Iran - Antička Perzija

od 13.900,00 kn / po osobi

grupno putovanje

11 dana / 10 noćenja

termin: 27.4.2018. – 7.5.2018

Pošalji upit

Ovo putovanje oduševit će ljubitelje povijesti, posebno one koji se zanimaju za razdoblje antike. Provest ćemo vas kroz sva važna povijesna razdoblja Irana, od samih početaka pa sve do danas. Krenut ćemo od Teherana i novije povijesti, uz obilazak znamenitosti iz razdoblja dinastija Kadžar i Pahlavi. Potom selimo u čudesnu šah-Abbasovu prijestolnicu Isfahan, zoroastrijski grad Jazd smješten usred pustinje i Karim-kanovu prijestolnicu Širaz. Vraćamo se još dalje u Antiku, do Darijeve prijestolnice Perzepolisa i Šapurovog grada Bišapura. Za kraj putovanja ostavili smo najraniju povijest i Suzu - jedan od najstarijih poznatih gradova na svijetu, nevjerovatni Čoga Zanbila - jedan od rijetko sačuvanih zigurata i Šuštar – poznat po starom hidrauličkom sustavu, temelju sustava navodnjavanja. Međutim, nećemo samo razgledavati znamenitosti. Isprobat ćemo spavanje u jedinom kružnom karavansaraju na način kako su to radile stare karavane, a ponaći ćemo vremena i za ćaskanje s razgovorljivim prolaznicima, šetnje šarolikim bazarima i opuštanje u tradicionalnim restoranima.

Putovat ćemo kroz povijest da bi se susreli sa sadašnjošću i vidjeli tradicionalnu, ali i vrlo modernu sliku Irana danas. Ovo je zemlja koja vas neće ostaviti ravnodušnima i vrlo ćete brzo shvatiti zašto ju je tako lako zavoljeti.  

Ovo putovanje oduševit će ljubitelje povijesti,…
[Više]

najbolje vrijeme za putovati, dobro za putovati, moguće je putovati, ali nije najbolje vrijeme u godini, ne preporučujemo putovanje

Program putovanja

 

Polazak iz zračne luke Zagreb i uz presjedanje let za Teheran.

U Teheran stižemo tokom noći. Po obavljenim carinskim formalnostima transfer u hotel i odmor. Nakon doručka posjet Nacionalnom muzeju gdje ćemo dobiti pregled bogate povijesti perzijske civilizacije, a zatim razgled lijepe palače Golestan. Posjetit ćemo i Saad Abad kompleks, u kojem se nalaze palače šaha Pahlavija. Potom povratak u hotel, večera i noćenje.

Ujutro krećemo prema Isfahanu. Na putu ćemo posjetiti Kashan i razgledati vrt Fin. Nastavak vožnje do Isfahana gdje stižemo u popodnevnim satima. Smještaj u hotel i odmor. U večernjim satima prošetat ćemo starim isfahanskim mostovima Si-o-se-pol i Hadžu. Noćenje.

Nakon doručka ćemo posjetiti staru armensku katedralu Vank te raskošnu palaču Čehelsotun.U poslijepodnevnim satima šetnja po prelijepom trgu Nakš-e Džahan kojeg je dao sagraditi šah Abbas Veliki iz dinastije Safavida. Obilazak znamenitosti koje krase trg; Imamove i Šeik Lotfollahove džamije te palače Ali Kapu. Krajem dana imat ćemo vremena za šetnju, kupovinu na bazaru i uživanje u lokalnim čajanama.

Ujutro vožnja prema Jazdu, mjestu u kojem danas živi najveća zajednica zoroastrijaca u Iranu. Nakon smještaja u hotelu slobodno vrijeme za hvatanje prvih dojmova. Večera i noćenje.

Nakon doručka krećemo s obilaskom grada. Posjetit ćemo zoroastrijske kule tišine, hram vatre u kojem gori 1500 godina neugašena vatra, trg Amir Čakmaka, vrt Dolat Abad s jedinim oktagonalnom kulom hvataćem vjetrova te staru džame džamiju. Prošetat ćemo i po starom dijelu grada. Noćit ćemo nedaleko Jazda u lijepom kružnom karavasaraju Zeinodin.

Nakon doručka nastavljamo vožnju prema Širazu. Putem ćemo se vratiti u davnu prošlost, u doba kad je perzijska civilizacija bila na svome vrhuncu. Posjetit ćemo veličanstveni Perzepolis, najbolje očuvano središte perzijskog carstva, a zatim i Nakš-e Rostam - iransku „dolinu kraljeva“, gdje se nalaze grobnice nekih od kraljeva slavne dinastije Ahamenida. Dolazak u Širaz u kasnim popodnevnim satima. Večera i noćenje.

Nakon doručka krećemo u razgled Širaza. Posjetit ćemo lijepu džamiju Nasir-o Moluk, vrtove Naranjestan i Eram, Karim Kanovu citadelu, Vakil bazar te Vakil džamiju. U poslijepodnevnim satima obići ćemo poznati mauzolej velikog iranskog pjesnika Hafeza, gdje se najbolje može osjetiti besmrtni duh poezije s kojom stanovnici ovog grada žive već stoljećima. U predvečerje odlazak do znamenitih Vrata Kurana. Noćenje u hotelu.

Nakon doručka nastavljamo putovanje prema Ahvazu. Na putu za Ahvaz zaustavit ćemo se i u Bišapuru, kako bi posjetili ruševine starog sasanidskog grada. Bišapur, „lijepi Šapurov grad“ je starovjekovni perzijski grad, smješten na drevnoj cesti koja je spajala Persis i Elam, odnosno sasanidske prijestolnice Istakhr (nedaleko Perzepolisa) i Firuzabad sa Suzom i Ktezifontom. Nakon razgledavanja nastavljamo vožnju, a po dolasku u Ahvaz smještaj u hotelu i noćenje.

Danas se vraćamo u najraniju povijest Perzije. Odvest ćemo se do Suze, starovjekovnog grada iz razdoblja Elama, odnosno carstva Ahemenida i Parta. Suza je jedan od najstarijih poznatih gradova u svijetu i datira iz 5.000 godine pr.n.e. U doba Ahemenida bio jedna od omiljenih rezidencija Darija Velikog. Potom nastavljamo vožnju prema Čoga Zanbilu. Čoga Zanbil (ili Dur Untaš, što na elamitskom jeziku znači "Untašov grad") je drevni kompleks kojeg su oko 1250. pr.n.e. izgradili Elamiti. U njemu se nalazi jedan od rijetkih sačuvanih zigurata izvan Mezopotamije, zbog čega je upisan na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Posjetit ćemo zigurat, a potom nastavljamo prema Šuštaru, remek djelu inžinjeringa iz doba drevnog Irana. Poznat je po starom hidrauličkom sustavu, koji predstavlja temelj za sustav navodnjavanja, a čiji korjeni potjeću još iz doba Darija Velikog. U kasnim popodnevnim satima vratit ćemo se u Ahvaz, odakle letimo za Tehran. Po dolasku u Tehran smjestit ćemo se u blizini međunarodne zračne luke. U hotelu se možemo malo odmoriti, osvježiti i pripremiti za povratak kući.

U ranim jutarnjim satima let Zagreb, uz presjedanje. Dolazak u Zagreb očekuje se u popodnevnim satima.

Cijena uključuje:
-    zrakoplovnu kartu za međunarodne letove od Zagreba do Teherana i od Teherana do Zagreba 
-    zrakoplovnu kartu za unutarnji let Ahvaz - Teheran
-    smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima s 4* osim u Ahvazu u hotelu s 5* (lokalna kategorizacija) te jedno noćenje u karavansaraju Zeinodin (jednostavan smještaj – spavanje
    na tradicionalan način na podu, zajednička kupaonica)
-    obroke kako je navedeno u programu (D=doručak, V=večera)
-    transfere i razgledavanja A/C turističkim vozilom
-    mala boca obične vode svaki dan 
-    ulaznice za muzeje i znamenitosti navedene u programu
-    lokalno vodstvo na engleskom jeziku i pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku
-     jamčevina (broj police 1501-00000347) i odgovornost za štetu (broj police 1399-00029765)kod Wiener osiguranje Vienna Insurance Group (kontakt tel: 01 371 86 00)
-    organizaciju putovanja

Cijena ne uključuje:
-    zrakoplovne takse za međunarodne letove u iznosu od 1.700 kn (podložno promjeni do trenutka izdavanja karte)
-    nadoplatu za jednokrevetnu sobu: 3.380 kn
-    trošak vize i njenog ishodovanja u iznosu od 370 kn
-    putno osiguranje (preporučujemo)
-    napojnice za lokalnog vodiča i vozača 
-    osobne troškove
-    nadoplata za 10 - 15 prijavljenih putnika iznosi 1000 kn

 

 

 

 

 

 

NEWSLETTER

Pratite akcije, budite informirani o novim putovanjima, maštajte i planirajte, putujte...

© 2010-2017. Kaiser Putovanja