Etiopija - Povijesni krug

cijena na upit

grupno putovanje

13 dana / 11 noćenja

termin: 11.02.2020., 08.11.2020.

Pošalji upit

Putovanje u Etiopiju pod nazivom „Povijesni krug“ odvest će nas na čudesna mjesta, od starog Aksuma, gorja Simien, preko Gondara i njegovih srednjevjekovnih dvoraca, slapova Plavog Nila i jezera Tana s otočnim samostanima te konačno Lalibele, odakle započinjemo povratak prema Addis Ababi. Želite li putovati u Etiopiju, nemojte očekivati opuštajući odmor, već putovanje koje će pokrenuti i vas i sva vaša osjetila. Budite sigurni, bit će to putovanje za pamćenje, iskustvo koje će vas promijeniti.

Putovanje u Etiopiju pod nazivom „Povijesni krug“…
[Više]

t43refdllll najbolje vrijeme za putovati, tw45tw dobro za putovati, 54rt moguće je putovati, ali nije najbolje vrijeme u godini, trwegefd ne preporučujemo putovanje

Program putovanja

etiopija_karta.png

 

Polazak iz Zagreba preko neke od zračnih luka za Addis Ababu.

Dolazak u Addis Ababu u jutarnjim satima. Nakon carinskih formalnosti odlazak do hotela i odmor. Po dolasku u Addis Ababu razgledat ćemo njegove najvažnije znamenitosti (Nacionalni muzej, katedralu svetog trojstva, etnološki muzej, najveću afričku tržnicu na otvorenom – Mercato, vrh Entoto s kojeg se lijepo vidi Addis Ababa). Potom povratak u hotel i noćenje

Rano ujutro poletjet ćemo prema Bahir Daru. Po dolasku odlazimo u vožnju brodom po čudesno lijepom i ujedno najvećem etiopskom jezeru Tana, u potrazi za srednjevjekovnim otočnim samostanima. U drugom dijelu dana odvest ćemo se, a zatim i prošetati, do slikovitih vodopada Plavog Nila, 400 m širokih i 50 m dubokih. U predvečerje povratak u Bahir Dar i noćenje.

Nakon doručka vožnja prema Gondaru, etiopskoj prijestolnici iz 17. stoljeća, često nazivanoj afričkim Camelotom. Putem se možemo zaustaviti u selu Wolleka, jednom od nekoliko preostalih sela u kojem živi mala populacija Felasha (Etiopskih crnih Židova). Po dolasku u Gondar posjetit ćemo dvorac vladara Fasiledesa, Bekaffinu, Tsadiku Yohannesovu,Adiam Seged Iyassovu i Emress Mentwabovu palaču koje se nalaze unutar istog kompleksa. Zatim ćemo vidjeti crkvu Debre Berhan Selassie s divljenja vrijednim freskama te kupalište kralja Fasiledesa. Šećući Gondarom, vratit ćemo se u doba dvorske raskoši, svečanosti i intriga. Povratak u hotel.Noćenje.

Rano ujutro vožnja prema NP Simien koji krije prelijepe vidike. 2 – 3 sata hodat ćemo kroz park i uživati u prelijepim pogledima na šarenilo boja u prelijepom kanjonu, pažljivo nanizana polja, otvorene pašnjake po kojima pasu konji, drvorede i udaljene planinske vrhunce. Možda ugledamo i endemične sisavce – gelada babune, etiopskog kozoroga ili etiopskog vuka. Potom povratak u Gondar i noćenje.

Ujutro let prema Aksumu, mjestu gdje se nekad nalazila prva afrička prijestolnica. Premda su od stare prijestolnice ostale još samo ruševine i ovo mjesto više nalikuje selu nego gradu, mjesto i danas živi punim plućima i važno je mjesto hodočašća. Axum nije samo prva etiopska prijestolnica i izvor antičke etiopske civilizacije, već i najsvetije mjesto Etiopskog ortodoksnog kršćanstva. Cijeli dan razgledavat ćemo grad i njegove povijesne i duhovne znamenitosti. Mjesto je to koje čuva brojne tajne i koje će zagolicati našu znatiželju u potrazi za istinom. Legende govore da se upravo ovdje, u crkvi sv. Marije Zionske, nalazi Kovčeg Saveza i da je kraljica od Sabe ovo mjesto nazivala svojim domom. Je li u neotkrivenim grobnicama Aksuma skriveno blago? U potrazi za odgovorima posjetit ćemo stare grobnice, ostatke palače kraljice od Sabe, Ezanin kamen na kojem je zabilježeno preobraćenja kralja Ezane na kršćanstvo, park stela – spomenika sličnih obeliscima, lokalni muzej i naravno, crkvu sv. Marije Zionske. Noćenje u hotelu.

Rano ćemo doručkovati i kroz dramatične planine Adwa krenuti prema Tigrayu poznatom po brojnim crkvama uklesanim u stijene. Na području koje je teško dostupno nalaze se skrivene galerije čuda, niz drevnih samostana koji čuvaju bogatu povijest magije, čudovišta i vjerskih čuda. Njih preko 120 vjerojatno predstavljaju poveznicu između starih gradova Aksuma i Lalibele, kronološki, umjetnički i tehnički. Kratko ćemo se zaustaviti u Yehi kako bismo posjetili najstariju građevinu u Etiopiji – 2500 godina stari Mjesečev hram. Yeha se smatra kolijevkom rane etiopske civilizacije. Ukoliko budemo imali dovoljno vremena, možemo se zaustaviti i posjetiti Wukro chirkos. Potom nastavljamo vožnju do naših koliba (lodgeva) u kojima ćemo se smjestiti. Noćit ćemo na području Tigraya.

Prvi dio dana obilazit ćemo područje Gheralte i njezine crkve uklesane u stijene. Čeka nas nešto strmiji uspon (otprilike 2 sata hoda) do crkava Maryam Korkor i Abune Daniel. Potom nastavljamo vožnju prema Mekeleu. Putem ćemo se zaustaviti da bi posjetili crkvu Abraha Atsbeha. Noćit ćemo u hotelu u Mekeleu.

Danas nas čeka dugačka vožnja, no mi ćemo je razbiti povremenim zaustavljanjima. Na putu do Lalibele proći ćemo oko 460 km, no neće nam biti dosadno jer ćemo biti okuženi čudesnom prirodom, gigantskim krajolicima koji zaustavljaju dah. Putem ćemo proći kraj jezera Ashenge i posjetiti neku od lokalnih tržnica. Po dolasku u Lalibelu smjestit ćemo se u hotelu gdje ćemo provesti idućih nekoliko noći.

Prije nekih 1000 godina anđeli su odveli otrovanog čovjeka na prve tri razine raja i pokazali mu čudesni grad crkvi uklesanih u stijene. Zatim mu je sam Bog naredio da se vrati na zemlju i po uzoru na ono što je vidio izgradi novi Jeruzalem. Na početku 21. stoljeća ova vizija raja još uvijek postoji. Lalibela, to istinsko afričko čudo, osupnut će vas svojom ljepotom bez obzira na to koliko je lijepom zamišljali. Dan ćemo provesti obilazeći njezine crkve, skrivene kripte i pećine. Ni danas se ne zna se kako su crkve nastale pa legenda o njihovom nastanku živi poput prave istine.

Današnji dan bit će pravi doživljaj. U rano jutro započinjemo uspon do crkve i samostana Ashetan Maryam koja se smjestila u stijeni, na 3.150 m. Ashetan Maryam datira iz 12. stoljeća, a nalazi se na najvišem vrhu iznad Lalibele. Dio puta možemo proći jašući na mulama, a dio pješice. Premda je uspon nešto naporniji, vidici su čarobni i doživljaj nezaboravan. Ponesite dobre tenisice za hodanje. Malo iza podneva spustit ćemo se u Lalibelu. Potom povratak u hotel i noćenje.

Jutarnjim letom iz Lalibele prema Addis Ababi polako završavamo naše putovanje. Po dolasku u Addis Ababu ostaje nam slobodno poslijepodne za kupovinu. Večera u lokalnom restoranu ,a potom transfer do zračne luke i povratak kući.

Ovisno o redu letenja, poletjet ćemo iz Addis Ababe i uz presjedanje nastavljamo za Zagreb.

Cijena uključuje:
- povratne međunarodne letove na ruti do Addis Ababe
- unutarnji letovi Addis Ababa – Bahir Dar; Gondar – Axum; Lalibela – Addis Ababa
- smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima i kolibama (lodgevima) s 3 i 4 zvjezdice (lokalna kategorizacija)
- obroke kako je navedeno u programu (D=doručak, V=večera)
- jednu malu bocu vode svaki dan
- transfere i vožnje u A/C kombiju ili minibusu
- sve ulaznice za parkove i znamenitosti prema programu
- vožnju brodom po jezeru Tana
- stručnog vodiča na engleskom jeziku
- pratitelja putovanja iz Hrvatske za najmanje 10 putnika
- troškove pripreme i organizacije putovanja
- jamčevina (broj police 1501-00000479) i odgovornost za štetu (broj police 1399-00033974)kod Wiener
osiguranje Vienna Insurance Group 

Cijena ne uključuje:
- pristojbe zračnih luka u iznosu od 2.100 kn (podložno promjeni do trenutka izdavanja karte)
- vizu za Etiopiju u iznosu od 54 eura + troškovi ishodovanja. Cijena ishodovanja vize ovisit će o konačnom broju
putnika
- putno osiguranje (preporučujemo)
- nadoplata za jednokrevetnu sobu: 2.200 kn
- nadoplata za 10- 14 prijavljenih putnika iznosi 800 kn
- pristojbe za korištenje videokamere ili fotografiranje (u nekim muzejima te u dolini rijeke Omo)
- napojnice za lokalne vodiče i vozača (5 eura po danu)
- alkoholna pića i osobne troškove kao što su telefonski razgovori, korištenje videokamere i sl.

Napomena: Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Za slučaj da se nađe povoljniji avioprijevoznik, zadržavamo pravo izmjene rute letenja. Cijene su izražene za plaćanje u gotovini i za najmanje 15 putnika.

 

Važno: Nije se više obavezno cjepivo protiv žute groznice, no odlučite li se cijepiti, učinite to najkasnije 10 dana prije putovanja. Nije obavezno, ali preporučuje se cjepivo protiv hepatitisa A i B. Više informacija o cijepljenu i tabletama možete dobiti na Zavodu za Javno zdravstvo.

 

 

 

 

 

 

img

NEWSLETTER

Pratite akcije, budite informirani o novim putovanjima, maštajte i planirajte, putujte...

© 2000-2024 Kaiser Tours putnička agencija d.o.o.