Vikend u Sarajevu

cijena na upit

grupno putovanje

2 dana / 1 noćenja

polasci: 21. - 22.04.2018.

Pošalji upit

Sarajevo je grad koji jedni u srcu nose već desetljećima, drugi ga tek otkrivaju ali nitko nikada ne ostane ravnodušan. Iako nije ni turski, ni balkanski, ni europski, pečati koje su u njega utisnule Osmanlije, Austrougarska, razdoblje komunizma i moderno doba čine ga i turskim i balkanskim i europskim gradom. Grad je to duše, tolerancije, otpora, humora, ljubavi i sevdaha, sudar staroga i novoga. I da je samo to, bilo bi dosta ali ima još. Najveći zaštitni znak Sarajeva je „ćevapčić“, jednostavno jelo od junećeg mesa i soli ali dugog procesa proizvodnje koji se jede s najpoznatijim bosanskim pecivom „somunom“ i lukom. Od 1956. kada je otvorena prva ćevabdžinica u Sarajevu grad se ne posjećuje i ne napušta a da se ne kušaju sarajevski ćevapi. Svaka čast banjalučkim, zeničkim, travničkim i ostalim iz ćevap porodice, ali sarajevski je jedini koji je uspio izgraditi imidž ozbiljnog proizvoda i nešto je što se mora pojesti, a što se mora nije teško.

Sarajevo je grad koji jedni u srcu nose već desetljećima,…
[Više]

t43refdllll najbolje vrijeme za putovati, tw45tw dobro za putovati, 54rt moguće je putovati, ali nije najbolje vrijeme u godini, trwegefd ne preporučujemo putovanje

Polazak u jutarnjim satima iz Zagreba. Po dolasku u Sarajevo u rano poslije podne nakon kraćeg odmora u pratnji vodiča krećemo u obilazak grada, autobusom i pješice (obilazak po želji). Nakon panoramske vožnje spuštamo se u srce grada, Baščaršiju. Vrijeme je za zaustavljanje kod prve od četiri predviđene ćevabdžinice za taj dan. Laganijih nogu ulazimo u dvorište Gazi-Husrev Begove Džamije, šećemo do Kazandžijske ulice, prolazimo pored Gazihusrevbegovog bezistana, prve robne kuće u Europi, Latinske Ćuprije, Gradske vječnice, Katedrale srca Isusova, Vječne vatre. Polako smo spremni i za posjet drugoj ćevabdžinici uz četvrti stih iz Pjesme Ćevapima: „ kad' ih ljubim one mene kunu, više volim ćevap u somunu“. Kada smo već u Bosni kušajmo Tuzlanski pilsner, bihački Preminger a kažu da ni novo-staro Sarajevsko pivo nije loše a bilo koje od navedenih poslužiti će uz nezaobilaznu porciju ćevapa u „Želji“. Baščaršijom dominira Šebilj, mjesto odmora i osvježavanja vodom za putnika namjernika. Nama neka posluži za mjesto dogovora i polazište posljednjoj čevabdžinici prije povratka u hotel. Ili možda u Celtic pub Sarajevo, da na najbolji način zokružimo prvi dan boravka u Sarajevu. Noćenje.

Doručak. Odjava iz hotela. Posjet najvećem sarajevskom shopping centru i još jednom Baščaršiji gdje ćemo popiti pravu bosansku, tucanu kafu. Pržena zrna kafe se ne melju nego tucaju u specijalnom tucaniku. Vrijeme je da kušamo i bosanski burek ili pitu, zeljanicu, sirnicu ili krompirušu. Burek su Turci iz centralne Azije prenijeli u Anatoliju i bio je najpoznatija hrana Otomanskog carstva. Danas je omiljena hrana u raznim varijantama u Turskoj, Albaniji, Grčkoj, Istočnoj i Zapadnoj Aziji, Izraelu, Italiji, Ex-Yugo zemljama, Tunisa, Alžira i mnogim drugim zemljama. Kao što je jednom jedan taksista rekao: „pitu ne jede onaj koji može, već onaj koji je naučio“. A nije teško naučiti se na tu stoljećima obožavanu deliciju. Prošećimo još jednom obalom rijeke Miljacke koju su Turci do 16. stoljeća premostili s 13 mostova. Jedan od najljepših sačuvanih kamenh mostova iz tog razdoblja je i Kozija ćuprija, mjesto na kojem su u osmanlijsko doba dočekivali carske namjesnike – vezire a danas je mjesto na kojem se Sarajlije opuštaju i uživaju u prirodi. A u prirodi čovjek uvijek nekako ogladni. Što je tomu uzrok nije toliko bitno koliko, da je svakako razlog za ponovni posjet jednoj od sarajevskih čevabdžinica. Vraćamo se naravno u srce starog dijela grada, u Glavnu čaršiju ili po turski, Baščaršiju. Jer, to je dio grada u kojem su ljudi navikli jesti i uvijek mu se iznova vraćaju, tu su njihove ćevabdžinice, buregdžinice, aščinice, slastičarne i kafane. Kamo god otišli jednom dnevno svrate na Baščaršiju. Barem na nekoliko sati postati ćemo i mi dio Sarajeva i navika Sarajlija, barem na nekoliko sati živjeti ćemo i mi našu sarajevsku priču. Polazak za Zagreb u poslijepodnevnim satima.

Osnovna cijena aranžmana: 545 kn
Cijena s popustom na gotovinu: 490 kn

Cijena aranžmana uključuje:
- dvodnevno putovanje autobusom u Sarajevo
- 1 x uslugu noćenja s doručkom u hotelu Grand Sarajevo 3*
- licenciranog turističkog pratitelja
- licenciranog vodiča za razgled grada u Sarajevu
- troškove organizacije i realizacju putovanja

Cijena aranžmana ne uključuje:
- sjedalo u autobusu za djecu koja ostvaruju popust – nadoplata 100.- Kn po djetetu
- ulaznice u pojedine objekte
- konzumacije
- piće uz konzumacije
- vlastite troškove
- dodatno zdravstveno osiguranje

Popusti:
- dijete do navršenih 6 godina u krevetu s 2 odrasle osobe ima besplatan boravak
- dijete od navršenih 6 – 12 godina na vlastitom krevetu u sobi s dvije odrasle osobe koje plaćaju punu cijenu ostvaruje pravo na 50% popusta na osnovnu cijenu

Važne informacije:
- za ovo putovanje potreba  je samo važeća osobna iskaznica ili putovnica
- minimalan broj putnika: 30
- krajnji rok prijave: do 10 dana prije puta – nakon toga svaka prijava biti će obrađena kao dodatan upit čija cijena je ovisna o raspoloživosti sjedala u autobusu i soba u hotelu

Dodatne informacije:
- predviđeni posjeti slijedećim ćevabdžinicama: Petica, Željo, Kurta, Galatasaray, Dženita, Hodžić, Specijal
- predviđeni posjeti slijedećim buregdžinicama: Bosna, ASDŽ
- cijena porcije od 10 ćevapa od 3-5 €
- kajmak, čaša jogurta ili kiselog mlijeka od 1-1,5 €
- nargila od 3-7 € (ovisno o aromi)
- valuta je konvertibilna marka (KM) i tečaj je čvrsto vezan za tečaj Eura (1,95 KM = 1 €)
- plaćanje u gotovini u € moguće je u većini privatnih trgovina
- plaćanje kreditnim karticama prihvaća većina trgovina osim većine na Baščaršiji

 

 

 

 

 

 

img

NEWSLETTER

Pratite akcije, budite informirani o novim putovanjima, maštajte i planirajte, putujte...

© 2010-2017. Kaiser Putovanja