Tibet - Mt.Kailash treking

cijena na upit

aktivno privatno putovanje

19 dana / 17 noćenja

polasci: svibanj - studeni

Pošalji upit

Tibet se opravdano može nazvati imenom Shagri-La, zabranjenom skrivenom zemljom, mjestom potpunog blaženstva, ushićenja i mira, krovom svijeta i svetom zemljom naših najdubljih želja. Snježne planine, zeleni travnjaci, razasuta krda jak goveda i pastira nomada, spektakularni samostani i nenamješteni osmijesi, uspavana jezera i jasno plavo nebo – sve su to materijalne pojavnosti ove magične zemlje. Tibet je kraj prirodnih čuda i fenomena, riznica kulturnih relikvija i odredište za avanturu života. Shangri-La, vrt u raju, utopijski oduvijek skriven od modernog čovjeka, ali i njegov krajnji cilj.

Ovo posebno putovanje odvlači nas u istraživanje Lhase, srca Tibeta, udaljene prijestolnice tibetanskog budizma. Do Lhase ćemo stići vlakom po najvišoj željezničkoj pruzi na svijetu, a zatim krenuti u istraživanje njezinih uličica i tržnica, paliti mirisne štapiće za blagonaklonost bogova, istraživati Potalu i budističke samostane. Posjetit ćemo i Tsetang u dolini Yarlung, staro sjedište prvih tibetanskih vladara, i u njemu Tramdruk – jedan od najstarijih budističkih hramova Tibeta, te poznati samostan Samye, simbol tibetanskog identiteta. Spustit ćemo se i do fascinantnog „škorpionskog“ jezera Yamdrok Yumtso, vidjeti Karola glečer, gradove Gyantse i Shigatse te njihovu svjetovnu i sakralnu arhitekturu. Švrljat ćemo Sagom i pripremat se za sve veće uspone. Svaki dan ćemo prolaziti krajolicima koji oduzimaju dah, a na legendarnom jezeru Manasarovar odmorit ćemo i duh i tijelo.

U srcu ove avanture svakako je Kora – trodnevno kružno pješačenje uokolo i prema vrhu Kailash, svetom mjestu hindusa i budista, a vjerujemo i svih ostalih koji ga vide i dožive. Po „autocesti prijateljstva“ stići ćemo i u Everest bazni kamp te iz nadnaravnog okruženja samostana Rongbuk gledati ravno u Chomolungmu. Jedan nezaboravan pogled promijenit će nam pogled na svijet.

Tibet se opravdano može nazvati imenom Shagri-La,…
[Više]

t43refdllll najbolje vrijeme za putovati, tw45tw dobro za putovati, 54rt moguće je putovati, ali nije najbolje vrijeme u godini, trwegefd ne preporučujemo putovanje

Program putovanja

tibet_karta.png

 

Let iz zračne luke Zagreb za Kinu, uz presjedanja. Noćni let

Dolazak u Xining, prijevoz iz zračne luke do željezničke stanice i ukrcavanje u vlak za Lhasu. Vožnja vlakom trajat de oko 24 sata. Qingzang ili Qinghai–Tibet Railway najviša je željeznička ruta na svijetu, te kao takva, pogodna je za aklimatiziranje visinskoj razlici između Lhase i ostalog dijela Kine. Vlak krede u popodnevnim satima iz Xininga s visine od oko 2.275 m te se penje do visine Lhase od oko 3.490 m nadmorske visine, prelazedi pritom i dijelove koji su iznad 4.000 m, poput Tanggula prijevoja na 5.072 m, te najvišeg željezničkog tunela na svijetu Fenghuoshan na 4.905 m. Za bolju prilagodbu poželjno bi bilo dan ili dva ranije sletjeti u Xining. Prije ukrcaja u vlak svaki putnik dobiva zdravstvenu registracijsku karticu koju je prije toga trebao potpisati i na taj način potvrditi da je zdrav i spreman za putovanje na visinama. Vlakovi su prilagođeni za svladavanje visina koje nas čekaju na pruzi dugoj 1.956 kilometara, 675 mostova i 45 postaja. Poseban doživljaj tijekom vožnje ovom željezničkom rutom svakako je fascinantan krajolik kojeg ćete modi upijati putem.

Kako se vlak približava Tangguli, najvišoj željezničkoj stanici na svijetu na 5.072 m, polako ulazimo u Tibet i nastavljate putovanje na jug u Tanggula planinski lanac, prolazedi kroz klisure te prelazedi rijeku Tongtian. Tanggula planinski prijevoj prirodna je granica između kineske provincije Qinghai i autonomne regije Tibet.Prvi distrikt kroz koji prolazite je Nagqu, u ljetnim mjesecima obilježen čistim plavim nebom, bijelim oblacima, dugama i pašnjacima. Nakon Nagqu, vlak ulazi u ogromno područje goranskih močvara. Ovdje se obično mogu vidjeti razbacane kolibe pastira, krave, ovce i konji na ispašama. Potom se približavate Dangxiongu, gradu na istočnom dijelu jezera Namtso, nakon čega prelazite posljednji planinski lanac Nyainqentanglha. Na zapadnoj strani pruge vidjet dete četiri impresivna vrha viša od 7.000 metara. Po dolasku u Lhasu smjestit ćete se u hoteli i odmoriti od dugog putovanja vlakom. Potom predlažemo šetnju okolo Barkhora, lokalne tržnice pune malih uskih uličica i trgova smještenih uokolo hrama Jakhang.Barkhor je i hodočasnička zona koja kruži oko hrama i gdje se nalaze četiri velike kadionice u kojima se pale mirisni štapići i svijeće kako bi bogovi bili blagonakloni i štitili Jokhang.Noćenje u Lhasi.

Danas je dan rezerviran samo za Lhasu. Uz lokalnog proći ćete najvažnije kulturne, vjerske i povijesne točke Lhase: palaču Potala – nekad glavnu rezidenciju Dalai Lame, sve do odlaska 14-tog Dalai Lame u Indiju tijekom 1959. god. Potala, taj simbol Lhase i Tibeta, smjestila se iza Jokhang hrama i samostana, najsvetijeg i najvažnijeg budističkog središta Tibeta. Hram je građen tijekom vladavine kralja Songsten Gampo, u čast njegovog vjenčanja kineskom princezom koja bijaše budistkinja. U hramu se nalazi jedini do danas poznati prikaz Shakyamuni Buddhe kojem dolaze brojni hodočasnici iz svih dijelova Tibeta smatrajući ga svetim. Barkhor ulica i tržnica pored hrama najbolje je mjesto za osjetiti tibetansku kulturu, jer ovdje se može nadi sve od autentičnih tibetskih proizvoda lako dostupnih za kupnju, umjetnosti, obrta, jela i ostalih lokalnih raznolikosti. Ukoliko bude vremena u Lhasi vrijedi posjetiti i ljetnu Dalai Laminu palaču Norbulingka, sagrađenu u 18. st., koja je zacijelo remek djelo tibetanske umjetnosti, te samostan Sera (“divlja ruža”) u podnožju brda Tatipu u sjevernom dijelu Lhase

Vožnja na jugoistok do 180 km udaljenog Tsetanga, tredeg grada po veličini u Tibetu. Smješten u dolini Yarlung, na visini od 3.100 m, grad je važno sjedište starih vladara Tibeta još od antičkih vremena. Tu se nalaze brojni ostaci starih ruševina i građevina iz prošlosti zbog čega ga zovu i kolijevkom tibetanske civilizacije. Samostan Samye, udaljen svega 30-tak km od grada, prvi je samostan Tibeta, a osnovao ga je kralj Trisong Detsen 779. god. U Tsetangu demo razgledati i njegove ostale samostane i svjetovnu arhitekturu poput palače Yumbulagang na litici nad „dolinom stare civilizacije“ Yarlung, sagrađenu za prvog kralja Tibeta, Nyatria Tsanpoa, u 2. st. pr.n.e.te ljetnu palaču princeze Wenchen i Songtsen Gampoe prije preseljenja u Lhasu. Ime joj zapravo znači „sveta palača majke i sina“. Tu su i Grobnice tibetanskih kraljeva te samostan Tramdruk, jedan od najstarijih budističkih hramova u Tibetu, kasnije jedan od tri kraljevska samostana. Noćenje u hotelu u blizini samostana Samye.

Jutarnji razgled samostana Samye, simbola tibetanskog identiteta, čiji je kompleks zgrada „zatvoren“ u kružnoj ogradi poput duhovne oaze okužene smeđim brdima. Samostan je građen između 775.i 779. god., a priča kaže da je kralj Trisong Detsen osnovao samostan uz pomoć indijskih budističkih majstora Padmasambhave i Shantarakshite, čiji je zadatak bio širenje budizma u Tibetu. Potom ćete posjetiti jezero Yamdrok, današnju apsolutno najdivniju „atrakciju“. Yamdrok Yumtso, je jezero koje se sastoji od dva duga rukavca vode, koji iz ptičje perspektive izgledaju poput škorpiona pa je teško ocijeniti stvarnu veličinu jezera. Yamdrok je jedno od tri sveta jezera i najveće jezero u južnom Tibetu, s brojnim uvalama i 9 otočića. Iako spust do jezera traje oko 30 min, dopustite si uživanje u krajoliku koje svojim postepenim razotkrivanjem oduzima dah. I cijelim putem prema Gyantseu imat ćete priliku uživati u spektakularnom krajoliku.Dolazak u Gyantse, smještaj u hotel i noćenje.

Smješten oko 230 km južno od Lhase i oko 100 km istočno od Shigatsea, Pelkhor Choede (Palkhor) je samostan karakterističan po svojoj mješavini tibetanske, nepalske i kineske Han arhitekture. To je ujedno i glavni samostan u Gyantseu, u dolini rijeke Nyangchu, značajan zbog svojih 108 kapela na različitim nivoima (Kumbum, višekatni toranj kapelica na koje simbolički prikazuju trodimenzionalnu Mandalu, budistički portret kozmosa) i stare Dzong utvrde. Za Kumbum ovoga samostana se smatra da je najveća takva struktura u Tibetu, vrijedna svakog posjeta. Na putu prema Shigatse, vidjet demo Karola glečer i njegov ledeni jezik koji se smjestio na 5.560 m. Po dolasku u Shigatse, drugi po veličini grad u Tibetu i glavni grad pokrajine Tsang na oko 3.800 m, posjetit demo impresivan samostan Tashilhunpo, dom tibetanskih Panchen lama, u kojem se nalazi ogroman kip Maitreya (bududi Buda). Tashi Lhunpo je vrlo decentno zdanje prekrasnog izgleda iznutra, te ga radi toga ponekad zovu „mnoštvo slave“. Osnovan je 1447.godine za vrijeme prvog Dalai Lame Gendunga Drupa. Također, samostan je jedan od najvećih aktivnih samostana Gelukpa (red žutih kapa). Prošetati ćete gradom i tržnicom.Smještaj u hotelu, noćenje.

U jutarnjim satima napuštate Shigatse jer vas čeka dug put do Sage. Iako udaljena 480 km, do Sage de vam biti potrebno oko 8 sati vožnje kroz netaknuti tibetanski krajolik, a sve zbog ograničenja brzine. Saga je gradid na 4.640 m, a njeno ime znači „sretna zemlja“. Bez obzira na ime, to je vojni grad odakle kineska vojska nadzire tibetansko-nepalsku granicu. Saga se nalazi iznad spoja rijeke Dargye Tsangpo s Brahmaputrom te je tako strateški pozicionirana na međi triju cesta i predstavlja točku susreta hodočasnika, planinara i putnika na putu za planinu Kailash, kao posljednji grad na južnoj ruti, pogodan za smještaj i opskrbu osnovnim namirnicama. Smjestit ćete se u hotel, prošetati mjestom i noćiti.

Danas vas čeka 5-satna vožnja kroz čudesan krajolik do legendarnog jezera Manasarovar (Manassarovar) na 4.558 m. Ime jezera (Manas Sarovar) dolazi iz sanskrta i znači „jezero misli“ te se smatra svetim jezerom u podnožju planine Kailash, blizu izvora svete rijeke Ganges. Prema hinduističkoj religiji, jezero je najprije kreirano u Brahminom umu, nakon čega se manifestiralo na Zemlji. Veliki je religijski značaj ovoga mjesta, i za hinduse i za budiste. Ono simbolizira čistoću, a tko pije vodu iz ovoga jezera nakon ovoga života će otići u Shivim Abode (kudu, dom), kao što je i obližnji Kailash (Kailasa) tradicionalno Shivin dom i predstavlja centar Univerzuma za hinduse, a za budiste mjesto Buddhina začeća. Uokolo jezera postoji nekoliko samostana od kojih je najznačajniji Chiu Gompa na stepenastom brežuljku. Ovaj „biser Tibeta“ savršeno je mjesto za predah, meditaciju i kontemplaciju, kao što je to prema legendi ovdje činio i sam Buddha. Potom ćete nasaviti vožnju do Darshana, baznog kampa za pripremu za treking po Kailashu. Noćenje u lokalnom domaćinstvu ili pod šatorima

Kailash (6.714 m) je definitivno jedan od najznačajnijih i najpopularnijih vrhova Tibeta, na najzapadnijem dijelu tibetanske visoravni, poznat i po svojim imenima Kailasa, Tise, Mount Meru, Kang Rinpoche što doslovno znači „Dragulj od snijega“, te je sveti vrh dvjema glavnim religijama Istoka – budizmu i hinduizmu, predstavljajudi fizički i metafizički centar Univerzuma. Ova tura hodanja (Kailash Kora) obično se sastoji od 3-dnevnog kružnog uspinjanja prema vrhu Kailash. Uzbudljiv je to uspon uz nepregledne stijene, vodopade, riječice i snijegom prekrivene vrhunce okolnih planina.Ova pješačka tura duga je oko 15 km i traje oko 7 sati. S vremena na vrijeme ugledat dete pokoji vrh, da bi na kraju gledali ravno u lice Kailash Parbata. Kampiranje u lokalnom kampu ili gostinjskoj kudi (domu).

Nastavljamo treking od Dira Puka do Zuthul Puka, dužine od oko 18 km i u trajanju od oko 7 sati s usponima i supustovima od oko 600 m. Danas je nateži, ali i najzanimljiviji dan ovog posvećenog hodanja i planinarenja. Zaustavljanje i prolaz kroz Dolma-La prijevoj između dvije prelijepe doline Yamasthal i Shiva-sthal, gdje se, bili budist ili ne, mogu ostaviti „Lungte“, vodoravne ili „Dharchock“ uspravne tradicionalne tibetanske molitvene zastavice raznih boja, na koje su upisane želje i molitve. Ostavite i vi svoju, za mir i za Tibet. Kasnije popodne dolazite do Zuthul Puka, pećine čuda, gdje je veliki asketa Milerappa izvodio svoja čuda.

Završetak Parikarme (kružnog puta) se sastoji od 3-satnog spusta do doline Barga te povratka prema jezeru Mansarovar. Vrijeme je za odmor ili vožnju uz jezero i noćenje u prenoćištu samostana Chiu Gompa.

Jutro je ostavljeno za završni doživljaj svetoga jezera i upijanju čistoće zraka i ambijenta ovog fascinantnog divljeg dijela Tibeta.Povratak u Sagu, smještaj u hotel, odmor i šetnja.Noćenje.

Iz Sage ćete se odvesti prema Tingriju, oko 380 km. Stari Tingri, nekada poznat kao Gangkar, ranije je bio sjedište provincije Tingri i sajmišno središte nepalskih šerpi koji su ovdje prodavali svoju robu, rižu, pšenicu i metal, sve do 1968. god. kada postaje samo „Old Tingri“. Sastoji se od 30-tak sela i nešto manje od 7000 stanovnika, vedinom Tibetanaca, koji se uglavnom bave poljoprivredom, stočarstvom i u zadnje vrijeme turizmom, jer je mjesto postala ključna točka okupljanja sve brojnijih putnika, alpinista i planinara kojima je cilj najviši vrh svijeta. Tu se vrše pripreme i prilagodba za sutrašnji polazak. Smještaj u gostinjskoj kudi ili prenočištu.

Nastavljate vožnju duž „autoceste prijateljstva“ (poznate i kao Kinesko-nepalski autoput), 800 km dugačke slikovite ceste koja povezuje tibetsku prijestolnicu Lhasu s kinesko-nepalskom granicom. Dolazimo u Everest bazni kamp (Sjeverni kamp) na 5.150 m. To je bazni kamp za alpiniste koji se ovdje opskrbljuju i pripremaju za uspon prema Mt. Everestu. Smještaj je u blizini budističkog samostana Rongphu (Rongbuk) na kraju doline Dzakar Chu. Smatra se samostanom na najvećoj visini na svijetu te je u neposrednoj blizini istoimenog glečera. Rongbuk ili „sveti prag“ Mt. Everesta važno je hodočasničko mjesto za nepalske šerpe koji žive na obroncima planine u regiji Khumbu. Od Rongbuka se pruža impresivan pogled na „krov svijeta“, a jedan od prvih britanskih istraživača Everesta otprilike ovako je opisao svoj doživljaj na ovome mjestu: ” Izgleda da je kolosalni arhitekt, koji je gradio ove vrhove i doline, ovdje napisao svoje dramsko čudo – dvoranu raskoši koja vodi u planinu”.

Jutarnje hodanje i uživanje u pogledu na Chomolungmu od 8.848 m, sveti vrh preko čijeg središta danas prolazi granica između Kine i Nepala, sveti vrh koji je prema budistima blagoslovljen božanskom energijom koja povećava sav pozitivan karmički efekt, gdje se loše misli moraju izbjegavati… Bez obzira na vrstu misli, već ovdje u Everest baznom kampu ćete osjetiti onaj najveći problem svim penjačima, a to je vrlo nizak atmosferski tlak koji rezultira samo jednom trećinom kisika u odnosu na razinu mora. Slijedi povratak u Shigatse (oko 360 km i 9 sati vožnje).Smještaj u hotelu, noćenje.

U Shigatseu, nakon zasluženog odmora imat ćete vremena za još malo šetnje, a zatim nastavljate prema Lhasi (oko 270 km i 5 sati vožnje).Po dolasku u Lhasu slobodno vrijeme za šetnju i samostalno istraživanje.Smještaj u hotelu, noćenje.

Nakon buđenja, još malo slobodnog vremena u Lhasi do polaska u zračnu luku. Polijetanje zrakoplova i povratak prema Hrvatskoj preko kineskih i drugih europskih zračnih luka, ovisno o redu letenja.

Povratak u Zagreb.

Program je mogude prilagoditi vašim željama. 
Cijena po osobi za minimalno 5 putnika.
*Cijene avionskih karata variraju ovisno o datumu vašeg polaska - predlažemo da što prije napravite rezervaciju kako bi dobili što povoljniju cijenu

U cijenu su uključeni:
- smještaj u dvokrevetnoj sobi za sva nodenja navedena u programu u niskobudžetnim hotelima, kampovima, prenodištima, gostinjskim kućama i slično, doručci u Lhasi
- karta za vlak Xining – Lhasa („soft sleeper“)
- svi transferi privatnim vozilom s tibetanskim vozačem
- lokalni vodič tijekom cijelog putovanja (na engleskom jeziku)
- sve ulaznice za mjesta koja se posjeduju prema programu
- dozvole za Tibet i Kailash
- organizacija i priprema putovanja
- jamčevina (broj police 1501-00000347) i odgovornost za štetu (broj police 1399-00029765)kod Wiener osiguranje Vienna Insurance Group 
 

U cijenu nije uključeno:
- povratna zrakoplovna karta iz Zagreba
- osobni troškovi
- obroci koji nisu navedeni (osim doručaka u Lhasi; oko 5 US dolara za doručak, oko 10-15 US dolara za ostale - obroke poput ručka ili večere)
- putno zdravstveno osiguranje (svakako preporučujemo)
- napojnice lokalnom vozaču i vodiču na Tibetu
- trošak vize za Kinu i njenog izdavanja (od 280 kn do 480 kn, ovisno o hitnosti ishođenja)
- dodatne stvari potrebne za ovo putovanje poput vrede za spavanje, posteljine, ručnika i sl.
- dodatni razgledi koje možete na licu mjesta dogovoriti s vozačem i vodičem ukoliko de za to biti vremena

Napomena: Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Za slučaj da se nađe povoljniji avioprijevoznik, zadržavamo pravo izmjene rute letenja. Mogučnost obročnog plačanja putem kreditnih kartica (Amex i Diners). Cijene su izražene za plačanje u gotovini
 

 

img

NEWSLETTER

Pratite akcije, budite informirani o novim putovanjima, maštajte i planirajte, putujte...

© 2000-2024 Kaiser Tours putnička agencija d.o.o.