Nacionalni parkovi SAD-a

cijena na upit

Grupno putovanje

16 dana / 14 noćenja

termin: 27.05.2020.

Pošalji upit

Ovo opsežno putovanje vodi nas u svijet američkog Zapada, u područja nadnaravnih prirodnih ljepota, ali i poznatih svjetskih gradova. Krenut ćemo od holivudskog Grada Anđela i blještavog Las Vegasa te se otisnuti u istraživanje više od deset nacionalnih parkova i prirodnih rezervata na području šest Američkih Država. Putovanje ćemo završiti u šarmantnom San Franciscu. Istražit ćemo puteve i postaje prvih kopača zlata i upornih rudara srebra, ali i svjetske kockarnice te ostale centre zabave. Tijekom dana ćemo hodati kroz prirodu i diviti se koloritu kanjona i pustinja, a kad padne mrak uživat ćemo u blještavilu svjetla i duhu američkih gradova.

Poznatom autocestom „Route 66“ odvest ćemo se do poročnog Las Vegasa, a zatim nastaviti dalje do nezaobilaznog Grand Canyona i Monument Valleya, teritorija na kojem žive Navajo Indijanaci. Područje koloritnog Moaba otkrit će nam najslikovitije američke nacionalne parkove – Arches i Canyonlands. U Archesu ćemo se penjati po neobičnim kamenim lukovima i hodati muzejom prirodnih fenomena. Canyonlands će nam pokazati silinu rijeke Colorado i kakve je sve kanjone oblikovala kroz tisuće godina svojeg toka. Capitol Reef pravi je „wonderland“ monolitnih stijena, grebena i kanjona, dok je Bryce Canyon nalik na prirodom oblikovanu gotičku katedralu. Gledat ćemo u Rocky Mountains i prošetati Salt Lake Cityem – gradom mormona. U Yellowstoneu ćemo šetati šumama do istoimenog jezera, vidjeti gejzire i slapove kanjona, suncem obasjane snježne vrhunce okolnih planina. Na kraju putovanja čeka nas park Yosemite, sa svojim visećim dolinama, jezerima i slapovima. 

Ovo opsežno putovanje vodi nas u svijet američkog…
[Više]

t43refdllll najbolje vrijeme za putovati, tw45tw dobro za putovati, 54rt moguće je putovati, ali nije najbolje vrijeme u godini, trwegefd ne preporučujemo putovanje

Program putovanja

mapa_Nacionalni_parkovi_SAD.png

 

Polazak iz Zagreba u jutarnjim satima i, uz presjedanje, let prema Los Angelesu. Dolazak u Los Angeles očekuje se u večernjim satima. Po obavljenim carinskim formalnostima transfer do hotela, smještaj i noćenje.

Doručak, a zatim krećemo u obilazak „Grada Anđela“. Obići ćemo glavne znamenitosti grada uz neizbježan Beverly Hills, Hollywood i Sunset Strip. Los Angeles je najnapučeniji grad Kalifornije te drugi po veličini u SAD-u. Osnovao ga je 1781. godine Španjolac Felipe de Neve, a u meksičkom ratu za neovisnost postao je dijelom Mexica. Od 1848. je pripao SAD-u. Los Angeles danas je globalna metropola u svim područjima ljudskog djelovanja, s više od 840 muzeja i galerija (najviše po glavi stanovnika na svijetu), a najpoznatiji je po neizmjernoj industriji zabave, filma i muzike. U drugom dijelu dana vožnja prema Las Vegasu. Put nas vodi kroz pustinju Mojave, među kamene stijene, kaktuse, pijesak i isušena slana jezera. To su velika pusta područja – u pustinji Mojave padne manje od 25 centimetara kiše na godinu. Napravit ćemo pauzu od putovanja u gradu duhova Calico, a zatim nastaviti do blještavog Las Vegasa. Po dolasku smještaj u hotel i noćenje.

Nakon doručka odlazimo posjetiti Hooverovu branu na rijeci Colorado. Brana je građena od 1931. do 1936. godine. Po završetku gradnje bila je najveća brana na svijetu, i premda je prošlo puno vremena, ona je i danas impresivna građevina. Razgledat ćemo branu izvana i iznutra te vidjeti njezina postrojenja. Potom povratak u hotel i ostatak dana slobodan za vlastite aktivnosti u gradu koji nikada ne spava i za “noćne šetnje” po brojnim poznatim lokacijama i kasinima. Noćenje.

Ujutro napuštamo blještavi Las Vegas i odlazimo do gradića Selligmana na Ruti 66, gdje je započela gradnja povijesnog autoputa 66. Selligman je smješten između najvećih stočarskih rančeva u Arizoni i odiše posebnim šarmom američkog divljeg zapada. Potom vožnja do NP Grand Canyon gdje ćemo provesti poslijepodne. Zaustavit ćemo se na nekoliko vidikovaca s kojih se pružaju prekrasni pogledi na strme litice, klance i kanjone različitih boja i oblika koje je godinama oblikovala rijeka Colorado. Čeka nas i kraće pješačenje – spuštanje u kanjon. Zatim ćemo hodati oko 3,5 km uz rub kanjona, uz zaustavljanje na najimpresivnijim vidikovcima (Maricopa Point, Powell Point, Hopi Point). Zalazak sunca dočekat ćemo na Hopi Pointu. Kad se mrak spusti, krećemo prema Flagstaffu gdje ćemo noćiti.

Doručak, potom vožnja do kanjona Antelope, najfotografiranijeg kanjona SAD-a. Nalazi se pod upravom Navajo Indijanaca koji ga zovu “mjesto gdje voda prolazi kroz stijene“. Voda je svojim tokom kreirala remek djelo raznolikih nepravilnih oblika i krivulja. Vodič će nas provesti kroz dugačke hodnike kanjona. Nakon obilaska nastavak putovanja do Doline spomenika (Monument Valley), također teritorija Navajo Indijanaca. Navajo plemenski park utemeljen je i zaštićen 1958. g. u cilju očuvanja zemlje Indijanaca, njihovog načina života i kulture. U Dolini spomenika česta su sveta mjesta, stoga je ograničeno kretanje posjetitelja. Mnogi članovi plemena i dalje tu žive, uzgajaju ovce i koze, bave se tkanjem sagova i pokrivača te drugim tradicionalnim zanatima svojih predaka. Ljepota krajobraza, boje i oblici koji se mijenjaju kako sunce pomiče svoj položaj, nezaobilazan su krajolik filmova s Divljeg zapada i inspiracija mnogim umjetnicima. Slijedi vožnja do Corteza u državi Colorado uz zaustavljanje na jedinstvenoj točci „4 Corners Monument“ gdje se dodiruju četiri savezne američke države: Utah, Colorado, Arizona i New Mexico. Smještaj u hotelu i noćenje.

Nakon doručka u hotelu krećemo na razgledavanje Nacionalnih Parkova Mesa Verde i Arches. Prvo ćemo se odvesti do NP Mesa Verde i razgledati arheološki lokalit Cliff Palace. Potom vožnja do NP Arches gdje ćemo provesti ostatak dana obilazeći formacije crvenog pješčenjaka. NP Arches sadrži prirodnu „zbirku“ od oko 2.000 raznobojnih kamenih stijena i lukova. Kako se sunce pomiče, tako se krajolik mijenja i doživljaj je uvijek drugačiji. Potom vožnja do hotela i noćenje.

Nakon doručka vožnja u Nacionalni Park- Bryce Canyon, čiji će nas višebojni pješčenjački šiljci i neobični vrhovi stijenja bezrezervno oduševiti. U Nacionalnom Parku ćemo provesti cijeli dan u istraživanju i uživanju u lijepoj prirodi. Noćenje u NP Bryce Canyon.

Poslije doručka čeka nas vožnja do Salt Lake Citya, glavnog i najvećeg grada savezne američke države Utah i duhovnog središta mormona. Po dolasku ćemo razgledati grad i njegove znamenitosti – State Capitol Building, Temple Square i Tabernacle, a zatim nastavak vožnje do Idaho Falls gdje ćemo noćiti.

Poslije doručka vožnja do Nacionalnog Parka Grand Teton. Panoramska vožnja uz posjet „Snake River Outlooku“, poznatom vidikovcu, odakle je Ansel Adams snimio svoju ikoničnu fotografiju zadivljujućeg pejzaža planinskog lanca Grand Teton. Ove prerije dom su divljeg bufala, ili tatonke, kako ga zovu stari Indijanci. Uvečer odlazak do Big Sky-a gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

Nakon doručka vožnja do nacionalnog parka Yellowstone, osnovanog 1872. godine kao prvi nacionalni park Sjedinjenih Država. Tu ćemo provesti cijeli dan, uživajući u istraživanju ovog ogromnog Nacionalnog Parka koji uvijek iznova zadivljuje svojim prirodnim i geotermalnim čudima. Vrhunac našeg obilaska bit će jezero Yellowstone, Mammoth Hot Springs i veličanstveni slapovi Yellowstone kanjona. Nacionalni park Yellowstone se proteže na tri savezne države: Wyoming, Montanu i Idaho, na površini od oko 9.000 km2, obuhvaćajući brojne planine, kanjone, gejzire, rijeke i jezera te najveći aktivni supervulkan na kontinentu Yellowstone Caldera. Bogati ekosustav uključuje i stotine vrsta sisavaca, divljih zvijeri; poput sivog vuka ili grizlija, ptica, riba, reptila, drveća, cvijeća i ostalih biljaka. Uživat ćemo u hodanju kroz prirodu i u njezinim neprocjenjivim ljepotama. Povratak u hotel. Noćenje.

Ujutro vožnja do nacionalnog spomenika Craters of the Moon (Mjesečevi krateri). Jezivo pusti krajolik tako neodoljivo podsjeća na mjesečevu površinu, a pioniri koji su ovuda putovali tijekom 19. stoljeća zvali su ga “đavoljev izbljuvak”, zbog beskrajnog oceana ohlađene crne lave. Čudan je i sceničan ovaj krajolik u kojemu se osjeća kao da vulkanska lava i dalje teče među razbacanim brežuljcima. Astronauti NASA-inog Apollo programa upravo su ovdje imali obuku i učili kako prikupljati primjerke stijenja u nepoznatim i teškim uvjetima. Potom nastavljamo putovanje i uvečer satima stižemo u Twin Falls, jedan od najbrže rastućih gradova države Idaho, čiji je prosperitet baziran na agrikulturi i proizvodnji hrane. Smještaj u hotel. Noćenje.

Poslije doručka vožnja prema Renu. Usput ćemo posjetiti grad Elko, nekada smješten uz koridor „California Traila“, koji su koristili Mormoni i trgovci krznom. Elko je i danas centar “zlatnog pojasa” Nevade, a prosperirao je na rudarenju zlata, rančevima i turizmu. Brojni rudnici zlata i danas se nalaze u njegovoj okolici. U Elku se održavaju nacionalni susreti kaubojske poezije, a dom je brojnim kockarnicama i aktivnim bordelima. Nastavak putovanja prema Renu gdje dolazimo u večernjim satima. Smještaj u hotel. Navečer imate priliku iskušati svoju sreću u jednom od kasina. Noćenje.

Nakon doručka ćemo prijeći granicu Nevade i ući u sunčanu Kaliforniju. Istraživanje Kalifornije započet ćemo s Nacionalnim Parkom Yosemite, koji je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine 1984. godine. Njegove “viseće doline, slapovi, ledenjačka jezera, morene i doline u obliku slova „U” predstavljaju sve vrste reljefa od granita koji su oblikovali ledenjaci, a na njegovim visinama od 600 do 4.000 m obitava velika bio raznolikost flore i faune. Provest ćemo dan šetajući parkom i uživati u prirodi, uz nezaobilazne sekvoje. Potom nastavak putovanja i smještaj u okolici Modesta. Noćenje.

Poslije doručka vožnja do San Francisca, vibrantnog grada koji je svoje ime dobio tek polovinom 19. stoljeća po Svetom Franji. Prije toga se zvao Yerba Buena. Popularna turistička destinacija poznata po hladnim ljetima, jutarnjim gustim maglama i brežuljcima, miksu arhitekture te znamenitostima poput mosta Golden Gate, nekadašnjeg zatvora na otoku Alcatraz, najstarijem i najvećem Chinatownu u sjevernoj Americi, zavest će vas svojom kreativnom energijom kojoj uvijek vjerni ostaju lutajući umjetnici, glazbenici i tech-trendsetteri. Posjetit ćemo Union Square, Civic Center i Ribarsko pristanište, a stojeći na vidikovcu i gledajući vrtlog magle ispod Zlatnih vrata, shvatit ćemo zašto mnogi San Francisco smatraju jednim od najljepših gradova SAD-a. Poslijepodne i večer slobodna za samostalne aktivnosti. Predlažemo šetnju po Marini morskih lavova (Sea Lion’s Marina), vožnju žičarom ili prepuštanje „okusima San Francisca“ – lokalnim morskim specijalitetima, tradicionalnom kruhu od kiselog tijesta ili dekadentnoj Ghiradelli čokoladi… ili pak razgovor s lokalcima, koji će vam vrlo rado preporučiti dobro mjesto za večernji izlazak ili ispričati neku od kvartovskih priča, zureći preko zaljeva u Alcatraz, gdje su nekada svoje vrijeme provodili američki „the most wanted“ poput Al Caponea ili „Machine Gun“ Kellya. Noćenje.

Poslije doručka odjava iz hotela i slobodno vrijeme za zadnju kupnju suvenira i šetnju. U poslijepodnevnim satima prijevoz do zračne luke i uvečer povratak kući. Noćni let.

Presjedanje i povratak u Zagreb ovisno o redu letenja.

Cijena uključuje:
-aviokarta za međunarodni let
-svi prijevozi
-sav smještaj
-navedeni obroci
-sve ulaznice prema programu
-iskusnog pratitelja na hrvatskom jeziku (vodič/vozač)
-lokalno vođenje na engleskom jeziku za pojedine parkove
-jamčevina

Cijena ne uključuje:
-zrakoplovne takse: 2.900 kn
-nadoplata za jednokrevetnu sobu: 5.200 kn
-obroci koji nisu navedeni
-opcionalni programi
-viza za SAD: 1.250 kn
-putno osiguranje (preporučujemo)
-napojnice za vodiča/vozača
-osobni troškovi

 

 

img

NEWSLETTER

Pratite akcije, budite informirani o novim putovanjima, maštajte i planirajte, putujte...

© 2000-2024 Kaiser Tours putnička agencija d.o.o.