Mistična bajka Maroka

od 8.950,00 kn / po osobi

grupno putovanje

9 dana / 8 noćenja

polasci: 19.10.2018.

Pošalji upit

Vodimo vas u najljepše dijelove Maroka, slikovite i ispunjene mistikom prošlosti, poput bajke. Naše putovanje započet ćemo u Casablanci, odakle odmah nastavljamo prema vremešnim kraljevskim gradovima Meknes i Fes. Putem ćemo posjetiti i nekadašnje najudaljenije Rimsko uporište Volubilis. Nastavljamo preko srednjeg Atlasa do narančastih pješčanih dina pustinje Merzouge. Do našeg pustinjskog kampa dojahat ćemo na devama, poput starih karavana. Naši vodiči će nam pripremiti tradicionalnu marokansku večeru, a noć ćemo provesti u zagrljaju zvjezdanog neba. Ponovno ćemo prijeći Atlas i uživati u zabačenim krajolicima prošaranim starim kazbama i zanimljivom arhitekturom malih mjesta. Posjetit ćemo klanac Todra, a zatim prošetati oazama između seoskih nastambi. Nastavljamo putovanje prema najljepšoj marokanskoj utvrdi Ait Benhaddou i dalje do živahnog Marrakecha poznatog po svojem uvijek budnom trgu Jema el-Fna i bazaru na kojem se tako lako potroši vrijeme. Za kraj putovanja ostavili smo šarmantnu Essaouiru na obali Atlanskog oceana.

Vodimo vas u najljepše dijelove Maroka, slikovite…
[Više]

t43refdllll najbolje vrijeme za putovati, tw45tw dobro za putovati, 54rt moguće je putovati, ali nije najbolje vrijeme u godini, trwegefd ne preporučujemo putovanje

Program putovanja

maroko_karta.png

 

Polazak iz zračne luke Zagreb i uz presjedanje let prema Casablanci.

Dolazak u Casablancu ovisno o redu letenja. Proći ćemo carinske formalnosti, a zatim se odvesti do hotela u kojem ćemo se smjestiti i odmoriti od putovanja. Nakon doručka krećemo put Meknesa. Putem ćemo se zaustaviti da bi vidjeli veliku džamije Hassana II (pogled izvana). Meknes je Ismailijeva prijestolnica poznata po zidinama dugim 40 km. Ima lijepe palače, džamije i vrtove, a najveća zanimljivost zasigurno su kraljevske štale u čijim su se silosima čuvale zalihe žita dovoljne da godinu dana prehrane stanovnike grada, dok su štale bile dovoljno prostrane da se u njima moglo smjestiti 12.000 konja. Zaustavit ćemo se kraj gradskih vrata Bab Mansour, razgledati Kraljevske štale i mauzolej Moulay Ismaila. Nastavak vožnje prema Volublisu gdje ćemo razgledati poznate rimske ruševine. Volubilis su Rimljani izgradili kao ulazna vrata za trgovinu s Afrikom. Njegovi prelijepi mozaici i stupovi još uvijek su očuvani i mogu lijepo dočarati njegovu nekadašnju ljepotu. Nakon razgleda nastavljmo prema Fezu. Fez je najstariji među kraljevskim gradovima Maroka, a ujedno i jedan od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova arapskog svijeta. To je mjesto koje će vam se potiho uvući pod kožu svojim zvukovima, mirisima i bezvremenskim prizorima zaustavljenim u vremenu negdje između srednjeg vijeka i današnjice. Po dolasku noćenje u prelijepom riadu (tradicionalna kuća s dvorištem u sredini) s jednim od najljepših pogleda na medinu Fesa.

Uz pratnju vodiča istražit ćemo staru medinu i beskrajan labirint njezinih uskih uličica koje skrivaju stotine malih dućana i vrijednih obrtnika koji nikad ne prestaju proizvoditi i prodavati svoje rukotvorine. Fez je poznat po svojoj robusnoj i lijepoj keramici, pladnjevima od mesinga i bakra, regionalnoj kuhinji i starim medresama (školama Islama). Krenut ćemo od vrata kraljevske palače, koja je jedna od najstarijiih i najvećih u Maroku, nastavit kroz živopisnu židovsku četvrt i groblje. Prošetat ćemo srednjovjekovnom medinom i između ostalog posjetiti Bou Inania medresu, fontanu Nejjarine, mauzolej Moulay Idrissa te duhovno sveučilište Karaouine. Zaustavit ćemo se u nezaobilaznim slikovitim kožarama u kojima se koža obrađuje, a boje se još uvijek dobivaju uz pomoć starih tehnika. Noćenje u riadu.

Krećemo na dugu vožnju prema Sahari. Putem ćemo proći kroz Srednji Atlas i njegove šumovite predjele te se zaustaviti u mjestu Ifrane da bi vidjeli Barbary majmune u njihovom prirodnom staništu. Zatim nastavljamo do malog planinskog mjesta Midelt da bi se spustili u slikoviti klanac Ziz, pun palmi i slikovitih utvrđenih sela. Konačno stižemo do Erfouda, odakle ostaje još samo sat vremena vožnje do Merzouge, našeg pustinjskog odredišta. U Merzougi ćemo se susresti s pustinjskim vodičima Tuarezima i njihovim devama. Preko prhkog pustinjskog pijeska odjahat ćemo na devama ususret zalasku sunca, među fotogenične dine, sve do našeg kampa na dinama Chebbi. Vodiči će za nas pripremiti tradicionalnu večeru u kojoj ćemo uživati ispod otvorenog neba i tisuću zvijezda. Nakon večere uživat ćemo okupljeni oko logorske vatre u ritmu marokanskih bubnjeva. Noćenje u pustinjskom kampu (svaki šator ima svoju kupaonicu i WC).

Rano buđenje uz doručak u pustinji i još jedan spektakularan izlazak sunca nad pješčanim dinama. Povratak devama do Merzouge te nastavak putovanja kroz Saharu uz zaustavljanje u zanimljivom pustinjskom mjestašcu Rissani. Naša slijedeća destinacija je klanac Todra čije se strme stijene dramatično uspinju i do 300 m u svojem najužem dijelu. Imat ćemo priliku za kratku šetnju, a zatim nastavljamo vijugavom cestom do klanca Dades gdje ćemo provesti noć u tradicionalnoj kazbi.

Nakon doručka nastavljamo vožnju cestom s tisuću kazbi koja vodi prema Quarzazateu. Proći ćemo Dolinom ruža, posebno lijepom u travnju i svibnju kad cijela dolina miriše na ruže, te oazom palmi Skoura. Stižemo u Quarzazate, a zatim i Ait Benhaddou, staro selo utvrđenih berberskih kazbi. Zbog svoje ljepote i važnosti uvršten je na listu svjetske baštine. U prošlosti je bio jedno od najvažnijih utvrđenih uporišta na staroj Cesti soli, kojom su karavane iz afričke Sahare u Marrakech donosile zlato, bjelokost i sol te dovodile robove. Ovo fotogenično, utvrđeno, staro, berbersko selo korišteno je kao pozadina za više od 30 filmova. Zaustavit ćemo se kod lokalne berberske obitelji da bi s njima popili čaj, a kod njih je moguće organizirati i ručak (uz plaćanje na licu mjesta). Slijedi vožnja prema Marrakechu. Putem ćemo prijeći najviši afrički cestovni prijevoj Tiz’n’Tichka (2.260 m) s kojeg se pružaju spektakularni vidici. Po dolasku, smjestit ćemo se u lijepom riadu unutar medine.

Ujutro ćemo uz pratnju lokalnog vodiča istraživati ulice ovog živopisnog grada, drugog po starosti kraljevskog grada koji se zasigurno može nazvati „draguljem juga“. Od znamenitosti ćemo posjetiti povijesnu palaču Bahia, džamiju Koutoubia i grobnice iz razdoblja dinastije Saadian. Nećemo propustiti niti znameniti trg Djemma el Fna. Bit će vremena za lutanje šarenim bazarom, gdje ćemo se sresti s raznim specijaliziranim obrtnicima. Dok se u jednom dijelu bazara kožari zabavljaju sušenjem kože, u drugom dijelu sve odzvanja od udaraca kovača metalnog posuđa. Tu su i vješti prodavači tepiha koji će nas zasigurno namamiti u svoje trgovine nudeći nam šalicu čaja od minta. Mali dučančići prodaju berberski nakit, staro srebro, začine, masline ili tradicionalne lijekove koji mogu zacijeliti i izliječiti sve vrste ljubavnih jada. U poslijepodnevnim satima možemo se odvesti do novijeg dijela grada i posjetiti vrtove Majorelle. Noćenje u riadu.

Nakon doručka odvest ćemo se prema Essaouiri smještenoj na obali Atlantskog oceana (oko 2 i pol sata vožnje). Zbog svoje dugačke pješčane plaže i vjetrova koji na njoj pušu, popularna je među windsurferima. Essaouira je poznata i po svježe pečenima ribama, drvenim rukotvorinama i umjetničkoj koloniji. Grad je opasan starim portugalskim zidinama, a sama medina jedna je od najšarmantnijih u Maroku. Po dolasku ćemo imati vremena za šetnju gradskom medinom, ali i za odlazak do obale i ribarske luke odakle puca fantastičan pogled na bijele zidine grada. U predvečerje nastavak vožnje prema zračnoj luci Casablanca, odakle se vraćamo kući.

U ranim jutarnjim satima let za Europu. Povratak u Zagreb se očekuje u popodnevnim satima.

Što je uključeno:
- Zrakoplovne karte
- Sav smještaj
- Navedeni obroci
- Sav prijevoz
- Ulaznice prema programu
- Vođenje na engleskom
- Pratitelj iz Hrvatske
- Jamčevina
 

Što nije uključeno:
- Pristojbe zračnih luka: 1.200 kn
- Nadoplata za jednokrevetnu sobu: 1.700 kn
- Nadoplata za manje od 12 putnika: 500 kn
- Obroci koji nisu navedeni
- Putno osiguranje ( preporučujemo)
- Napojnice
- Osobni troškovi

 

 

 

 

 

 

img

NEWSLETTER

Pratite akcije, budite informirani o novim putovanjima, maštajte i planirajte, putujte...

© 2010-2017. Kaiser Putovanja