarom. Kalimpong je poznat po tradicionalnim rukotvorinama, drvenim rezbarijama, thankama, metalnim zanatima, tibetanskim nakitima, drvenim maskama itd.

Jutro slobodno, a potom vožnja prema mjestu Jaigaon koji leži u podnožju Himalaja, na samoj granici s Butanom(oko 6 sati vožnje). Po dolasku u Jaigaon smjestit ćemo se i noćiti.

Ujutro ćemo prijeći granicu s Butanom. Prijelaz iz Indije u Butan doista je fascinantan. Iz kaotične i bučne Indije,odjednom ćemo se naći u spokojnom i mirnom Butanu, gdje nas realno dijele samo jedna obična zidana vrata. Phuentsholing je uspješan trgovački centar koji leži na butanskoj strani granice. U gradu živi mješavina indijskih i butanskih stanovnika i mjesto je gdje se te dvije kulture na neobičan način isprepliću. Nastavljamo prema gradu Paro smještenom na 2.200 m nadmorske visine (oko 5 sati vožnje). Po dolasku ćemo se smjestiti, a zatim preostali dio dana provesti upoznavajući grad i njegovu okolicu. Posjetit ćemo Butanski nacionalni muzej smješten na osmatračnici iznad veličanstvenog kompleksa Paro Rinchen Pung Dzong, koji u slobodnom prijevodu znači “utvrda na gomili dragulja”. Dzong je administrativno sjedište lokalne vlade i rezidencija lokalnih redovnika. Posjetit ćemo i jedan od najstarijih samostana, samostan Kichu, izgrađen u 7. stoljeću. Nakon večere ostaje vremena za odlazak u neki od lokalnih kafića s karaokama, ili disko klubove koji otkrivaju drugo, moderno lice Butana. Prenoćit ćemo u Paru.

Nakon doručka voziti ćemo se sat i pol kroz lijepe planinske krajolike, rijeke i polja riže sve do butanske prijestolnice,grada Thimpu, jedinog grada na svijetu bez semafora! Posjetit ćemo Nacionalnu memorijalnu stupu oko koje se vjernici okupljaju u molitvi, smatrajući je srcem i dušom grada. Potom posjet Nacionalnom institutu Zorig Chusum(slikarska škola), Tekstilnom muzeju i Muzeju narodne baštine. Nećemo zaobići ni Tradicionalni medicinski institut poslije kojeg ćemo, ako bude dovoljno vremena, obići i malu obiteljsku tvornicu papira koji se i danas proizvodi na tradicionalan način. Povratak u hotel. Noćenje.

Nakon doručka nastavljamo putovanje prema Punakhi (otprilike 3 sata vožnje). Putem ćemo se zaustaviti na prijelazu Dochu La (la = prijelaz) s kojeg se širi prekrasan pogled na neke od najviših vrhova Butana i istočnih Himalaja. Ovdje se nalazi i spektakularni 108 Dochu La Chorten (chorten = stupa). Ručat ćemo putem. Prije nego što stignemo u Puhakhu posjetit ćete znameniti Chimi Lhakhang do kojeg se stiže nakon otprilike 20 minuta laganog hoda kroz rižina polja. Mjesto je poznato i kao „the Divine Madman’s“ (Uzvišeni Luđak) i vrlo je popularno zbog velikog drvenog falusa od kojeg posjetitelji traže blagoslov za plodnost. Nastavljamo vožnju prema Punakhi. Po dolasku smještaj u hotel. Noćenje.

Ujutro ćemo prošetati do hrama Khamsum Yulley Namgyal, a zatim nastaviti do impresivnog Punakha Dzonga, koji se smatra jednom od najljepših samostanskih utvrda u Butanu. Izgradio ju je prvi Shabdrung 1637. g. između dvije rijeke (Po Chu i Mo Chu = Muška rijeka i Ženska rijeka), a trenutno služi kao zimsko prebivalište redovnika i opata. Nakon što prošećemo njegovom unutrašnjošću započinjemo povratak prema Paru, uz još jedan prijelaz preko slikovitog „Dochu la Passa“. Po dolasku smještaj u hotel i noćenje.

Nakon doručka uspon do samostana Taktsang, poznatijeg kao “Tiger’s Nest“ (Tigrovo gnijezdo). Čeka nas otprilike 4 sata hoda ukupno. Samostan se smjestio na kamenom grebenu na 3.120 m nadmorske visine i nadvisuje dolinu Paro. Taj je samostan jedno od najpoznatijih hodočasničkih mjesta u himalajskom svijetu i udomljuje 13 svetih mjesta. Prije silaska u dolinu zaustavit ćemo se na ručku u tradicionalnoj kući čaja. Za silazak će nam trebati upola manje vremena, ako ćemo imati energije posjetit ćemo ruševine mističnog Drukgyel Dzonga. Povratak u Paro. Noćenje.

U prvom dijelu dana transfer do zračne luke i let za Delhi. Moguće je organizirati poludnevni razgled Delhija uz nadoplatu od 35 - 50 USD, ovisno o programu. Usred noći transfer do zračne luke i povratak kući.

Ovisno o redu letenja, let za Zagreb uz presjedanje.

U cijenu su uključeni: 
-povratnu zrakoplovnu kartu za letove od Zagreba do Delhija i nazad
-zrakoplovne karte za letove Delhi - Badgogra i Paro - Delhi
-smještaj u dvokrevetnim sobama u Butanu u hotelima srednje klase (otprilike 3 - 4 zvjezdice) te u Indiji (Sikkimu) u hotelima s 4 zvjezdice,
osim u Jaigaonu u hotelu s 3 zvjezdice (lokalna kategorizacija)
-dnevne obroke kako je navedeno u programu (D=doručak; R=ručak;V=večera)
-transfere i vožnje prema programu
-ulaznice za muzeje i znamenitosti navedene u programu
-lokalno vodstvo na engleskom jeziku
-pratitelja iz Hrvatske za minimalno 10 putnika
-organizaciju putovanja
-jamčevina (broj police 1501-00000623) i odgovornost za štetu (broj police 1399-00038633) kod Wiener osiguranje Vienna Insurance Group(kontakt tel: 01 371 86 00)

Cijena ne uključuje:
-zrakoplovne takse za međunarodne letove u iznosu od 2.100 kn
-trošak butanske vize u iznosu od 380 kn
-trošak indijske vize u iznosu od 450 kn
-putno osiguranje (preporučujemo)
-obroke koji nisu navedeni i pića uz obroke
-nadoplata za jednokrevetnu sobu 4.200 kn
-tradicionalnu butansku kupku s vrućim kamenjem (plaća se na licu mjesta)
-nadoplata za 10 do 12 putnika u iznosu do 700 kn
-napojnice za lokalne vodiče i vozače
-troškove osobne prirode

 

 

 

 

 

 

img

NEWSLETTER

Pratite akcije, budite informirani o novim putovanjima, maštajte i planirajte, putujte...

© 2000-2024 Kaiser Tours putnička agencija d.o.o.