Ekvador - Ande, Amazona i Galapagos

cijena na upit

individualno putovanje

14 dana / 12 noćenja

cijela godina

Pošalji upit

U ovoj zemlji neopisive prirodne raznolikosti - Ekvadoru, imat ćete jedinstvenu priliku stati jednom nogom ns sjevernu a drugom na južnu zemljinu polutku.Za ljubitelje prirode, Ekvador je pravi raj. Preko snježnih vulkana na Andama, uz opuštanje u vulkanskim termama, spustit ćemo se kroz tropsku kišnu šumu do predivne obale Tihog oceana. Šetat ćemo ulicama kolonijalnih gradova i istraživati mala andska mjesta. Po užetu ćemo kliziti nad veličanstvenim slapom „Manto de la novia“ i voziti se adrenalinskom prugom do „Đavoljeg nosa“. U džungli mistične Amazone promatrat ćemo životinjski svijet i dok u našoj blizini majmuni skakuću s grane na granu, upoznat ćemo život domorodačkog stanovništva koje od davnina živi u suživotu sa svojom okolicom. Za kraj ovog lijepog putovanja ostavili smo čudesno otočje Galapagos. Plovit ćemo među otocima i roniti nad koraljnim grebenima, a šećući egzotičnim plažama susretat  ćemo autohtone divovske kornjače, plamence (flamingose), pelikane, pingvine i drugu posebnu faunu i floru. 

U ovoj zemlji neopisive prirodne raznolikosti - Ekvadoru,…
[Više]

t43refdllll najbolje vrijeme za putovati, tw45tw dobro za putovati, 54rt moguće je putovati, ali nije najbolje vrijeme u godini, trwegefd ne preporučujemo putovanje

Program putovanja

Ekvador_mapa.png

 

Polazak iz odabrane zračne luke. Let za Quito uz presjedanja. Dolazak prema redu letenja.

San Francisco de Quito glavni je grad Ekvadora i jedan od prvih gradova uvrštenih na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Razgled ovog lijepog kolonijalnog grada započet ćemo posjetom crkvi Guapulo, odakle se pruža predivan pogled na grad i okolinu. Nastavak prema povijesnom središtu grada do Trga neovisnosti koji se nalazi na 2.800 metara nadmorske visine. Vidjet ćemo predsjedničku palaču, katedralu, crkvu La Compania te samostane San Francisco i Santo Domingo. Posjetit ćemo i 45 metara visok kip Djevice Marije, zaštitnice grada, koji se nalazi na vulkanskom brdu Pancecillou iznad Quitoa, a zatim nastavljamo prema tržnici umjetnina gdje će ljubitelji suvenira moći kupiti neke od lokalnih rukotvorina. Nekoliko kilometara sjeverno od grada stoji spomenik Ekvatoru. Na zemljopisnoj širini od 0 00' 00'' obilježava mjesto na kojem je jedna geodetska ekspedicija u 18. stoljeću označila Ekvator i to mjesto nazvala „Sredinom svijeta“. Bit će to prilika da stanemo na dvije zemljine polutke u isto vrijeme, jednom nogom na sjevernu, a jednom na južnu. Međutim, pravi Ekvator, kasnije precizno izračunat pomoću GPS sustava, nalazi se u na drugom mjestu, u blizini, i tamo se danas nalazi muzej na otvorenom Inti Nan. Posjetit ćemo muzej i vidjeti zabavne demonstracije i pokuse vezane uz gravitacijsku silu na Ekvatoru kao npr. jaje koje samostalno stoji na vrhu čavla. Povratak u Quito i noćenje.

Nakon doručka krećemo prema području Amazone. Prolazimo kroz ruralna područja Anda na velikim nadmorskim visinama, s planinskom vegetacijom i hladnom i kišnom klimom. Najveća nadmorska visina koju ćemo prijeći bit će čak 4.000 m. Stižemo do terma Papallacte, gdje se nalazi osam bazena nastalih izvirivanjem vulkanske vode. Nakon opuštanja u termama, spuštamo se u područje Amazone. Smjestit ćemo se i odmoriti u prostranim kolibama sagrađenim u rustikalnom tradicionalnom stilu, okruženim prekrasnim vrtovima. Večerat ćemo uz romantičnu atmosferu svijeća, opustiti se uz piće dobrodošlice i logorsku vatricu te se dogovoriti o aktivnostima za sljedeći dan. Noćenje.

Nakon doručka i kratke vožnje kanuom, iskrcavamo se na obalu odakle započinjemo jednosatnu šetnju kroz džunglu. Osjetit ćemo dodir divljine kupajući se pod slapovima, okruženi zvukovima iz prirode. Vraćamo se na ručak, a zatim oblačimo gumene čizme i kišnu kabanicu jer krećemo na uzbudljivu šetnju dublje u skrivene dijelove džungle. Nailazit ćemo na ljekovite biljke o čijim ćemo svojstvima i načinima upotrebe u prošlosti saznati od našeg domorodačkog vodiča. Važno je da se krećemo što tiše kako ne bi preplašili životinje. Ako budemo dovoljno pažljivi, vidjet ćemo majmune kako skakuću s grane na granu, a putem će nas pratiti pjesma šarenih ptičica. Po završetku se vraćamo u kolibe gdje nas čeka večera. Uz logorsku vatricu uživat ćemo u mirnom okruženju uz zvukove džungle. Noćenje.

Nakon doručka nastavljamo jugozapadno prema Banosu. Kao što mu samo ime kaže „Kupka“, grad je poznat po kupkama koje se pune iz termalnih izvora u podnožju aktivnog vulkana Tunguraha. Ime vulkana na jeziku plemena Quichua znači „Mali pakao“. Spustit ćemo se po užetu (zračnom kablu) da bi vidjeli veličanstveni slap „Manto de la novia“, nazvan ovim imenom jer asocira na mladenkin veo. Nastavljamo prema Riobambi, malom andskom selu smještenom između 6 ugaslih vulkana. Gradska tura će nam otkriti kolonijalnu gradnju, kamene ulice i lijepe trgove. Smještaj i noćenje u hotelu.

U rano jutro nakon doručka, odlazimo na željeznički kolodvor, gdje ćemo se ukrcati na stari vlak zvan „auto Ferro“. Krećemo na vožnju do stijene koja je zbog svojeg oblika nazvana Đavolji nos. Bit će to spektakularna vožnja jer se vlak postepeno spušta s planina u nizinu. Pruga povremeno ide „cik – cak“, a povremeno „grli“ strme klifove jer su graditelji previdjeli visinu i veličinu Anda kada su je projektirali. Nastavljamo do najvećih ekvadorskih ruševina iz doba Inka - Ingapirca. Prostrani arheološki kompleks ruševina sastoji se od tvrđava, dvorišta, terasa, hramova, kuća i „dvorca“ za kojeg se pretpostavlja da je „hram Sunca“. Po razgledu nastavljamo do Cuence, najljepšeg kolonijalnog grada Južne Amerike. Noćenje.

Premda treći po veličini grad u Ekvadoru, Cuenca je uspjela zadržati provincijsko ozračje te je zbog svoje ljepote uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Šareni trgovi s cvijećem i tržnice s mnogim rukotvorinama uključujući keramiku, filigranski nakit i daleko poznate Panamske šešire, mame nas da prođemo njihovim ulicama. Razgledat ćemo Glavni trg, katedralu Bezgrešnog začeća s plavim kupolama i šarenu tržnicu cvijeća. Na trgu sv. Sebastijana uživat ćemo na tržnici rukotvorina lokalnih obrtnika. Potom odlazak do Suda pravde, Općinske palače te crkve El Segrario. U poslijepodnevnim satima napuštamo Cuencu da bi se odvezli do jednog od najspektakularnijih područja u južnom Ekvadoru, Nacionalnom parku El Cajas. Njegovih 70 tisuća jutara pokriva najraznolikija područja, od kišne šume do stjenovitog mjesečevog krajolika, a najviše ga karakterizira 200-tinjak jezera razbacanih među šiljatim planinskim vrhovima. Nastavljamo vožnju prema Guayaquilu, gospodarskoj prijestolnici Ekvadora. Vožnjom kroz grad vidjet ćemo staru četvrt La Penas , katedralu i jedino mjesto na svijetu u kojem kopnene Iguane žive u centru grada. Smještaj i noćenje u hotelu.

Nakon doručka transfer do zračne luke i let prema otočju Galapagos, smještenom daleko na pučini Tihog oceana. Galapagos je vulkansko otočje, a sastoji se od 13 velikih i 6 malih otoka te 107 hridi. Čak 97% otočnog područja proglašeno je nacionalnim parkom. Po dolasku slijede formalnosti ulaska u Nacionalni park te transfer do grada zaljubljenika u prirodu, Puerto Ayoroa. Smještaj u hotel i ručak. Nakon odmora odlazimo u unutrašnjost otoka prema rezervatu El Chato. Ovaj rezervat jedno je od najboljih mjesta na Galapagosu za promatranje velikih kornjača u njihovom prirodnom okruženju. U potrazi za velikim kornjačama naići ćemo i na brojne druge životinje i ptice kao npr. bijele čaplje, zebe i sl. Istražit ćemo fascinantne vulkanske spilje s formacijama tunela, koje su u 18. st. koristili pirati. Za bistra sunčana dana može se vidjeti stari urušeni krater Media Luna koji se nalazi na vrhu otoka. Moguće je prošetati i do kratera Los Gemelos. Potom povratak u hotel, večera i noćenje.

Danas ćemo rano ustati i doručkovati na brodu, na putu prema otoku Bartolome. Nakon vožnje autobusom do kanala Itabaca, čeka nas vožnja brodom koja će trajati otprilike 2 do 2 i pol sata. Otok je zapravo ugasli vulkan pa se posvuda mogu vidjeti crveni, narančasti, zeleni i crni vulkanski oblici, zbog čega ga mnogi smatraju najljepšim u arhipelagu. S vrha vulkana, na koji se vrlo lako može popeti, pruža se predivan pogled na druge otoke. Bartolome je poznat po šiljastoj stijeni nastaloj izviranjem magme iz mora, koja je prepoznatljiva karakteristika otoka i svojevrsni zaštitni znak Galapagosa. Iza šiljate stijene nalazi se špilja koja je stanište kolonije pingvina pa ih možemo vidjeti dok ronimo u društvu morskih kornjača i raznobojnih tropskih riba. Kao i dan ranije, na otoku ćemo boraviti oko 3 sata, a aktivnosti će biti slično raspoređene kroz dan – malo hodanja, kupanje i ronjena, zatim ručak i opet ronjenje. Potom povratak u hotel, večera i noćenje.

Nakon doručka ukrcat ćemo se na brod i zaploviti prema plaži koju nastanjuje kolonija morskih lavova. Provesti ćemo neko vrijeme u njihovom društvu, roniti , kupati se, promatrati aznobojne ribe i morske kornjače. Zaplovit ćemo dalje prema kanalu gdje obitavaju morski psi te nastaviti do luke „Punta Estrada“ .Prošetat ćemo plažom koju nastanjuju iguane , poznati simbol Galapagosa. Nakon ručka slobodno popodne za vlastite programe. Večera i noćenje.

Ujutro ćemo posjetiti Istraživačku stanicu Charlesa Darwina i vidjeti razne podvrste kornjača koje se ondje pripremaju za puštanje u prirodno stanište. U poslijepodnevnim satima odlazimo do Zaljeva kornjača (Tortuga Bay), po mišljenju mnogih najljepše plaže Galapagosa. Hodat ćemo otprilike 30 minuta po označenoj stazi – staza je odlična za promatranje ptica. Iako je ime dobila po kornjačama koje na njoj liježu jaja, na plaži žive i iguane, pelikani i plamenci. Neki dijelovi ove pješčane plaže određeni su i za kupanje, a njena ljepota čini je idealnom za opuštanje ili promatranje zalaska sunca. Imat ćemo vremena za kupanje i uživanje na plaži. Predvečer povratak pješice u Puerto Ayoroa. Večera i noćenje.

Danas završavamo naš posjet Galapagosu, jedinstvenom području flore i faune. Trajektom ćemo se odvesti do otoka Baltra te dalje autobusom do zračne luke. Na putu do zračne luke ćemo posjetiti „Blizance“. Dvije velike depresije tonućeg vulkanske materije kojeg prekriva mahovina i paprat, a nastanjuju ga rijetke vrste zeba. U Quito stižemo sredinom dana (vremenska razlika je -1 sat u odnosu na Galapagos). Transfer do hotela i poslijepodne slobodno za aktivnosti u vlastitoj organizaciji. Noćenje.

Nakon doručka odlazak do zračne luke i let uz presjedanja prema redu letenja.

Dolazak ovisno o redu letenja.

U cijenu su uključeni: 
-međunarodna zrakoplovna karta Zagreb- Quito / Quito -Zagreb
- unutarnje letove Guayaquil – Galapagos - Quito
- transfere, vožnje i razglede u A/C vozilu; vožnju vlakom u Ekvadoru te vožnje brodom na Galapagosu
- noćenja u dvokrevetnim sobama u hotelima s 3 zvjezdice (lokalna kategorizacija) te u lodgu na području Amazone
- obroke kako je navedeno u programu (D= doručak, R= ručak, V= večera)
- sve aktivnosti, razgledavanja i ulaznice prema programu (osim ulaznice u NP Galapagos)
- stručno lokalno vodstvo na engleskom jeziku 
- lokalnog domorodačkog vodiča te 
- opremu za ronjenje na Galapagosu (masku, dihalicu i peraje)
- troškove pripreme i organizacije putovanja
- jamčevina (broj police 1501-00000347) i odgovornost za štetu (broj police 1399-00029765)kod Wiener osiguranje Vienna Insurance Group (kontakt tel: 01 371 86 00)

Cijena ne uključuje:
-zrakoplovne pristojbe u iznosu od 3.800 kn
- obroke koji nisu navedeni  
- Ingala imigracijsku kartu u iznosu od 20 USD (plaća se u zračnoj luci u Quitou)
- ulaznicu u Nacionalni park Galapagos  u iznosu od 100 USD (plaća se na licu mjesta)
- nadoplata za 10-15 putnika: 1.000 kn
- putno osiguranje (preporučujemo)
- osobne troškove

img

NEWSLETTER

Pratite akcije, budite informirani o novim putovanjima, maštajte i planirajte, putujte...

© 2000-2024 Kaiser Tours putnička agencija d.o.o.