Butan- posljednja budistička kraljevina

cijena na upit

grupno putovanje- garantirano

12 dana / 9 noćenja

termin na upit

Pošalji upit

Putovanje nas vodi u  posljednju Shangri- la zemlju, kraljevski Butan. Butan je posljednja budistička kraljevina u kojoj se upješnost zemlje ne mjeri s BND (bruto nacionalni dohodak), već s Bruto Nacionalnom Srećom. Smješten podno Himalaja Butan svojom višestoljetnom izoliranošću od ostatka svijeta, uspijeva očuvati čistoću prirode, staru budističku tradiciju, a u isto vrijeme balansirati sa neminovnom modernizacijom. Otputovat ćemo do Para i butanske prijestolnice Thiumpu. Prolaziti ćemo lijepim krajolicima i vjerskim središtima kroz Punakhu i dolinu Paro i uspeti  se do samostana „tigrovo gnjezdo“ na 3.100 metara nadmorske visine , jednog od najvažnijih hodočasničkih središta himalajskog  svijeta te  proći preko prijelaza Dochu La (la = prijelaz) s kojeg se širi prekrasan pogled na neke od najviših vrhova Butana i istočnih Himalaja.  Ovo putovanje vam nudi odmor za dušu, ulazak u svijet prirode, molitve i mira.

Putovanje nas vodi u  posljednju Shangri- la zemlju,…
[Više]

t43refdllll najbolje vrijeme za putovati, tw45tw dobro za putovati, 54rt moguće je putovati, ali nije najbolje vrijeme u godini, trwegefd ne preporučujemo putovanje

Program putovanja

Ova_je_dobra_mapa_Butan.png

 

Let iz Zagreba za Delhi, uz presjedanje. Noćni let.

Let iz Delhija za Paro. Iz Para ćemo se odvesti prema prijestolnici Butana, gradu Thimpu. Po dolasku ćemo se smjestiti u hotel, a zatim možemo prošetati gradom da steknete prve utiske. Neke od znamenitosti su rezervat Motithang Takin (takin je butanska nacionalna životinja), Nacionalna memorijalna stupa i Tkalački centar. Možemo posjetiti i samostan Tashicho Dzong koji tradicionalno služi kao sjedište poglavara civilne vlade, a trenutno se u njoj nalaze i uredi kralja (najbolje vrijeme za fotografiranje je prije zalaska sunca). Tu su i Tekstilni muzej i Nacionalni institut Zorig Chusum (slikarska škola). Potom povratak u hotel i noćenje.

Nakon doručka nastavljamo putovanje prema Punakhi (otprilike 3 sata vožnje). Putem ćemo se zaustaviti na prijelazu Dochu La (la = prijelaz) s kojeg se širi prekrasan pogled na neke od najviših vrhova Butana i istočnih Himalaja. Ovdje se nalazi i spektakularni 108 Dochu La Chorten (chorten = stupa). Stižemo u Punakhu gdje ćemo ručati, a potom nastavljamo dalje oko 3 do 4 sata kroz zabačena područja do mjesta Gase. U Gasi ćemo se smjestiti u lokalnom domaćinstvu i noćiti.

Gasa je okružena netaknutom šumom, dok joj pozadinu čuvaju snježni vrhovi Himalaja. Ova je regija poznata po domorocima, narodu Layapa i Snowman treku, jednom od najizazovnijih i najnapornijih trekinga na području Himalaja koji traje 28 dana. Mi nećemo ići na Snowman trek, ali ćemo uživati u atmosferi ovih zabačenih predjela. Ujutro ćemo posjetiti izvore tople vode i Gasa Dzong. Bit će to prilika za kraći treking od sat vremena, no svi oni koji ne žele hodati, mogu se i odvesti. Sredinom dana nastavljamo vožnju prema Punakhi. Po dolasku smještaj u hotel. Noćenje.

Nakon doručka odlazimo u obilazak Punakha Dzonga, najslikovitijeg Dzonga u Butanu,. Potom nastavljamo putovanje prema glečerskoj dolini Phobjikha. Putem ćemo posjetiti znameniti Chimi Lhakhang do kojeg se stiže nakon otprilike 20 minuta laganog hoda kroz rižina polja. Mjesto je poznato i kao „the Divine Madman“ (Uzvišeni Luđak) i vrlo je popularno zbog velikog drvenog falusa od kojeg posjetitelji traže blagoslov za plodnost. Nastavljamo vožnju do doline Phobjikha i sela Gangtey (oko 3 sata vožnje). Ulazak u dolinu je nalik povratku u prošlost. U cilju zaštite okoliša ne koristi se električna energija pa se tako hoteli koriste generatorima ili solarnom energijom. Uživat ćemo u šetnji dolinom Phobjikha koja je u zimskim mjesecima dom crnovratih ždralova. U Phobjikhi ćemo posjetiti Informativni centar Crane, gdje ćemo saznati nešto više o tim prelijepim pticama. Posjetit ćemo i samostan Gangtey Gomba, jedini Nvingmapa samostan u zapadnom Butanu, iz 17. stoljeća. Noćenje u selu Gangtey.

Nakon doručka nastavljamo nešto duže putovanje prema istoku (oko 7 sati vožnje). Ceste su uske, a putem ćemo prijeći preko visokih prijelaza Pele La (na 3420 m) i Yotong La (na 3551 m). Malo ćemo se odmoriti u Chendebjiu, popiti šalicu toplog napitka i uživati u miru stupe Chendebji Chorten izgrađene u nepalskom stilu, zbog čega neodoljivo podsjeća na stupe Swayambunath i Boudanath u Kathmanduu. Nakon ručka u Trongsi posjetit ćemo utvrdu Trongsa Dzong te nastaviti naše putovanje za Bumthang. U Bumtang stižemo kasno navečer.

Budući da se smatra vjerskim središtem zemlje i domom najstarijih samostana u Butanu, pokrajina Bumthang nudi mnogo toga za vidjeti. Posjetit ćemo kompleks hramova Kurjey Lhakhang gdje je, u špilji u kojoj je meditirao, u 8. stoljeću, guru Rinpoche ostavio otisak svojeg tijela (ku=tijelo i jey= otisak). Prijeći ćemo preko malog visećeg mosta na drugu stranu rijeke, u Tamshing Gompa (središte Pema Lingpe) gdje ćemo vidjeti metalni plašt težak 25 kg (koji je osobno izradio Pema Lingpa). Vjernici odjeveni u ovaj plašt 3 puta kruže oko Gompe, vjerujući da će se tako pročistiti od svih negativnosti. Posjetit ćemo i stari hram Kenchosum Lhakhang te palaču Wangdichholing. Ovisno o raspoloživom vremenu možemo posjetiti i Jambay Lhakhang, Jakar Dzong te Tamshing Lhakhang. Noćenje u Bumthangu.

Danas ćemo nastaviti s razgledavanjem Bumthanga i okolice. Odvest ćemo se 15 km van grada po makadamskoj cesti do samostana Paseling. Odavde možemo krenuti na treking do samostana Kuenzangdra koji se nalazi s druge strane planine (4 do 5 sati hoda) ili jednostavno prošetati kroz dolinu Thangbi. Povratak u Bumthang i noćenje.

Ujutro odlazak do zračne luke Jakar za let prema Paru. Po dolasku u Paro, prijavit ćemo se u hotel, a zatim krenuti u obilazak Paro Dzonga i Ta Dzonga (Butanski nacionalni muzej) te prijeći tradicionalni natkriven drveni most preko rijeke Paro Chu. Ovisno o raspoloživom vremenu, posjetit ćemo jedan od najstarijih samostana, samostan Kichu, izgrađen u 7. stoljeću, i ruševine Drukgyel Dzonga (Butanske utvrde pobjede) izgrađene u 17. stoljeću u spomen butanske pobjede nad tibetanskim osvajačima. Za vedrih dana odavde možemo vidjeti vrh Jhomolhari, drugi najviši vrh u Butanu, visok 7.329 m. Nakon večere ostaje vremena za odlazak u neki od lokalnih kafića s karaokama, ili disko klubove koji otkrivaju drugo, moderno lice Butana. Prenoćit ćemo u Paru.

Nakon doručka uspon do samostana Taktsang, poznatijeg kao “Tiger’s Nest“ (Tigrovo gnijezdo). Čeka nas otprilike 4 sata hoda ukupno. Samostan se smjestio na kamenom grebenu na 3.120 m nadmorske visine i nadvisuje dolinu Paro. Taj je samostan jedno od najpoznatijih hodočasničkih mjesta u himalajskom svijetu i udomljuje 13 svetih mjesta. Prije silaska u dolinu zaustavit ćemo se na tradicionalnom ručku u prirodi (lunch paket), a ukoliko dan ranije nismo posjetili ruševine Drukgyel Dzonga i samostan Kichu moći ćemo to danas. Uvečer posjet jednoj od tradicionalnih seoskih kuća, gdje ćemo s domaćinima popiti čaj i malo počavrljati te se možemo nagraditi tradicionalnom kupkom s vrućim kamenjem (plaća se na licu mjesta). Noćenje u Paru.

Ujutro rani doručak, vožnja do zračne luke i let za Delhi. Ovisno o redu letenja, ukoliko postoji duže čekanje u Delhiju, moguće je organizirati razgled grada uz nadoplatu.

Presjedanje na let za Zagreb i dolazak ovisno o redu letenja.

U cijenu su uključeni: 
-povratnu zrakoplovnu kartu za letove od Zagreba do Delhija i nazad te od Delhija do Para i nazad
-smještaj u dvokrevetnim sobama u Butanu u hotelima srednje klase (otprilike 3 - 4 zvjezdice)
-dnevne obroke kako je navedeno u programu (D=doručak; R=ručak; V=večera)
-transfere i vožnje prema programu
-ulaznice za muzeje i znamenitosti navedene u programu
-lokalno vodstvo na engleskom jeziku
-pratitelja iz Hrvatske za minimalno 10 putnika
-organizaciju putovanja
-jamčevina (broj police 1501-00000623) i odgovornost za štetu (broj police 1399-00038633) kod Wiener osiguranje Vienna Insurance Group (kontakt tel: 01 371 86 00) 

Cijena ne uključuje:
-zrakoplovne takse za međunarodne letove u iznosu od 2.250 kn
-trošak butanske vize u iznosu od 380 kn
-trošak indijske vize u iznosu od 450 kn
-putno osiguranje (preporučujemo)
-obroke koji nisu navedeni i pića uz obroke
-nadoplata za jednokrevetnu sobu 3.500 kn
-tradicionalnu butansku kupku s vrućim kamenjem (plaća se na licu mjesta)
-nadoplata za 10 do 14 putnika u iznosu do 1.000 kn
-napojnice za lokalne vodiče i vozače
-troškove osobne prirode 

 

 

 

 

 

 

img

NEWSLETTER

Pratite akcije, budite informirani o novim putovanjima, maštajte i planirajte, putujte...

© 2000-2024 Kaiser Tours putnička agencija d.o.o.