Honduras i Gvatemala - tragovima majanske civilizacije

cijena na upit

grupno putovanje

15 dana / 14 noćenja

u pripremi za 2018

Pošalji upit

Na karti svijeta Središnja Amerika je možda mala ali ima više raznolikosti nego bilo koji drugi dio svijeta u nasrpavm svoje površine. Ovo putovanje nudi vam od svega po malo: obilaske starih majanskih piramida, upoznavanje života Maja danas uz obilazak poznate šarolike tržnice Chicicastenago, šetnje ulicama kolonijalnih gradova i smještaj u lijepim hacijendama, boravak u prirodi od vožnje brodovima po jezerima s pogledom na vulkane do šetnje džunglom i konačno boravka na karipskoj plaži. Imat ćete priliku za upoznavanje s lokalnim stanovništvom, ali i za razne aktivnosti koje možete odabrati na licu mjesta: od jahanja do raftinga i ronjenja, ovisno o fizičkoj spremi putnika.  

Na karti svijeta Središnja Amerika je možda mala ali…
[Više]

t43refdllll najbolje vrijeme za putovati, tw45tw dobro za putovati, 54rt moguće je putovati, ali nije najbolje vrijeme u godini, trwegefd ne preporučujemo putovanje

Program putovanja

mapa_Honduras_Guatemala_Belize.png

 

Polazak iz zračne luke Zagreb i uz presjedanje, ovisno o redu letenja, let za Ameriku. Dolazak u Guatemala City u večernjim satima. Po obavljenim carinskim formalnostima transfer do Antigue, lijepog kolonijalnog grada iz ranog 16. Stoljeća, smještenog na nadmorskoj visini od 1.500 m. Grad leži na vrlo trusnom području pa je 1773. godine znatno uništen u snažnom potresu. Na sreću, očuvani su ostaci najznačajnijih spomenika i slikovita kolonijalna jezgra. Po dolasku ćemo se smjestiti u hotel i odmoriti od putovanja. Noćenje.

Ujutro ćemo istražiti Antigvu koja leži u dolini okruženoj s tri visoka vulkana. Na svojem vrhuncu Antigua je bila najvažniji grad u Centralnoj Americi. Danas je krase samostani, crkve i ostali spomenici izgrađeni u španjolskom kolonijalnom stilu. Uz mnoge kolonijalne građevine i zanimljive muzeje, posjetit ćemo ukrašenu crkvu La Marced, ruševine kapucinskog smostana i katedralu San Francisco. Nakon šetnje gradom odvest ćemo se do obližnjeg sela Jocotenango, gdje ćemo posjetiti farmu i muzej kave. U muzeju ćemo saznati koliko je kava bila važna za razvoj Guatemale te ponešto o načinu života Maja, nekad i danas. Obići ćemo crkvu Jocotenango i razne male radnje tradicionalnog drvoreza. Potom ćemo se vratiti Antigvu, gdje ostatak dana možete iskoristiti za šetnju gradom ili uživanje u ugodnom okruženju smještaja. Noćenje u Antigui.

Nakon doručka vožnja do Chichicastenanaga gdje ćemo posjetit slikovitu indijansku tržnicu, poznatu kao najveću otvorenu tržnicu Središnje Amerike. Svakog četvrtka i nedjelje ona privlači brojne prodavače i kupce. Osim brojnih rukotvorina i suvenira, šarenih tkanina, ceremonijalnih maski, proizvoda od kože, nakita ili modnih dodataka, tržnica je mjesto na kojem ćemo imati priliku za interakciju s lokalnim majanskim stanovništvom. U popodnevnim satima vožnja do šarmantnog hotela u Panajachelu, gdje ćemo se smjestiti. Noćenje.

Danas ćemo brodom obići jezero Atitlan i upoznati lokalne zajednice koje žive uz njegovu obalu. Odvest ćemo se do San Juan La Laguna i posjetiti botanički vrt te tekstilne zadruge lokalnih zajednica gdje će nam predstaviti proces nastanka šarene majanske odjeće. Potom ćemo posjetiti razigranu radionicu Naif slikara koji će podijeliti s nama radost slikanja izvan akademskih obrazaca. Nastavljamo brodićem do kolonijalnog mjestašca Santiago de Atitlana, nastanjenog Quiche indijancima, potomcima starih Maja. Razgledat ćemo mjestašce, a zatim se vratiti u hotel. Noćenje.

Doručak u hotelu, a potom povratak u Antigvu, gdje ćemo se smjestiti u kolonijalnom središtu. Poslijepodne slobodno za samostalna istraživanja grada. Noćenje.

Rano ujutro nastavljamo poludnevno putovanje prema Hondurasu i mjestu Copan koje se smjestilo nedaleko granice s Guatemalom. Po dolasku ćemo se smjestiti u hotel koji ima lijepi pogled na okolicu i dolinu Copan. Imat ćemo vremena za uživanje u ugodnom okruženju smještaja, sve do večere u lokalnoj Hacijendi San Lucas. Nakon večere vratit ćemo se u naš hotel i noćiti.

Ujutro ćemo se odvesti prema glavnom arheološkom nalazištu Copan, važnom gradu Maja, poznatom po originalnim stelama. U civilizaciji Maja Copan se izdizao kao kulturni centar. Natpisi na njegovim kamenim spomenicima pričaju da su se ovdje održavale rasprave o matematici i kalendaru. Copan je također na UNESCO-voj listi svjetske baštine jer njegove ruševine i zapanjujući javni trgovi otkrivaju sva tri glavna stupnja razvoja grada prije nego je napušten u ranom 10. st. Razgledat ćemo nalazište pješice, a potom prijevoz do parka ptica gdje ćemo uživati u šarenim tukanima i papigama, modrim pilarima te raznim vrstama ptica pjevica i papiga. Mnoge ptice su jako pitome pa se nemojte začuditi ako vam koja sleti na rame. Povratak u hotel i noćenje.

Nakon doručka vožnja prema Rio Dulce. Putem ćemo posjetiti ruševine Quirigua, malo majansko nalazište na rijeci Motagua kojom je veći dio povijesti vladao isti ogranak dinastije koji je vladao Copanom. Quirigua je osiguravala Copanu siguran prolaz prema rijeci i dalje trgovačke puteve prema sjevernim gradovima. U Quirigui se nalazi najviša stela u svijetu Maja. Nakon obilaska nastavljamo prema priobalnom mjestašcu Rio Dulce kamo stižemo u poslijepodnevnim satima. Po dolasku, smještaj u kolibicama na obali rijeke do kojih je moguće doći samo brodom. Noćenje.

Danas ćemo brodom obići Rio Dulce i Livingstone, gradove koji su se smjestili na obali jezera Izabal. U kanjonu Rio Dulce ćemo vidjeti utvrdu San Felipe koju su izgradili španjolski osvajači kako bi ovo područje zaštitili od napada pirata. Posjetit ćemo i otok ptica te termalne izvore. Poslije podne povratak u Rio Dulce i vožnja do Floresa. Smještaj u hotelu na obali jezera i noćenje.

Nakon doručka slijedi jednosatna vožnja do Tikala. Tikal, koji je postojao već u 4. st.pr.n.e., bio je prijestolnica najsnažnijeg kraljevstva Maja iz vremena klasičnog razdoblja (oko 200. do 900. g.). Tada je dominirao politički, gospodarski i vojno gotovo cijelim područjem kulture Maja. Njegove monumentalne građevine i grobnice vladara prekrivene su brojnim reljefima i hijeroglifima, a njihovi tekstovi i prizori zaslužni su za to da je Tikal postao najshvaćeniji veliki grad Maja. Tikal je upisan u na UNESCO-vu listu svjeste baštine već 1979. godine. Kako je Tikal smješten usred džungle, osim ljubitelja arheologije, privlači prirodoslovce i promatrače ptica. Obići ćemo njegova glavna arheološka nalazišta i muzej. U poslijepodnevnim satima povratak u Flores i večer slobodna za vlastite programe. Noćenje.

Nakon doručka vožnja prema granici s Belizeom. Nakon carinskih formalnosti nastavak vožnje do Belize City-ja i potom let do San Pedra na otoku Ambergis. Po dolasku smještaj u hotelu i ostatak dana slobodan za uživanje na plaži. Noćenje.

Nakon doručka dan slobodan za odmor i uživanje na plaži. Ukoliko želite dodatne aktivnosti, u ponudi su razni izleti i aktivnosti: ronjenje u potrazi za morskim svijetom ili ronjenje s morskim psima, surfanje na valovima, izleti brodom, let avionom iznad zaljeva i slično (dodatne aktivnosti se plaćaju na licu mjesta). Noćenje.

Nakon doručka još jedan dan slobodan za odmor, uživanje na plaži ili neku od dodatnih aktivnosti koje se nude na licu mjesta (dodatne aktivnosti se plaćaju na licu mjesta). Noćenje.

Nakon doručka započinjemo povratak kući. Lokalni let od San Pedra do Belize City-ja, a zatim let prema Europi uz presjedanje. Noćni let.

Povratak u Zagreb očekuje se u poslijepodnevnim satima.

Cijena uključuje: 
-    zrakoplovne karte za međunarodne letove od Zagreba do Guatemala Citya i od Beliza do Zagreba
-    povratnu zrakoplovnu kartu za domaće letove Belize city – San Pedro – Belize city
-    smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima 3 i 4 zvjezdice i jedno noćenje u posadi
-    obroke kako je navedeno u programu (D= doručak, V=večera)
-    transfere i razgledavanja preama programu
-    vožnje brodom po jezeru Atitlan i Izabal
-    radionica Naif crtanja
-    sve ulaznice za muzeje, znamenitosti i aktivnosti navedene u programu (osim opcionalnih programa)
-    lokalnog vodiča na engleskom za vrijeme cijelog putovanja
-    organizaciju i jamčevinu putovanja  

Cijena ne uključuje:
-    obroke koji nisu navedeni te pića uz obroke
-    razne aktivnosti koje možete odabrati na licu mjesta kao što su rafting, jahanje, ronjenje i slično
-    putno osiguranje (preporučujemo)
-    izlazne takse i granične pristojbe (cca 50 – 60 usd)
-    napojnice za lokalne vodiče, vozače i nosače (otprilike 5 do 7 eura po putniku na dan)
-    nadoplata za 10 do 15 prijavljenih putnika u iznosu od 1.000 – 2.000 kn; ovisno o konačnom broju putnika
-    osobne troškove

 

 

 

 

 

 

img

NEWSLETTER

Pratite akcije, budite informirani o novim putovanjima, maštajte i planirajte, putujte...

© 2000-2024 Kaiser Tours putnička agencija d.o.o.