Iran - Antička Perzija

cijena na upit

grupno putovanje

11 dana / 8 noćenja

termin: 19.10.

Pošalji upit

Ovo putovanje oduševit će ljubitelje povijesti, posebno one koji se zanimaju za razdoblje antike. Provest ćemo vas kroz sva važna povijesna razdoblja Irana, od samih početaka pa sve do danas. Krenut ćemo od Teherana i novije povijesti, uz obilazak znamenitosti iz razdoblja dinastija Kadžar i Pahlavi. Potom selimo u čudesnu šah-Abbasovu prijestolnicu Isfahan, zoroastrijski grad Jazd smješten usred pustinje i Karim-kanovu prijestolnicu Širaz. Vraćamo se još dalje u Antiku, do Darijeve prijestolnice Perzepolisa i Šapurovog grada Bišapura. Za kraj putovanja ostavili smo najraniju povijest i Suzu - jedan od najstarijih poznatih gradova na svijetu, nevjerovatni Čoga Zanbila - jedan od rijetko sačuvanih zigurata i Šuštar – poznat po starom hidrauličkom sustavu, temelju sustava navodnjavanja. Međutim, nećemo samo razgledavati znamenitosti. Isprobat ćemo spavanje u jedinom kružnom karavansaraju na način kako su to radile stare karavane, a ponaći ćemo vremena i za ćaskanje s razgovorljivim prolaznicima, šetnje šarolikim bazarima i opuštanje u tradicionalnim restoranima.

Putovat ćemo kroz povijest da bi se susreli sa sadašnjošću i vidjeli tradicionalnu, ali i vrlo modernu sliku Irana danas. Ovo je zemlja koja vas neće ostaviti ravnodušnima i vrlo ćete brzo shvatiti zašto ju je tako lako zavoljeti.  

Ovo putovanje oduševit će ljubitelje povijesti, posebno…
[Više]

t43refdllll najbolje vrijeme za putovati, tw45tw dobro za putovati, 54rt moguće je putovati, ali nije najbolje vrijeme u godini, trwegefd ne preporučujemo putovanje

Program putovanja

Iran_Antička_Perzija.png

 

Polazak iz zračne luke Zagreb i let za Ahvaz uz presjedanje

U Ahvaz stižemo sredinom noći. Po obavljenim carinskim formalnostima transfer u hotel i odmor. Doručkovat ćemo, a zatim se vraćamo u ranu povijest Perzije. Odvest ćemo se do Suze, starog grada iz razdoblja Elama,odnosno carstva Ahemenida i Parta. Suza je jedan od najstarijih poznatih gradova na svijetu i datira iz 5.000 godine pr.n.e. U doba Ahemenida bio jedna od omiljenih rezidencija Darija Velikog. Potom nastavljamo vožnju prema Čoga Zanbilu. Čoga Zanbil (ili Dur Untaš, što na elamitskom jeziku znači "Untašov grad") je drevni kompleks kojeg su oko 1250. godine pr.n.e. izgradili Elamiti. U njemu se nalazi jedan od rijetkih sačuvanih zigurata izvan Mezopotamije, zbog čega je upisan na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Posjetit ćemo zigurat, a potom nastavljamo prema Šuštaru, remek djelu inženjeringa iz doba drevnog Irana. Poznat je po starom hidrauličkom sustavu, koji predstavlja temelj za sustav navodnjavanja, a čiji korijeni potječu još iz doba Darija Velikog. Zatim povratak u Ahvaz i noćenje.

Nakon doručka nastavljamo putovanje prema Širazu. Na putu za Širaz zaustavit ćemo se u Tange Čoganu kako bi posjetili lijepo očuvane reljefe iz razdoblja Sasanida. Nakon razgledavanja nastavljamo vožnju, a po dolasku u Širaz smještaj u hotelu i noćenje.

Nakon doručka krećemo u razgled grada. Posjetit ćemo lijepu džamiju Nasir-o Moluk, vrt Naranjestan, Karim Kanovu citadelu, Vakil bazar te Vakil džamiju. U poslijepodnevnim satima obići ćemo poznati mauzolej velikog iranskog pjesnika Hafeza, gdje se najbolje može osjetiti besmrtni duh poezije s kojom stanovnici ovog grada žive već stoljećima. U predvečerje odlazak do znamenitih Vrata Kurana. Noćenje u hotelu.

Nakon doručka se vraćamo u davnu prošlost , u doba kad je perzijska civilizacija bila na svome vrhuncu. Odvest ćemo se prema veličanstvenom Perzepolisu, najbolje očuvanom središtu perzijskog carstva, a zatim posjetiti Nakš- e Rostam - iransku „dolinu kraljeva“, gdje se nalaze grobnice nekih od kraljeva slavne dinastije Ahamenida. Nastavljamo vožnju prema Jazdu, mjestu u kojem danas živi najveća zajednica Zoroastrijaca u Iranu. Po dolasku večera i noćenje.

Nakon doručka krećemo s obilaskom grada. Posjetit ćemo zoroastrijske kule tišine, hram vatre u kojem gori 1500 godina neugašena vatra, trg Amir Čakmaka, vrt Dolat Abad s jedinim oktogonalnom kulom hvataćem vjetrova te staru džame džamiju. Prošetat ćemo i po starom dijelu grada, labirintom kuća načinjenih od blata i slame. Noćenje.

Nakon doručka krećemo prema Isfahanu. Putem ćemo se zaustaviti u pustinji Varzaneh gdje ćemo imati prilike popeti se na pješčane dine i vidjeti kako živi lokalno stanovništvo. U Isfahan stižemo u popodnevnim satima. Smjestit ćemo se u hotel, večerati i noćiti.

Nakon doručka obići ćemo raskošnu palaču Čehelsotun, a zatim posjetiti prelijepi trg Nakš-e Džahana kojeg je dao sagraditi šah Abbas Veliki iz dinastije Safavida. Obilazak znamenitosti koje krase trg; Imamove i Šeik Lotfollahove džamije te palače Ali Kapu. U večernjim satima šetnja starim isfahanskim mostovima Si-o-se-pol i Hadžu. Povratak u hotel, večera i noćenje

Nakon doručka posjetit ćemo staru armensku katedralu Vank, a zatim krenuti put Tehrana. Po dolasku u Teheran večera i noćenje.

Nakon doručka posjet Nacionalnom muzeju gdje ćemo dobiti pregled bogate povijesti perzijske civilizacije, a zatim razgled lijepe palače Golestan. Posjetit ćemo i Saad Abad kompleks, u kojem se nalaze palače šaha Pahlavija. U večernjim satima odlazak do podnožja Darbanda u sjevernom dijelu grada, odakle kreću planinarske rute i gdje se nalaze brojni restorani i čajane. Večera, a potom transfer do zračne luke i povratak kući.

U ranim jutarnjim satima let Zagreb, uz presjedanje.

Cijena uključuje:
-zrakoplovnu kartu za međunarodne letove od Zagreba do Ahvaza i od Teherana do Zagreba
-smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima s 4* (lokalna kategorizacija)
-obroke kako je navedeno u programu (D=doručak, V=večera)
-transfere i razgledavanja A/C turističkim vozilom
-mala boca obične vode svaki dan
-ulaznice za muzeje i znamenitosti navedene u programu
-lokalno vodstvo na engleskom jeziku
-pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku za minimalno 10 putnika
-jamčevina (broj police 1501-00000623) i odgovornost za štetu (broj police 1399- 00038633) kod Wiener osiguranje Vienna Insurance Group (kontakt tel: 01 371 86 00)
-organizaciju putovanja

Cijena ne uključuje:
-    zrakoplovne takse za međunarodne letove u iznosu od 1.700 kn (podložno promjeni do trenutka izdavanja karte)
-    nadoplatu za jednokrevetnu sobu: 3.380 kn
-    trošak vize i njenog ishodovanja u iznosu od 370 kn
-    putno osiguranje (preporučujemo)
-    napojnice za lokalnog vodiča i vozača 
-    osobne troškove
-    nadoplata za 10 - 15 prijavljenih putnika iznosi 700 kn

 

 

 

 

 

 

img

NEWSLETTER

Pratite akcije, budite informirani o novim putovanjima, maštajte i planirajte, putujte...

© 2000-2024 Kaiser Tours putnička agencija d.o.o.