Putom svile kroz 5 stanova

cijena na upit

grupno putovanje

21 dana / 19 noćenja

termin: 24.5.2019. – 12.6.2019.

Pošalji upit

Put svile doziva prizore karavana i kolone pretovarenih deva što se kreću prašnjavim putem prelazeći prostranstva Azije. Više od tisuću godina bio je najvažnija i najpoznatija trgovačka ruta na svijetu, kojom se nije prevozila samo svila već sve vrste egzotične robe. Doprinio je i širenju brojnih ideja i vjerovanja koja su oblikovala osnove civilizacije, od kotača do velikih vjera - budizma, islama i kršćanstva. Pozivamo vas da nam se pridružite i da s nama krenete putem karavana kroz Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Kazahstan i Kirgistan.

Put svile doziva prizore karavana i kolone pretovarenih…
[Više]

t43refdllll najbolje vrijeme za putovati, tw45tw dobro za putovati, 54rt moguće je putovati, ali nije najbolje vrijeme u godini, trwegefd ne preporučujemo putovanje

Program putovanja

mapa_uzbekistan_na_putu_svile.png

 

Polazak iz Zagreba i uz presjedanje let prema Ashgabatu

Po ranojutarnjem dolasku u Ashgabat odmah krećemo prema Nisi, arheološkom nalazištu koje se nalazi na UNESCO-voj listi od 2007. godine. Po razgledu ćemo se vratiti u Ashgabad i razgledati ga. Vidjet ćemo memorijalni centar podignut u spomen na veliki potres, Park neovisnosti te džamiju Ertogrul Gazi. Odvest ćemo se i do replike Spomenika neutralnosti. Obići ćemo Turkmenski muzej tepiha te Nacionalni povijesni muzej. Sredinom dana prijava u hotel, a zatim nastavljamo s razgledavanjem. U poslijepodnevnim satima čeka nas još obilazak Turkmenbašijeve džamije. Povratak u hotel oko 18 sati, potom smještaj u hotelu i noćenje. Predlažemo opcionalno predstavljanje turkmenskog folklora.

U rano jutro transfer u zračnu luku i let za Dashoguz. Po dolasku nastavljamo za povijesno nalazište Kunya Urgench koje ćemo razgledati. Nalazište je od 2005. godine pod zaštitom UNESCO-a. Sredinom dana povratak u Dashoguz i prelazak uzbekistanske granice. Po obavljenim carinskim formalnostima susret s uzbekistanskim vodičem, a zatim nastavljamo vožnju do Khive. Po dolasku smještaj i noćenje.

Danas ćemo cijeli dan provesti u razgledavanju Khive. Khiva je najsjajniji dragi kamen u narukvici starog Horezma, velike i slavne civilizacije koja se razvila u donjim tokovima rijeke Amu (Amudarja), najveće rijeke Središnje Azije. Unutarnji grad, poznat kao Ichan–Qala, jedinstveni je muzej na otvorenom s čudesno lijepom arhitekturom i majolika – dekoracijama na znamenitostima. Ichan–Qala predstavljala je granice Khive u razdoblju od 16.-17. stoljeća. Šetajući gradom obići ćemo Djuma džamiju, medrese Islam Khodje i Allakulikhana, mauzolej Pahlavana Makhmuda, harem Khiva kana, posjetiti tržnice i male dućane. Noćenje.

Na putu prema Buhari kratko ćemo se zaustavit uz rijeku Amu Darja. Po dolasku u Bukharu lagana šetnja gradom i upijanje prvih dojmova i atmosfere. Noćenje.

Ovaj stari grad, mjesto magičnih lampi i istočnjačke ljepote, bio je obavezna postaja karavana na Putu svile. Danas ćemo imati priliku razgledati sve važnije znamenitosti u gradu. Okvirni program biti će kako slijedi. Krenut ćemo od starog dijela grada i Arka, utvrđene rezidencije vladara Buhare, poznatih po okrutnom i korumpiranom načinu upravljanja. Vidjet ćemo džamiju Bolo Hauz, mauzolej Ismaila Samanidijeva, Chashma Ayub, simbol Buhare - Kalyan minaret koji je impresionirao i Džingis kana te ga je poštedio od rušenja, trgovačke kupole u kojima možete pronaći najrazličitije vrste rukotvorina, i gdje se prodaju tepisi i nakit. U poslijepodnevnim satima nastavak obilaska s odlaskom u džamiju Maggoki Attori, na trg Lyabi Hauz, medresu Kukeldash i Nadir Divan Begi te malu džamiju Choor iz 19. st. u indijskom stilu. Noćenje.

Nakon doručka vožnja prema Samarkandu. Putem ćemo se zaustaviti u gradu Gijduvan gdje ćemo posjetiti keramičarsku radionicu, a potom odlazimo do lokalne obitelji gdje ćemo skupa s njima ispeći tradicionalni kruh - lepešku. Nastavak putovanja prema Samarkandu kamo stižemo u večernjim satima. Prijava u hotel i noćenje.

Od svih mjesta u Središnjoj Aziji Samrakand zasigurno najviše raspiruje maštu. Aleksandar Veliki bio je ponesen njegovom ljepotom, Marko Polo ga je obožavao, dok ga je Timur Lenk pretvorio u svoju prijestolnicu. Europski su pjesnici o njemu sanjarili i postao je simbol svega onoga što je bilo zabranjeno i mistično vezano uz Istok. Skitnju gradom možemo započeti u medresi na trgu Registan. Radionice u medresi nude razne lokalne rukotvorine dok su s posebnim ukusom izrađeni glazbeni instrumenti i tepisi. Umjetnici će nam pričati o uzbekistanskim muzičkim instrumentima i zasvirati neke od lijepih starih melodija. Posjetit ćemo i Guri Amir - Timur Lenkov mauzolej te Bibi Khanum džamiju, o čijem se imenu plete legenda da se glavni arhitekt zaljubio u Timur Lenkovu suprugu, Bibi Khanum. Za kraj dana čeka nas glavna znamenitost Samarkanda, nekropola Shahi Zindah te gradska tržnica. Noćenje.

Nakon doručka posjetit ćemo Ulugh Begovu zvjezdarnicu. Ulugh Beg je, između ostalog, bio strastveni astronom pa je kao rezultat njegova rada nastao prvi potpuniji zvjezdani atlas. Vidjet ćemo Afrosiabov muzej i medrese Kukeldash. U večernjim satima ukrcat ćemo se na vlak za Tashkent. Vožnja traje oko 2 sata. Po dolasku prijava u hotel i noćenje.

Ujutro krećemo u razgledavanje Tashkenta, grada s više od dvije tisuće godina povijesti. Posjetit ćemo stari dio grada, srednjovjekovni mauzolej Kaffal Shoshi i medresu Barak-khan. Obići ćemo i moderni dio grada koje krase spektakularne građevine i kompleks Oliy Majlis, Palača ljudskih prijateljstva i Abul Kosimova medresa u kojoj se okupljaju umjetnici iz Uzbekistana i izlažu svoje radove. U medresi ćemo prisustvovati predstavljanju raznih uzbeških tradicija. Noćenje.

Nakon doručka vožnja (80 km) prema graničnom prijelazu s Tadžikistanom (Oybek) gdje ćemo se susresti s tadžikistanskim vodičem. Potom nastavak vožnje prema Khodjentu, gdje ćemo se po dolasku smjestiti u hotel. Potom krećemo u razgled grada. Posjetit ćemo razne fascinantne građevine - razgled stare tvrđave i muzeja, džamije šekia Muslohiddina te bazara Panjshanbe. Noćenje.

Nakon doručka duža vožnja (300 km) do Pendjikenta, a po dolasku smještaj u gostinjskoj kući. Potom obilazak starog Pendjikenta (5 - 6. st.n.e.), medrese i džamije Olim Dodhoa, tržnice te posjet muzeju Rudaki. Predlažemo opcionalno prezentaciju folklora u lokalnoj gostinjskoj kući – uz nadoplatu. Noćenje.

Nakon doručka povratak prema Uzbekistanu, prijelaz granice i vožnja prema Tashkentu (380 km). Noćenje.

Danas nas čeka još jedna duga vožnja (240 km). Po ulasku u Kazahstan sastanak s vodičem koji će nas pratiti kroz Kazahstan i Kirgistan. Prvo ćemo se zaustaviti da bi razgledali Chymkent, a zatim nastaviti vožnju prema Aksu Jabagly, najstarijem prirodnom rezervatu Središnje Azije, smještenom u sjeverozapadnom dijelu planinskog lanca Tian Shan. Moguće je prošetati tjesnacom, a zatim odlazak u gostinjsku kuću i noćenje.

Danas prelazimo granicu između Kazahstana i Kirgistana. Čeka nas duga vožnja prema Bishkeku (400 km), kirgiškoj prijestolnici. Putem ćemo vidjeti grad Taraz, jedan on najvažnijih starih gradova na Putu svile. Ovisno o vremenu dolaska možemo kratko prošetati gradom, a zatim opcionalno predlažemo predstavljanje kirgiškog folklora - uz nadoplatu. Noćenje.

Izlet u kanjon Ala Archa. Ala-Archa je planinski nacionalni park na planini Tian Shan, utemeljen 1976. Ovo je savršeno mjesto za provesti dan u šetnji klancem. Ova regija obiluje planinarskim stazama i vrhovima od 4.000 do 4.875 m nadmorske visine. Nakon prvog dijela dana provedenog u parku u popodnevnim satima povratak u Bishkek. Tu ćemo posjetiti povijesni muzej i prošetati središtem grada od glavnog trga do tržnice Osh. Noćenje.

Nakon doručka krećemo prema tornju Burana smještenom 10 km južno od Tokmoka. Toranj je ostatak drevnog grada Balasaguna kojeg su krajem 10. st. utemeljili Karahanidi. Nedaleko tornja Burana organizirat ćemo igre Kok boru, natjecanje između dva tima odličnih jahača koji se na konjima bore da što prije dohvate kozu (imitacija). Ime Kok boru znači „sivi vuk“, a potječe iz davnina kad su čopori stoke boravili na ispaši bez skloništa tokom cijele godine, zbog čega su stalno bili izloženi napadima vukova. Danas se umjesto vukova koriste imitacije koza. Potom odlazimo na ručak do lokalne Kirgiške obitelji koji će nam poslužiti tradicionalno Kirgiško jelo (opcionalno) . Nakon ručka vožnja do tjesnaca Boom gdje ćemo vidjeti demonstraciju lova orlovima. Lov s ovim veličanstvenim pticama još od davnina je duboko ukorijenjen među lokalnim nomadskim plemenima, a Kirgistanci su jedni od rijetkih ljudi koji su ovu tradiciju uspjeli sačuvati. Proces treniranja orlova vrlo je zahtjevan, ali i neobično zanimljiv. Povratak u Bishkek. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti. Noćenje.

Danas nas čeka prijelaz granice između Kirgistana i Kazahstana. Vožnja do Almatija (cca 350 km) i po dolasku obilazak grada. Posjetit ćemo Središnji muzej i Muzej kazaških instrumenata te prošetati od glavnog trga do parka Panfil. Moguće je organizirati i opcionalno predstavljanje kazaškog folklora - uz nadoplatu. Potom prijava u hotel i noćenje.

U ranim jutarnjim satima transfer do zračne luke i let za glavni grad Kazahstana , Astanu. Nakon slijetanja razgledat ćemo grad, povijesnu jezgru, , džamiju Sultana Khazreta te se vozeći liftom uzdići do vrha spomenika Astana - Baiterek, te obići Piramidu mira. Nakon ručka ( opcionalno ) odlazimo do shopping centra Khan Shaty kojeg krasi zanimljiva arhitektura i mnogi zanimljivi sadržaji unutar centra. U večernjim satima povratak u hotel. Noćenje.

Ovisno o redu letenja transfer do zračne luke i povratak kući.

Cijena uključuje:
­-  povratnu zrakoplovnu kartu od Zagreba do Ashgabata i od Astane do Zagreba
­ -  unutranje i međudržavne letove: Ashgabat – Doshagus
­-  smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima s 3 i 4 zvijezdice,gostinjskim kućama i jedno noćenje u jurti
­ -  obroke kako je navedeno u programu (D=doručak, R=ručak, V=večera)
­-  sav prijevoz i transferi A/C vozilom
­-  noćni vlak na relaciji Almaty - Astana
­ -  ulaznice za muzeje i parkove prema programu
­-  razgledavanje prema programu
­-  loklano vodstvo na engleskom jeziku za razgledavanja prema programu
­-  pratitelja putovanja iz Hrvatske za minimalno 10 putnika
­ -  troškove pripreme i organizacije putovanja
­-  jamčevina (broj police 1501-00000479) i odgovornost za štetu (broj police 1399-00033974)kod Wiener  osiguranje Vienna Insurance Group 

Cijena ne uključuje:
- zrakoplovne takse u iznosu od 1.900 kn
­ - obroci koji nisu navedeni (moguća je nadoplata za večere u iznosu od 1.490 kn)
­ - vize i troškovi ishodovanja viza (vize su potrebne za Uzbekistan, Turkmenistan i Tadžikistan) –cijene
- mogu varirati do trenutka putovanja jer se regulative često mijenjaju
­ - migracijska taksa koja se plaća pri ulasku u Turkmenistan (12 usd – plaća se na licu mjesta i isključivo u američkim dolarima) – za    registraciju treba pripremiti dvije male fotografije
­ -  e-viza za Turkmenistan 590 kn - cijena može varirati
­-  viza za višekratni ulaz u Uzbekistan 350 kn
­-  folklorne programe u Turkmenistanu, Uzbekistanu, Kirgistanu, Tadžikistanu i Kazahstanu
­ -  eventualne naknade za snimanje fotoaparatom i videokamerom
­ -  nadoplata za jednokrevetnu sobu: 2.600 kn
­-  napojnice za lokalne vodiče i vozače (cca 5 eura po danu po putniku)
­-  putno osiguranje (preporučujemo)
­ -  pića uz obroke i osobne troškove kao što su telefonski razgovori, korištenje videokamere i sl.
­ -  troškovi osobne prirode
­-  nadoplata za 10 - 14 putnika u iznosu do 1.000 kn
­
Napomena:  Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije. Zadržavamo pravo promjene cijene uslučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba.Mogućnost obročnog plaćanja putem kreditnih kartica (Amex i Diners).Cijene su izražene za plaćanje u gotovini i za 10 putnika.

 

 

 

 

 

 

img

NEWSLETTER

Pratite akcije, budite informirani o novim putovanjima, maštajte i planirajte, putujte...

© 2000-2024 Kaiser Tours putnička agencija d.o.o.