nezaboravno i pustolovno iskustvo

cijena na upit

svakodnevni polasci

17 dana / 14 noćenja

Pošalji upit

t43refdllll najbolje vrijeme za putovati, tw45tw dobro za putovati, 54rt moguće je putovati, ali nije najbolje vrijeme u godini, trwegefd ne preporučujemo putovanje

Program putovanja

6840119599_7bd4e93bc0_b.jpg

 

Polazak iz zagrebačke zračne luke na let za Luang Prabang.

Po dolasku u zračnu luku Lunag Prabang, dočekat će vas transfer i prevesti do hotela. Grad se nalazi na sjeveru Laosa, i klasificirano se vodi pod UNESCO-vu svjetstku baštinu zbog svojih fascinantnih kulturnih i povijesnih te arhitekturskih vrijednosti, te zbog svog divnog humanog odnosa između prirode i gradnje. Večera dobrodošlice će vam biti poslužena u lokalnom restoranu uz tradicionalni ples i narodnu pjesmu. Noćenje.

Ranojutarnje buđenje te priprema za najsvetiju tradiciju stanovnika Laosa, jutarnje davanje, odnosno „alms giving“. To je tradicija kada više od 200 budističkih redovnika iz svojih hramova odu na ulice i preuzimaju obroke koje im lokalno stanovništvo dragovoljno pruža. Nakon toga ćete se uputiti prema jutarnjoj tržnici u blizini bivše kraljevske palače. Nakon doručka ćemo se uputiti prema Royal Palace Museum, koji je izgrađen davne 1904 godine, tijekom vladavine Francuske kolonijalne ere kralja Sisavang Vong i njegovce obitelji. Sljedeća postaja je predivni grad Wat Xiengthong, u kojem se nalaze divni hramovi i arhitektura Laosa. Također, posjetit ćemo i tradicionalni umjetnički kamp, Ethnology Center, koji je namjenjen za očuvanje i slavlje svih etničkih skupina ljudi koji se nalaze u Laosu. Po završetku se upućujemo prema čarobnom vodopadu Kuang Si, koji je ujedno i najveći u Luang Prabang regiji. Tu se nalazi i veliki 50 metarskih spektakularni azurni bazen. Ovdje ćete također imati priliku vidjeti azijske medvjede u skloništu za medvjede Bear Rescue Center uz šetnjicu džungle. Prije povratka u Luang Prabang, posjetit ćemo i Kuang Si park leptira koji je zatvoren u periodu od 15.04. - 30.06., od 01.-14.09. te 01.01. svake godine. Po dolasku u Luang Prabang, popet ćemo se 329 stepenica do vrha brda Phousi za fantastični zalazak sunca nad rijekom Mekong.

Transfer će doći po vas u hotel u 06:30h i prevesti vas do broda, koji kreće u 07:00h do Palbenga. Tu ćete imati i francuski doručak po dolasku brodske posade. Nakon doručka, zaustavit ćemo se i posjetiti poznati Pak Ou Caves (Tham Ting) – špilja sa preko 1000 oslikanih Buddha. Za ručak će vam biti poslužena lokalna hrana, nakon kojeg ćete imati vremena za odmor i opuštanje sve dok brod ponovno ne zaplovi prema Pakbengu, u koji bi trebali stići do zalaska sunca. Prijava u hotel. Noćenje.

Za ranoranioce, predlažemo da posjetite jutarnju tržnicu na kojoj lokalci dolaze po kupovinu svojih namirnica. Nakon ručka, kreće se prema Luang Namtha. Putem ćete moći promatrati ruralni život, lokalne tržnice i štandove uz cestu, prekrasne plantaže banana i kukuruza te fenomenalni pogled na planine. Proći ćete i kroz glavni grad Oudomxay, koji je, od jednog „pospanog“ i usporenog grada, postao vrlo važno trgovačko središte. Luang Namtha se nalazi uz rijeu Namtha, i zemlja je strmovitih planin i prekrasnih tropskih šuma. Dijeli granicu sa Kinom i Myanmarom. U Luang Namtha stižemo u popodnevnim satima. Prijava u hotel. Noćenje.

Nakon doručka u hotelu, vodič i transfer će doći po vas i prevesti vas do gradskoga muzeja. Nakon toga posjeti Namtha Stupa s kojeg ćete imati odličan pogled na cijeli grad. Nastavak ture do stare gradske jezgre Phou Pouk Stupa i posjet Ban Nam Ngean „Tai Dam“ i Ban Pieng Ngam „Tai Deang“, oba poznata po svojim raznim ručnim radovima. Obilazak po selu i učenje o procesu pravljenja Lao viskija. Nakon toga ćemo se uputiti prema selu Ban Nam Dee „Lanten“, uz makadamsku cestu od 6km. Danas ćete vježbati kako napraviti papir od mladog bambusa, prirodno bojanje, slušati lokalnu glazbu, kušati lokalna jela i upoznati povijest sela. Noćenje u privatnom smještaju našeg domačina

Doručak ujutro sa domačinom i njegovom obitelji, nakon kojeg nastavljamo put direktno do Oudomxay, koji je sjedište 23 različite etničke skupine. Po dolasku, direktno ćemo se uputiti prema resortu Namkat Yola Pa, koji se nalazi 30km od centra Oudomxaya. Resort je poznat po svojim prirodnim okruženjima sa gustom džunglom i predivnim vodopadima Namkat, koje ćemo istražiti i narednim danima. Po dolasku se prijavite u svoj bungalow koji se odmah uz rijeku. Slobodan ostatak dana za samostalne aktivnosti ili odmaranje uz zvukove prirode. Noćenje

Ujutro nakon doručka ćemo se uputiti prema vrhu vodopada. Osjetit ćete svježi miris prirode i guste šume. Bicikliranje do vodopada je u trajanju od 02h. Parkirat ćemo bicikle na ulazu te nastaviti put pješice preko visećeg mosta. Piknik ručak će biti poslužen kod vodopada, i tu ćemo se zadržati otprilike 01h30m. Nakon ručka ćemo se ziplinemom vratiti natrag do bicikala te uputiti prema resortu. Noćenje.

Ujutro krećemo prema Muang Khua, mali gradić uz granicu Vijetnama. Po dolasku u grad, možete provesti sat vremena kod starog bambusovog mosta, koji spaja predivno selo H'Monga od Ban Natouna. Zatim ćemo se ukrcati na brod niz rijeku Nam Ou i uputiti prema Muang Ngoi, selo usred ničega. Usputni pejzaž je najljepši dio rijeke Nam Ou. Usput ćemo se zaustaviti kod Ban Sop Chema, dom plemena Deang (Red Thai) i Khmu koji imajuvrlo jednostavan način života. Upoznajte njihov svakodnevni život i kulturu. U Muang Ngoi stižemo u pravi čas da uhvatimo prekrasan zalazak sunce prije nego što se prijavimo u skromni smještaj. Noćenje.

Nakon lokalnog doručka, vrijeme je za istraživanje sela. Krenut ćemo na treking do lokalnog sela Ban Na i posjetiti špilje Tham Kaanga, za koje kažu da imaju i supermoći. Nakon toga ćemo se uputiti prema Tad Morku koji je u blizini etničkom selu Khmu, naroda Ban Sop Kong, jednosatni treking uz rijeku. Na vodopadu ćemo imati vremena za plivanje i kupanje i uživanje u pikniku. Zatim ćemo se uputiti natrag do rijeke za polazak natrag u Nong Khiaw brodom. Noćenje.

Započnite dan sa mirnom plovidbom na rijeci Nam Ou, gdje ćete usput imati i priliku istražiti malo selse koje se nalazi uz rijeku. Hodajući kroz male potoke doći ćete do dna 100 vodopada, koji su prvi put bili istraženi tek 2008.godine. Sljedećih nekoliko sati vidjet ćete samo vodu i džunglu i ćuti samo zvukove vode kako teče. Prirodni bazeni koji okružuju područje su savršeni za osvježiti se. Vodič će vas voditi kroz vodene kaskade i pripremiti lokalni stil ručka, u kojem ćete moći uživati okruženi fascinatnom prirodom. Po završetku se polako upućemo natrag u selo na još kratki obilazak i upoznavanje, zatim povratak u Nong Khiaw brodom. Noćenje.

Danas ćemo se voziti kroz najruralnije i najmanje razvijene dijelove Laosa, putem Vieng Khama do Muang Hiama. Ove sporedne ceste su idealne za upoznavanje pravog i istinskog Laosa. Ovdje nećemo vidjeti mnogo turista nego samo lokalno stanovništvo. Vožnja može, u nekim dijelovima, biti malo izazovna zbog slabo održavanih cesta i uvjeta na samim cestama, međutim, planinski pejzaž u kombinaciji sa šarenom lokalnom populacijom čine nezaboravno iskustvo. Po dolasku u Muang Hiam, imamo vremena da istražimo i obiđemo grad prije nego što nastavimo vožnju do sela Khmu. Povratak u resort i večera. Noćenje.

Nakon doručka ćemo se uputiti prema Nam Et-Phou Louey NPA (National Protected Area). Ovdje ćete iskusiti večernji safari Nam Nern, i biti smješteni u skromnoj eko loži, sagrađena od lokalne zajednice. Naučite više o divljinim, ljekovitom bilju, tradicionalnoj agrokulturi i povijesti Secret War-a. Po dolasku u Ban Son Koua, dočekat će vas lađar i odvesti na izlet u trajanju od cca 01h30m, po rijeci Nam Nern i usput pričati o kultivaciji riže, promatrat ćete razne guštere i ptice. Po dolazak u park bit će vam poslužen ručak. Nakon ručka dobit ćete brošuru od osoblja parka o važnosti očuvanja tigrova i njihovih pljena. U popodnevnim satima ćemo završiti sa parkom, i započeti pješaćenje u šumu. Vaš lokalni vodič, iskusni lovac i treker, će vam objasniti kako lokalno stanovništvo lovi jelene i druge divlje životinje. Pokazivat će vam oznake divljine, poput otisaka kopita. Brodovi će nastaviti uz rijeku prema lokaciji večere. Pješćana obala na kojem ćete imati piknik uz logorsku vatru. Nakon večere vodiči će vam ispričati stare narodne priče naroda Khmu, te priče o zmajevima, divljini i duhovima. Educirat će vas o vrstama životinja koje ste možda susreli taj dan. Ovisno o jačini mjesećine, uput ćemo se na noćno promatranje divljine. Na brodu postoji samo jedna svijetiljka koju će koristiti vaš vodič kao stručna osoba, da ne preplaši životinje. Vodič i vozači broda, brod koji je jako tih, komuniciraju putem gestikulacija ruku kako bi izbjegli uznemiravanje životinja. Životinje koje bi mogli vidjeti jesu: Sambar jelen, vidre, ljenjivci, sove, dikobrazi pa i divlje mačke.. Azijska zlatna mačka i divlji psi su također viđeni. Po završetku razgledavanja, brod vas vraća u kamp. Noćenje.

Prije doručka, vaš vodič će vas voditi na šetnju kroz džunglu, objašnjavajući vam sve o ljekovitom bilju i povijesti mjesta. Nakon doručka, brodom ćemo se uputiti natrag u selo, sa ugašenim motorom, lagano ploveći po rijeci promatrajući ptice. Po dolasku u selo, bit ćete pozvani da isprobate zemljino rižino vino (lao hai). Nakon toga ćete se uputiti na trosatnu vožnju do Xieng Khouang. Uživajte u prekasnom pejzažu usput. Zaustavit ćete se za ručak u lokalnom restoranu. Xieng Khouang je grad koji je u potpunosti na novo izgrađen nakon što je bio u potpunosti uništen u „tajnom ratu“ u Laosu. Sada se grad nalazi 30km dalje od originalne lokacije. Danas se lokalno zove i „Phonsavan“. Po dolasku u hotel i prijave, ukoliko još imate snage i energije, možete posjetiti MAG centar. MAG je humanitarna organizacija koja raščišćava konflikte u korist lokalnih zajednica širom svijeta. Noćenje.

Ujutro uživajte u poludnevnom izletu u Muang Khouna. To je mjesto u starom provincijalnom glavnom gradu koji nije bilo uništeno od strane američkih bombardiranja u „tajnom“ ratu. Muang Khouma je i dom jedistvenog i divovskog Buddhe. Nakon toga ćemo se uputiti natrag i posjetiti „livadu tegli“. To je impresivno arheološko nalazište sa stotinama velikih kamenih tegli raširenih po cijelom mjestu. Navodno su stare preko 2000 godina, i većina arheologa još preispituje svrhu njihovog postojanja. Po završetku transfer će vas prevesti do zračne luke na let za Vientiane, glavni grad Laosa. Po dolasku prijava u hotel. Noćenje.

Ujutro ćemo prvo obići glavne znamenitosti grada, uključujući i najstariji Wat Sisaket, hram sa tisućama minijaturnih Buddha statua. Zatim do hrama Wat Prakeo, Luang Stupa, Patuxay Momument i još mnogo toga. Nakon razgleda grada, transfer vas prevozi do zračne luke na vaš povratni let u Zagreb (ili odabrani grad).

Dolazak u zagrebačku zračnu luku.

img

NEWSLETTER

Pratite akcije, budite informirani o novim putovanjima, maštajte i planirajte, putujte...

© 2000-2024 Kaiser Tours putnička agencija d.o.o.