Šri Lanka - Mistični krajolici zelenog raja

cijena na upit

first minute

13 dana / 10 noćenja

termin: na upit

Pošalji upit

Šri Lanka privlači putnike stoljećima. Marko Polo ju je opisao kao najljepši otok na svijetu kojem gravitiraju indijski, arapski i europski trgovci te pustolovi privučeni rijetkim začinima, dragim kamenjem i veličanstvenim slonovima. Smještena malo iznad ekvatora, usred Indijskog oceana, ljepotom i raznolikošću izaziva divljenje. Neki geografi njen oblik povezuju sa suzom koja pada s vrha Indijskog poluotoka, neki s biserom, a Danci su ju šaljivo usporedili s oblikom dimljene šunke. Ovo putovanje namjenjeno je svima koji imaju malo vremena, a žele vidjeti najljepše od Šri Lanke uz odmor na plaži za kraj. Putovanje je raznoliko, a prikladno je i za obitelji s djecom jer nema suviše dugih vožnji i može se prilagoditi vašem ritmu.

Šri Lanka privlači putnike stoljećima. Marko Polo…
[Više]

t43refdllll najbolje vrijeme za putovati, tw45tw dobro za putovati, 54rt moguće je putovati, ali nije najbolje vrijeme u godini, trwegefd ne preporučujemo putovanje

Program putovanja

sri_lanka_zeleni_raj.png

 

Polazak iz Zagreba uz presjedanja i let prema Colombu. Noćni let.

U zračnu luku Colombo stižemo u tokom noći. Nakon carinskih formalnosti susret s vodičem i prijevoz do hotela. Prijava u hotel i odmor od dugog putovanja. U popodnevnim satima slijedi razgledavanje grada. Prijestolnica Colombo najveći je grad i ujedno glavna luka u kojoj se miješaju sve boje i kulture ovog otoka. Provest ćemo se kroz komercijalni dio, a zatim i kroz gradsko središte poznato kao „Tvrđava“, nastalo za vrijeme portugalskog kolonijalizma u 16. st. Mnoge građevine iz tog vremena danas se miješaju s modernim poslovnim zgradama. Vidjet ćemo i živahne bazare Pettaha. Provest ćemo se pored Gradske vijećnice, Trga Nezavisnosti, Međunarodnog kongresnog centra i Vrtova cimeta – ugledne rezidencijalne četvrti. Posjetit ćemo budistički i hinduistički hram kako bi osjetili raznolikost vjera i običaja brojnih naroda koji ovdje žive. Povratak u hotel, večera i noćenje.

Nakon doručka vožnja prema unutrašnjosti Šri Lanke do Dambulle, gradića koji je odlična baza za obilazak starih gradova. U popodnevnim satima odlazimo na safari u nacionalni park Minnerya nedaleko Dambulle. Preselit ćemo se u džip te u pratnji lokalnog rangera krenuti prema pojilištima na kojima borave obitelji slonova, brojni pelikani, srne te mnoge vrste majmuna i ptica. Safari će trajati do zalaska sunca. Potom povratak u hotel. Večera i noćenje.

Nakon ranog doručka odlazimo prema Sigiriyi, jednoj od najimpresivnijih geoloških formacija otoka i ujedno jednom od najznačajnijih arheoloških nalazišta pod zaštitom UNESCO-a. Uspet ćemo se na tvrđavu u stijeni, koju je u 5. st. dao izgraditi kralj Kassapa i koja je služila kao Kraljevska citadela više od 18 godina. Citadela neobične ljepote po imenom Lavlja stijena izrasta 200 m u visinu nad gustom džunglom. Podnožje stijene je okruženo obrambenim jarkom i zidom te prostranim vrtovima uključujući i renovirane vodene vrtove. Lavlja šapa slikovito čuva stube palače na vrhu. Ovo, po nekima osmo svjetsko čudo, poznato je po predivnim freskama i stihovima iz 8.st koje su ljudi ispisivali po zrcalnom zidu. Nastavljamo prema Pollonaruwi (grad pod zaštitom UNESCO-a) koja je od 11. do 13. stoljeća bila prijestolnica Šri Lanke, a u srednjem vijeku odlično organiziran grad okružen s 5 kilometara dugim zidinama. U gradu se nalaze brojne palače, hramovi, samostani, paviljoni, parkovi, fontane i jezera za navodnjavanje. Brojne ruševine dobro su očuvane, a najljepše znamenitosti su Vatadage i Thuparama. Vatadage image house, tipična je arhitektura za područje Šri Lanke – kružna građevina u čijoj se sredini nalazi manja stupa s posmrtnim ostacima. Thuparama je najstariji i najočuvaniji Budin hram u čijoj se mračnoj unutrašnjosti mogu razaznati brojni Budini kipovi. Gal Vihara se sastoji od četiri impresivne skulpture Bude uklesane u granitne stijene od kojih svaka priča priču o jednom periodu Budinog života i koje predstavljaju remek djelo šrilankanske umjetnosti. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

U jutarnjim satima obilazak hramova Dambulle koji su na listi UNESCO-ve svjetske baštine. Ovo mjesto je svetište već 22 stoljeća i najveći očuvani kompleks s pet hramova unutar pećina u Šri Lanki. Budističke freske koje pokrivaju 2100 m2 pećine su od posebne važnosti kao i 157 kipova zajedno s 15 metara visokom skulpturom Bude. Strop je u potpunosti prekriven slikama koje prate prirodne nabore stijena pa se čini kao da su slike napravljene od tkanine. Ovaj kompleks je jedan od najimpresivnijih budističkih svetišta na svijetu. Potom vožnja prema Kandyu (pod zaštitom UNESCO-a) poznat je po ružičastom Hramu zuba u kojem se, navodno, čuva najsvetija relikvija – Budin gornji lijevi očnjak. Na putu za Kandy zaustavit ćemo se u mjestu Matale i prošetati vrtom začina. Po dolasku u Kandy smještaj u hotel i odmor od putovanja. U popodnevnim satima razgledat ćemo Kandy, prošetati centrom grada i provozati se uz Gornje jezero odakle se lijepo vidi panorama jezera Kandy. U večernjim satima uživat ćemo u predstavi Kandijske kulture. Predstava je poznata po plesačima koji izvode različite tradicionalne plesove s područja Šri Lanke, bubnjarima i spektakularnoj točki hodanja po vatri. Večera i noćenje.

Nakon doručka vožnja do sirotišta za slonove u Pinnawali. Osnovala ga je vlada za brigu o malim slonićima koji se izgube ili su napušteni u divljini. Vidjet ćete kako se hrane mlijekom na bočice i kako se kupaju u obližnjoj rijeci. O malim slonovima se brinu stariji slonovi pa je zanimljivo vidjeti njihovu obiteljsku povezanost. Taj dirljiv prizor daje odličnu priliku za fotografiranje. Povratak u Kandy. U popodnevnim satima posjetit ćemo proizvođača batika koji će nam pokazati kompliciran postupak proizvodnje (batik je odjeća oslikana ili u potpunosti izrađena od voska). Potom slobodno vrijeme ili opcionalni posjet Botaničkom vrtu u Kandiju (ulaznice se plaćaju na licu mjesta – cijena oko 4,5 USD za odrasle uz 50% popust za djecu). Povratak u hotel, večera i noćenje.

U jutarnjim satima obići ćemo Hram zuba (pod zaštitom UNESCO-a), a potom prijevoz do željezničke postaje gdje ćemo se ukrcati u vlak za Nuwara Eliyu. Vlak prolazi kroz slikovite pejzaže gustih šuma i nasada čaja. Po dolasku u Nuwara Eliyau smještaj u hotelu. Lijepi grad Nuwara Eliya leži na visini od 1890 metara i u samom je središtu Zemlje čaja. Nije neobično što predstavlja najvažnije mjesto za proizvodnju čaja u Šri Lanki. Britanci su ovdje ostavili svoj trag koji se ogleda u njihovoj arhitekturi i hortikulturi. Anglikanska crkva, poznati golf tereni i parkovi i danas podsjećaju na ta vremena. U poslijepodnevnim satima razgledat ćemo Nuwara Eliyau, posjetiti tržnicu i središte grada. Opcionalno: možete se okušati u jahanju konja. Večera i noćenje.

U ranim jutarnjim satima vožnja prema nacionalnom parku Yala. Putem ćemo se zaustaviti kod slapova Ravane koji leže na neobično slikovitom mjestu. Legenda kaže da se božica Sita ovdje kupala dok je bila u zatočeništvu, a zatočio ju je Ravana, vladar „Lanke“. Nastavljamo prema nacionalnom parku Yala. Po dolasku ćemo se smjestiti u kamp, a u poslijepodnevnim satima odlazimo na safari. Yala je glavna eko turistička destinacija poznata po mnoštvu životinja, a posebno po slonovima. Također je stanište jelena, bizona, usnatih medvjeda, mungosa i krokodila. Najbrojnija ptica u parku je paun, a tu su i brojni leopardi koji ipak zahtijevaju malo sreće da bi se sreli. Uvečer povratak u kamp, večera i noćenje.

Poslije doručka vožnja prema južnoj obali i našoj sljedećoj destinaciji Hikkaduwi. Putem ćemo se zaustaviti u Galleu kojeg ćemo razgledati. Galle je glavni grad Južne pokrajine i leži 116 km južno od Colomba. Povijesna tvrđava koju su utemeljili Portugalci, a kasnije proširili Nizozemci, 1988. je bila nominirana za UNESCO-vu listu svjetske baštine. Unutar tvrđave se nalaze mnoge nizozemske zgrade, uključujući Muzej nizozemskog razdoblja. Galle je poznat po ručno izrađenoj čipki, oklopu kornjače i slonovači. Nastavak vožnje prema Hikkaduwi. Po dolasku smještaj u hotelu, večera i noćenje.

Poslije doručka slobodno vrijeme na lijepim plažama Hikaduwe. Večera i noćenje.

Nakon doručka slobodno vrijeme ili opcionalno vožnja brodom sa staklenim dnom. Odvest ćemo se do koraljnih grebena kako bi vidjeli lijepe koralje i šarene ribice. Nakon toga nastavljamo do Kosgode, gdje se nalazi mrjestilište kornjača. Ostatak dana možemo provesti kupajući se na lijepim pješčanim plažama Hikkaduwe. Večera i noćenje u hotelu.

Sredinom dana odjavit ćemo se iz hotela te se oprostiti od lijepih pješčanih plaža Šri Lanke. Odvest ćemo se prema Colombu/Negombu gdje ćemo imati vremena za još malo šetnje i kupovinu suvenira. U kasnim večernjim satima odlazimo prema zračnoj luci.

Sredinom dana odjavit ćemo se iz hotela te se oprostiti od lijepih pješčanih plaža Šri Lanke. Odvest ćemo se prema Colombu/Negombu gdje ćemo imati vremena za još malo šetnje i kupovinu suvenira. U kasnim večernjim satima odlazimo prema zračnoj luci. Let preko jedne od međunarodnih zračnih luka i povratak kući. Dolazak u Zagreb ovisno o redu letenja.

Cijena uključuje:
-svi letovi
-sav smještaj
-sav prijevoz prema programu
-navedeni obroci
-sve ulaznice prema programu
-vožnja vlakom
-vođenje na engleskom
-pratitelj iz Hrvatske
-jamčevina

Cijena ne uključuje:
-pristojbe zračnih luka: 2.400 kn
-viza za Šri Lanku: 345 kn
-nadoplata za jednokrevetnu sobu: 3.500 kn
-nadoplata za 10 – 14 putnika: 1.000 kn
-obroci koji nisu navedeni
-nadoplata za vožnju brodom sa staklenim dnom u Hikkaduwi za odrasle i djecu 140 kn po osobi (djeci do 5 godina nije dozvoljen ulazak u brod)
-putno osiguranje (preporučujemo)
-napojnice
-osobni troškovi

 

 

 

 

 

 

 

img

NEWSLETTER

Pratite akcije, budite informirani o novim putovanjima, maštajte i planirajte, putujte...

© 2000-2024 Kaiser Tours putnička agencija d.o.o.