Indija - Himalajom kroz Ladak i Kašmir

cijena na upit

first minute

14 dana / 11 noćenja

termin: 19.07.2020.

Pošalji upit

Poznat kao Mali Tibet, Ladak je idealna destinacija za ljubitelje zabačenih predjela. To je zemlja lama koja njeguje tibetanski budizam i cijeli niz slikovitih festivala. Svake godine u lipnju ili srpnju, ovisno o kalendaru, održava se festival Hemis, koji uz šarolike maske, pjesmu i ples slavi rođenje Guru Padamasambhave, za kojeg se vjeruje da je donio tantrički budizam na područje Butana i Tibeta. Vodimo vas na festival, a zatim i do brojnih udaljenih samostana kroz koje ćemo udahnuti vjersko bilo ovog udaljenog svijeta. Pješačit ćemo do samostana i kroz zabačena seoca te posjetiti dolinu Nubra s jednim od najviših pješćanih dina na svijetu. Prijeći ćemo i drugi po redu najviši cestovni prijelaz na svijetu, Khardong La, na 5.359 m. Nastaviti ćemo do neobično lijepog jezera Pangong i uživati u njegovoj iskonskoj ljepoti.Obavijen velom mistike i obdaren ljepotom netaknutih prostranstava Ladak čuva brojne drevne samostane, sveta jezera i bogatu kulturnu baštinu.
 

Poznat kao Mali Tibet, Ladak je idealna destinacija…
[Više]

t43refdllll najbolje vrijeme za putovati, tw45tw dobro za putovati, 54rt moguće je putovati, ali nije najbolje vrijeme u godini, trwegefd ne preporučujemo putovanje

Program putovanja

indija_mapa.png

 

Polazak iz zračne luke Zagreb i let prema Delhiju uz presjedanje. Dolazak u Delhi sredinom noći.

Proći ćemo kroz carinske formalnosti, a zatim u ranim jutarnjim satima let za Leh. Po dolasku transfer do hotela i odmor. Ostatak dana možemo iskoristiti za laganu šetnju gradom, odlazak do lokalne tržnice, isprobavanje lokalne kuhinje ili jednostavno uživanje u atmosferi. Nikud nećemo žuriti jer je dan rezerviran za prilagodbu na razliku u nadmorskoj visini. Noćenje u hotelu.

Nakon doručka posjetit ćemo samostan Namgyal Tsemo koji se nalazi na litici iza palače u Lehu i odakle se pruža sjajan pogled na grad. U njemu se nalazi bogata zbirka starih rukopisa i murala. Odvest ćemo se i do Shanti stupe koja je napravljena u čast svjetskog mira. Stupu je 1985. godine inaugurirao sam Dalai Lama. Potom povratak u Leh i noćenje u hotelu.

Nakon doručka vožnja prema dolini Nubra, poznatoj kao Ldorma ili Dolina cvjetova (oko 8 sati vožnje) . Putem ćemo prijeći prijelaz Khardongla – drugi najviši cestovni prolaz na svijetu, na 5.359 m nadmorske visine. Po dolasku, posjetiti ćemo selo Diskit, koje leži na naplavnom područja južne obale rijeke Shyok i obići istoimeni samostan, najstariji i najveći budistički samostan u dolini Nubra, koji pripada redu Žutih kapa. Posjetit ćemo i pješčane dine u blizini sela Hunder. Prošetat ćemo slikovitom dolinom i putem susresti dvogrbe deve Bactarian, stalne stanovnike ovih područja. Noćenje u kolibicama.

Dan ćemo provesti istražujući dolinu Nubra. Krajem dana povratak u smještaj i noćenje.

Poslije doručka vratit ćemo se istim putem u Leh. Po dolasku ćemo se smjestiti u hotelu i preostalo vrijeme iskoristiti za šetnju Lehom i posjet lokalnoj tržnici. Noćenje u hotelu.

Nakon ranog doručka vožnja do jezera Pangong (oko 7 sati vožnje). Putem ćemo posjetiti samostan Shey koji je do 16. stoljeća bio kraljevska rezidencija. Nalazi se na obalama rijeke Ind, a danas ga vode redovnici budisti iz samostana Hemis. Posjetit ćemo i samostan Thiksey, smješten na brdu s pogledom na dolinu Inda i s prekrasnim vidikom na veličanstveni planinski lanac Stock. Thiksey je najveći samostan u središnjem Ladaku i poznat je po svojoj sličnosti s Potalom u Lhasi. Nakon razgleda nastavljamo vožnju prema jezeru Pangong kroz nevjerojatno lijepe himalajske obronke i udoline. Premda je vožnja duga, uživat ćemo u lijepoj prirodi koja nas okružuje, a najveća nagrada bit će upravo naše odredište, prekrasno plavo jezero Pangong. Ono se proteže Tibetom na oko 134 km i samo njegova trećina nalazi se na indijskoj strani, dok dvije trećine pripadaju Kini. Jezero je izuzetno slikovito jer je okruženo planinama, glečerima i snijegom prekrivenim vrhovima. Po dolasku ćemo se smjestiti u kamp i ostatak dana uživati u pogledu na jezero. Noćenje u kampu.

Jutro ćemo provesti uživajući u prekrasnom izlasku sunca nad jezerom, a potom započinjemo povratak prema Lehu. Putem ćemo se prvo zaustaviti u samostanu Takthok koji jedini pripada redu Nyingma tibetanskog budizma i u kojem danas živi oko 55 lama. U blizini Leha posjetit ćemo samostan Chemrey koji pripada redu Drugpa i u kojem se mogu vidjeti brojni vrijedni rukopisi s naslovnim stranicama u srebru i tekstom ispisanim zlatnim slovima. Odvest ćemo se i do samostana Hemis, najvećeg samostana u Ladaku, koji je ovdje postojao još prije 11-tog stoljeća i kojeg je ponovno ustanovio kralj Sengge Namgyal 1672. godine. Samostan se nalazi 45 km južno od Leha i pripada crvenom redu zvanom Brokpa. Ovaj impresivan i intrigantan samostan svake godine u lipnju ili srpnju postaje poprište jednog od najvećih festivala Ladaka, koji se održava u čast rođenja Gurua Padmasambhave (Guru Rimpoche). Nakon razgleda nastavljamo vožnju prema Lehu gdje ćemo se smjestiti i noćiti u hotelu.

Ujutro krećemo prema kampu Uleytokpo (oko 8 sati vožnje). Putem ćemo posjetiti selo Nimo, a zatim se zaustaviti kraj rijeke Zanskar i tvrđave Basgo. Posjetiti ćemo i budistički samostan Likir iz 11-tog stoljeća, koji pripada redu Gelukpa tibetanskih budista. Samostan je poznat po kipu Bude visokom 23 m. Potom nastavljamo prema najstarijem i najpoznatijem budističkom samostanu Alchi, u kojem se mogu vidjeti jedni od najstarijih očuvanih murala u Ladaku. Krajem dana stižemo u kamp Uleytokpo, gdje ćemo se smjestiti i noćiti u kolibicama.

Rano ujutro, za vrijeme izlaska sunca, posjetit ćemo samostan Rizong kako bi sudjelovali u jutarnjoj molitvi. I ovaj samostan pripada redu Gelukpa, a nazivaju ga i „meditacijskim rajem“. U njemu živi 40-tak redovnika i poznat je po ekstremno striktnim pravilima i standardima. Nakon obilaska vratit ćemo se u kamp na doručak, a zatim krenuti prema samostanu Lamayuru koji pripada redu Crvenih kapa i u kojem danas živi oko 150 budističkih redovnika. Samostan čine brojna svetišta s bogatom kolekcijom Thangki (slika na pamuku ili svili koja prikazuje budističko božanstvo) i veličanstvenim zidnim slikama. Ovo je jedan od najvećih i najstarijih samostana u Ladaku. Potom nastavljamo vožnju prema Kargilu (oko 6 sati vožnje), gdje ćemo se smjestiti i noćiti u jednostavnom hotelu.

Rano ćemo doručkovati, a zatim krećemo prema Srinagaru (oko 6 sati vožnje). Putem ćemo se zaustaviti Sonamargu, jednom od najljepših dijelova ceste na putu od Kargila prema Srinagaru. Sonmarg se nalazi na 98 km od Srinagara i prva je postaja u Kašmirskom distriktu. Smješten na 2.743 m, u potpunosti odgovara svojem imenu koji u prijevodu znači „Zlatna livada“. Putem ćemo prijeći prijelaz Zoji-la i mjesto Drass gdje ćemo se zaustaviti na čaju. Po dolasku u Srinagar smjestit ćemo se na brodu-kući i tu noćiti.

U ranim jutarnjim satima posjetit ćemo plutajuću tržnicu na jezeru Dal, jedinu ove vrste u Indiji. Potom nastavljamo s razgledom starog dijela grada i Mogulskih vrtova. Razgledat ćemo džuma džamiju, džamiju šaha Hamdana i muzej Srinagara, a zatim prošetati gradskim bazarom. U svjetski poznatim Mogulskim vrtovima posjetit ćemo vrt Nishat (Vrt užitka) kojeg je izgradio Asaf Jah 1636. godine te vrt Shalimar (Prebivalište ljubavi) kojeg je 1619. godine izgradio Jahangir za svoju voljenu suprugu Noor Jahan. U večernjim satima uživat ćemo u vožnji šikarom (tipičan drveni brod) po prekrasnom jezeru Dal.

Ovisno o redu letenja transfer do zračne luke i let za Delhi. U Delhiju ćemo imati duže čekanje pa je moguće, uz nadoplatu, organizirati transfer i boravak u hotelu (opcionalno). Prema redu letenja nastavak putovanja za Zagreb.

Dolazak u Zagreb ovisno o redu letenja.

Što je uključeno

 svi letovi
 sav smještaj
 navedeni obroci
 prijevoz prema programu
 dozvole, takse i ulaznice
 vođenje na engleskom
 pratitelj na hrvatskom za min. 10 putnika
 jamčevina

Što nije uključeno

 zrakoplovne takse: 2.400 kn
 nadoplata za jednokrevetnu sobu: 2.050 kn
 viza za Indiju: 350 kn
 obroci koji nisu navedeni i pića uz obroke
 jahanje na devama u dolini Nubra
 opcionalni smještaj i transfer u Delhiju
 nadoplata za 10-14 putnika u iznosu od 650 kn
 putno osiguranje (preporučujemo)
 napojnice za lokalne vodiče i vozače
 osobne troškove

 

 

 

 

 

 

img

NEWSLETTER

Pratite akcije, budite informirani o novim putovanjima, maštajte i planirajte, putujte...

© 2000-2024 Kaiser Tours putnička agencija d.o.o.