Mongolija - Naadam Festival

cijena na upit

grupno putovanje

14 dana / 13 noćenja

termin 15.7.

Pošalji upit

Mongolije Karakorum, gdje ćemo se pridružiti izuzetnom doživljaju tradicionalnog mongolskog Naadam festivala. Naadam doslovno znači „igre“, a izvorni termin je „eriin gurvan naadam“ – tri igre čovjeka. One uključuju hrvanje, konjske trke i strijeljaštvo, a održavaju se svakog ljeta, uvijek u isto doba. 2010. godine Naadam je uvršten na listu nematerijalne svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a. Nastavljamo putovanje do fascinantnog samostana Erdene Zuu te Nacionalnog parka Hustai, gdje se i danas mogu vidjeti jedini pravi divlji konji. Upoznat ćemo nomadsku kulturu i njihov način života iz prve ruke tako što ćemo posjetiti domaće ljude i obitelji, spavati u mongolskim ger šatorima (jurtama), jesti netom pripremljenu domaću hranu, jahati mongolske konje. Čeka nas obilje dobrih šetnji i pješačenja beskrajnim pustopoljinama, prekrasni pogledi na planine i zaravni te upoznavanje kulture jednog od najvećih starih carstava u povijesti čovječanstva. Krenimo u susret tradiciji Mongola koji ju, kao i svoje hrabre poludivlje konje, čuvaju ljubomorno i brižno na uspomenu svoga velikog Džingis-kana.

Mongolije Karakorum, gdje ćemo se pridružiti izuzetnom…
[Više]

t43refdllll najbolje vrijeme za putovati, tw45tw dobro za putovati, 54rt moguće je putovati, ali nije najbolje vrijeme u godini, trwegefd ne preporučujemo putovanje

Program putovanja

magonilija_karta.png

 

Polazak iz zračne luke Zagreb. Let prema Mongoliji preko jedne od međunarodnih zračnih luka. Noćni let.

Dolazak u Ulaanbaatar u prijepodnevnim satima. Odvest ćemo se do hotela i kratko odmoriti, a zatim krenuti s razgledom grada. Posjetit ćemo tibetanski samostan Gandan, sagrađen u 19. stoljeću i razgledati 26 metara visok pozlaćeni kip Buddhe, nakon čega slijedi kraći obilazak Nacionalnog muzeja mongolske povijesti. Potom povratak u hotel i noćenje.

Nakon doručka krećemo prema središnjem dijelu pustinje Gobi udaljenom oko 6 sati vožnje. Usput ćemo se zaustaviti i posjetiti crtarije na granitnim stijenama “Baga Gazariin Chuluu “. Nastavak putovanja do Tsagaan Suvarga (Bijela stupa) kamo stižemo u večernjim satima. Smjestit ćemo se u kampu. Prije noćenja čeka nas lijepa večernja šetnja do „Bijelih stijena“. Noćenje u jurti.

Ujutro vožnja prema jugu pustinje Gobi (oko 3 sata vožnje). Po dolasku ćemo posjetiti glečerski tjesnac Yoliin Am i uživati u planinarenju i promatranju divljači. Ručati ćemo u prirodi, a zatim nastavljamo kroz planinski lanac Gurvan Saikhan do pješčanih dina Khongora. Po dolasku u Khongor smjestit ćemo se u kampu, a zatim uživati u veličanstvenom zalasku sunca iznad pješčanih dina pustinje Gobi, najveće mongolske pustinje. Noćenje u jurti.

Jutro ćemo provesti u šetnji i penjanju po pješčanim dinama Khongor, a tko želi može iznajmiti deve (jahanje deva se plaća na licu mjesta). Ručat ćemo, a zatim nastavljamo vožnju prema plamtećim stijenama Bayanzag, gdje su nađena prva jaja dinosaura. Po dolasku ćemo prošetati oko Crvenih stijena u potrazi za ostacima dinosaurusa. Smjestit ćemo se u obližnjem kampu i u večernjim satima pogledati dokumentarac o ovom mjestu i mongolskim dinosaurima. Večera i noćenje u jurti.

Nakon doručka krećemo prema sjeveru i ruševinama samostana Ongi. Ovaj i danas aktivni, mali samostan s hramom na obali rijeke Ongiin, sagrađen je na ruševinama samostanskog kompleksa koji je nekad bio jedan od najvećih samostana u Mongoliji s preko 1000 lama. Po dolasku ćemo se smjestiti u kamp i ručati, a zatim se uspeti do samostana (oko sat vremena hoda tamo i nazad). Potom povratak u kamp i odmor. Noćenje u jurti.

Ujutro nastavljamo dalje prema sjeveru i slikovitoj dolini rijeke Orkhon, koja se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Ovom povijesno važnom dolinom teče 1120 km duga rijeka Orkhon. Ručat ćemo u prirodi, a zatim se odvesti do kampa u kojem ćemo se smjestiti. Kamp se nalazi u blizini jedne nomadske obitelji s kojom ćemo provesti dan. To će biti odlična prilika za upoznavanje njihovog načina života i kulture. Noćenje u jurti.

Jutro ćemo provesti s nomadskom obitelji, a zatim odlazimo do vodopada Orkhon, gdje ćemo razgledavati okolicu jašući na konjima (tko ne želi jahati može pješačiti). Vodopad je nastao kombinacijom vulkanske erupcije i potresa prije otprilike 20.000 godina. U drugom dijelu dana vratit ćemo se u naš kamp, odjaviti i potom nastaviti putovanje prema Karakorumu. Po dolasku smještaj u kamp, večera i noćenje u jurti.

Koloritni mongolski festival igara, Naadam, središnji je događaj svakoga ljeta u Mongoliji, a svečanosti se održavaju diljem cijele zemlje. Za razliku od prenatrpanog i vrućeg ulaanbaatarskog festivala, ovdje ćemo ipak opuštenije i detaljnije moći doživjeti različite igre i natjecanja, rame uz rame s domaćim ljudima, obiteljima, stanovnicima Karakoruma i okolice. Družit ćemo se s pravim ruralnim Mongolima, slušati njihov jezik ili dijalekt, jesti domaću specifičnu hranu, piti ono što piju i oni, upoznati njihovu odjeću, tradicionalnu i modernu, kupiti od njih lokalne produkte i ostale suvenire. Svaki mještanin ili posjetitelj iz okolnih krajeva dolazi na Naadam obučen u posebne svečane odore, zvane Deel. One su vrlo živopisne i u bojama, a Mongoli ih nose jašući svoje konje. Na festivalskim igrama vidjet ćemo hrvače, jahače konja i strijelce, koji se natječu u starim „ratnim igrama“ baziranima na svakodnevnim vježbama starih mongolskih vojnika. Noćenje u jurti.

Nakon doručka razgledat ćemo Karakorum, staru prijestolnicu Džingis-kanova mongolskog carstva iz 13. stoljeća. Posjetit ćemo legendarni Erdene Zuu samostan iz 16-tog stoljeća i njegovu okolicu te muzej Karakoruma. Vratit ćemo se u kamp na ručak, a zatim nastavljamo putovanje do termalnih izvora Tsenkher. Po dolasku ćemo se smjestiti u kamp, a zatim vrijeme za planinarenje i jahanje konja po okolici (iznajmljivanje konja plaća se na licu mjesta). U večernjim satima čeka nas kupanje pod zvjezdanim nebom u termalnim izvorima Tsenkher. Noćenje u jurti.

Jutro ćemo provesti u Tsenkheru, a zatim nastavljamo vožnju prema jezeru Ugii. Po dolasku na jezero smještaj u kamp i šetnja obalama jezera i stepama, uz promatranje životinja i ptica. Tko želi može se i okupati u jezeru. Ova divna priroda i ribom bogato čisto jezero mjesto je okupljanja brojnih ždralova i divljih pataka tijekom njihovih sezonskih migracija. Ugii nuur je uvršten u popis mjesta Ramsar konvencije te je od međunarodnog značaja. Noćenje u jurti.

Ujutro još možemo prošetati oko jezera, a zatim krećemo prema nacionalnom parku Hustai. Hustai je dom jedinih divljih konja na svijetu – čuvenih Takhi aka Przewalski konja. Prije nekoliko desetljeća ti su konji gotovo nestali s područja Mongolije, no ulaganjem i skrbi zaljubljenika u prirodu ova je divlja populacija ipak sačuvana. U Hustaiu se može naći oko 250 divljih konja, od čega ih je polovina danas oždrijebljena ovdje u divljini. Smješta u Hustai kampu. Pred zalazak sunca uživat ćemo u promatranju ovih prekrasnih divljih životinja kako uvečer dolaze do rijeke na pojilište. Večera i noćenje u jurti.

Ujutro krećemo prema Ulaabaataru kojeg ćemo po dolasku razgledati. Prošetat ćemo po glavnome gradskom trgu Sükhbaatar Square, kojem dominira konjanički spomenik Damdinu Sükhbaataru, vođi revolucije iz 1921. godine. Pred nama je i zgrada vlade Mongolije Saaral Ordon iz polovine 20. stoljeća, a pred njom kolonada velikana mongolske povijesti poput Džingis-kana (Genghis Khan), Ögedei-kana i Kublai-kana. Posjetit ćemo i Zimsku palaču (sada muzej) Bodg Khana, posljednjeg mongolskog kralja. Kompleks uključuje šest hramova, te Bogd Khanovo nasljedstvo poput kreveta i trona, te pomalo ekscentrične kolekcije životinja, kurioziteta, umjetnosti, pa čak i njegov ornamentirani ceremonijalni ger (šator). Za kraj dana ostaje nam malo vremena za kupnju suvenira i kašmira. Navečer ćemo imati oproštajnu večeru uz zvuke tradicionalne mongolske glazbe i kolorit mongolskog folklora. Noćenje u hotelu.

U jutarnjim satima prijevoz do zračne luke i let za Zagreb. Povratak u Zagreb se očekuje u večernjim satima.

Uključeno u cijenu: 
- Svi letovi
- Sav smještaj
- Navedeni obroci
- Sav navedeni prijevoz
- Ulaznice prema programu
- Naadam festival u Karakorumu
- Jahanje konja u dolini rijeke Orkhon
- Dan s nomadskom obitelji
- Navedeni folklorni nastupi
- Vođenje na engleskom
- Pratitelj iz Hrvatske
- Jamčevina
 

Nije uključeno u cijenu : 
- Zrakoplovne takse: 2.500 kn
- Nadoplata za jednokrevetnu sobu : 2.550 kn
 - Nadoplata za 10 – 14 putnika: od 1.000 kn
- Opcionalne aktivnosti (jahanje, pecanje, streličarstvo)
- Obroci koji nisu navedeni
 -Putno osiguranje (preporučujemo)
- Napojnice
 -Osobni troškovi

 

 

 

 

 

 

img

NEWSLETTER

Pratite akcije, budite informirani o novim putovanjima, maštajte i planirajte, putujte...

© 2000-2024 Kaiser Tours putnička agencija d.o.o.