Nacionalni parkovi SAD-a

cijena na upit

Grupno putovanje

16 dana / 14 noćenja

Pošalji upit

Ovo opsežno putovanje vodi nas u svijet američkog Zapada, u područja nadnaravnih prirodnih ljepota, ali i poznatih svjetskih gradova. Krenut ćemo od holivudskog Grada Anđela i blještavog Las Vegasa te se otisnuti u istraživanje više od deset nacionalnih parkova i prirodnih rezervata na području šest Američkih Država. Putovanje ćemo završiti u šarmantnom San Franciscu. Istražit ćemo puteve i postaje prvih kopača zlata i upornih rudara srebra, ali i svjetske kockarnice te ostale centre zabave. Tijekom dana ćemo hodati kroz prirodu i diviti se koloritu kanjona i pustinja, a kad padne mrak uživat ćemo u blještavilu svjetla i duhu američkih gradova.

Poznatom autocestom „Route 66“ odvest ćemo se do poročnog Las Vegasa, a zatim nastaviti dalje do nezaobilaznog Grand Canyona i Monument Valleya, teritorija na kojem žive Navajo Indijanaci. Područje koloritnog Moaba otkrit će nam najslikovitije američke nacionalne parkove – Arches i Canyonlands. U Archesu ćemo se penjati po neobičnim kamenim lukovima i hodati muzejom prirodnih fenomena. Canyonlands će nam pokazati silinu rijeke Colorado i kakve je sve kanjone oblikovala kroz tisuće godina svojeg toka. Capitol Reef pravi je „wonderland“ monolitnih stijena, grebena i kanjona, dok je Bryce Canyon nalik na prirodom oblikovanu gotičku katedralu. Gledat ćemo u Rocky Mountains i prošetati Salt Lake Cityem – gradom mormona. U Yellowstoneu ćemo šetati šumama do istoimenog jezera, vidjeti gejzire i slapove kanjona, suncem obasjane snježne vrhunce okolnih planina. Na kraju putovanja čeka nas park Yosemite, sa svojim visećim dolinama, jezerima i slapovima. 

Ovo opsežno putovanje vodi nas u svijet američkog…
[Više]

najbolje vrijeme za putovati, dobro za putovati, moguće je putovati, ali nije najbolje vrijeme u godini, ne preporučujemo putovanje

Program putovanja

 

Polazak iz Zagreba u ranim jutarnjim satima. Dolazak u Los Angeles se očekuje u ranim popodnevnim satima prema lokalnom vremenu. Po obavljenim carinskim formalnostima, smještaj u hotelu, a zatim krećemo u obilazak „Grada Anđela“. Obići ćemo glavne znamenitosti grada uz neizbježan Beverly Hills, Hollywood i Sunset Strip. Los Angeles je najnapučeniji grad Kalifornije te drugi po veličini u SAD-u. Osnovao ga je 1781. godine Španjolac Felipe de Neve, a u meksičkom ratu za neovisnost postao je dijelom Mexica. Od 1848. je pripao SAD-u. Los Angeles danas je globalna metropola u svim područjima ljudskog djelovanja, s više od 840 muzeja i galerija (najviše po glavi stanovnika na svijetu), a najpoznatiji je po neizmjernoj industriji zabave, filma i muzike. Povratak u hotel, noćenje.

Poslije doručka vožnja prema Las Vegasu. Put nas vodi kroz pustinju Mojave, među kamene stijene, kaktuse, pijesak i isušena slana jezera. To su velika pusta područja u kišnoj sjeni gorskih lanaca Stjenjaka i Siere. U pustinji Mojave padne manje od 25 centimetara kiše na godinu. Napravit ćemo pauzu od putovanja u gradu duhova Calico, a zatim nastaviti do blještavog Las Vegasa. Po dolasku, smještaj u hotel. Ostatak dana slobodan za vlastite aktivnosti u gradu koji nikada ne spava i za “noćne šetnje” po brojnim poznatim lokacijama i casinima. Noćenje.

Nakon doručka vožnja do Hooverove brane na rijeci Colorado. Građena je od 1931. do 1936. godine, po završetku gradnje bila je najveća brana na svijetu, a i danas je impresivna građevina. Nastavljamo vožnju do gradića Selligmana na Ruti 66, gdje je započela gradnja povijesnog autoputa 66. Selligman je smješten između najvećih stočarskih rančeva u Arizoni i odiše posebnim šarmom američkog divljeg zapada. Potom vožnja do NP Grand Canyon i vidikovca, s kojeg se pruža prekrasan pogled na strme litice, klance i kanjone različith boja i oblika koje je godinama oblikovala rijeka Colorado. Poslijepodne ćemo provesti u Grand Canyonu. U večernjim satima prijava u hotel. Noćenje.

Nakon doručka slijedi vožnja kroz obojanu pustinju. Svoje ime je dobila zbog šarenila boja: od ljubičaste, sive do žarko narančaste i crvene. Iako je neplodna i suha, svojim formacijama i bojama očarava posjetitelje. Prošetat ćemo ovim krajolikom potom nastaviti putovanje do gradića Page, smještenog uz rijeku Colorado. Smještaj u hotel u i noćenje.

Nakon doručka odlazimo do kanjona Antelope, najfotografiranijeg kanjona SAD-a. Nalazi se pod upravom Navajo Indijanaca koji ga zovu“mjesto gdje voda prolazi kroz stijene“. Voda je svjim tokom kreirala remek djelo raznolikih nepravilnih oblika i krivulja. Vodič će nas provesti kroz dugačke, nepregledne hodnike kanjona . Nakon obilaska nastavak putovanja do Doline spomenika (Monument Valley), također teritorija Navajo Indijanaca. Navajo plemenski park utemeljen je i zaštićen 1958. g. u cilju očuvanja zemlje Indijanaca, njihovog načina života i kulture. U Dolini spomenika česta su sveta mjesta, stoga je ograniceno kretanje posjetitelja. Mnogi članovi plemena i dalje tu žive, uzgajaju ovce i koze, bave se tkanjem sagova i pokrivača te drugim tradicionalnim zanatima svojih predaka. Ljepota krajobraza, boje i oblici koji se mijenjaju kako sunce pomiče svoj položaj, nezaobilazan su krajolik filmova s Divljeg zapada i inspiracija mnogim umjetnicima. Nastavak vožnje do Moaba. Noćenje.

Nakon doručka u hotelu krećemo na razgledavanje Nacionalnih Parkova Arches i Canyonlands koji su smješteni nedaleko od grada Moaba. NP Arches sadrži prirodnu „zbirku“ od oko 2.000 raznobojnih kamenih stijena i lukova. Kako se sunce pomiče, tako se krajolik mijenja i doživljaj je uvijek drugačiji. Provest ćemo vrijeme u šetnji i upijanju dojmova, a potom nastaviti do NP Canyonlands čija je pustinjska klima u suradnji s rijekom Colorado oblikovala krajolik raznobojnih i živopisnih oblika stijena. Čeka nas hodanje, penjanje i uživanje u ovoj neobičnoj arhitekturi netaknute prirode. Povratak u Moab. Noćenje.

Poslije doručka vožnja u Nacionalni Park Capitol Reef, poznat i kao "Wayne Wonderland". Današnje odredište iznimne je ljepote, a utemeljeno je 1937. godine sa svrhom zaštite jedinstvenih geoloških fenomena. U parku ćemo vidjeti neke od brojnih raznobojnih kanjona, grebena i monolita. Kasnije nastavljamo istraživanje još jednog Nacionalnog Parka – Bryce Canyona, čiji će nas višebojni pješčenjački šiljci i neobični vrhovi stijenja bezrezervno oduševiti. Noćenje u blizini parka Bryce.

Poslije doručka čeka nas duža vožnja do Salt Lake Citya, koju ćemo uljepšati stankama na lijepim vidikovcima. U Salt Lake City stižemo oko ranog podneva. Poslije kratkog odmora razgledat ćemo grad i njegove znamenitosti – State Capitol Building, Temple Square i Tabernacle. Večer je slobodna za vlastite programe. Predlažemo posjet Roof Restaurantu, s kojega se pruža panoramski pogled na Temple Square. Noćenje.

Poslije doručka vožnja do Nacionalnog Parka Grand Teton. Posjetit ćemo „Snake River Outlook“, poznati vidikovac, odakle je Ansel Adams snimio svoju ikoničnu fotografiju zadivljujućeg pejzaža planinskog lanca Grand Teton. Ove prerije koje nas očekuju, dom su divljeg bufala, ili tatonke, kako ga zovu stari Indijanci. Poslije šetnje i uživanja u prirodi nastavljamo putovanje. U kasnijim popodnevnim satima dolazimo do nacionalnog parka Yellowstone, osnovanog 1872. godine kao prvi nacionalni park Sjedinjenih Država. Smještaj u hotel. Večer je slobodna za vlastite programe. Noćenje.

Danas ćemo cijeli dan uživati u istraživanju ovog ogromnog Nacionalnog Parka koji uvijek iznova zadivljuje svojim prirodnim i geotermalnim čudima. Vrhunac našeg obilaska bit će jezero Yellowstone, Mammoth Hot Springs i veličanstveni slapovi Yellowstone kanjona. Nacionalni park Yellowstone se proteže na tri savezne države: Wyoming, Montanu i Idaho, na površini od oko 9.000 km2 , obuhvaćajući brojne planine, kanjone, gejzire, rijeke i jezera te najveći aktivni supervulkan na kontinentu Yellowstone Caldera. Bogati ekosustav uključuje i stotine vrsta sisavaca, divljih zvijeri; poput sivog vuka ili grizlija, ptica, riba, reptila, drveća, cvijeća i ostalih biljaka. Ovo je nezaboravan dan posvećen hodanju kroz prirodu i uživanju u njenim neprocjenjivim ljepotama. Povratak u hotel, noćenje.

Nakon doručka vožnja do nacionalnog spomenika Craters of the Moon (Mjesečevi krateri). Jezivo pusti krajolik tako neodoljivo podsjeća na mjesečevu površinu, a pioniri koji su ovuda putovali tijekom 19. stoljeća zvali su ga “đavoljev izbljuvak”, zbog beskrajnog oceana ohlađene crne lave. Čudan je i sceničan ovaj krajolik u kojemu se osjeća kao da vulkanska lava i dalje teče među razbacanim brežuljcima. Astronauti NASA-inog Apollo programa upravo su ovdje imali obuku i učili kako prikupljati primjerke stijenja u nepoznatim i teškim uvjetima. Potom nastavljamo putovanje i u popodnevnim satima stižemo u Twin Falls, jedan od najbrže rastućih gradova države Idaho, čiji je prosperitet baziran na agrikulturi i proizvodnji hrane. Nedaleko se nalazi kanjon Zmijske rijeke (Snake River Canyon), poznate i pod nazivom “Rijeka bez povratka”. Smještaj u hotel. Noćenje.

Poslije doručka vožnja prema Renu. Usput ćemo posjetiti grad Elko, nekada smješten uz koridor „California Traila“, koji su koristili Mormoni i trgovci krznom. Elko je i danas centar “zlatnog pojasa” Nevade, a prosperirao je na rudarenju zlata, rančevima i turizmu. Brojni rudnici zlata i danas se nalaze u njegovoj okolici. U Elku se održavaju nacionalni susreti kaubojske poezije, a dom je brojnim kockarnicama i aktivnim bordelima. Nastavak putovanja prema Renu gdje dolazimo u večernjim satima . Smještaj u hotel. Navečer imate priliku iskušati svoju sreću u jednom od casina. Noćenje.

Nakon doručka ćemo prijeći granicu Nevade i ući u sunčanu Kaliforniju. Istraživanje Kalifornije započet ćemo s Nacionalnim Parkom Yosemite, koji je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine 1984. godine. Njegove "viseće doline, slapovi, ledenjačka jezera, morene i doline u obliku slova „U” predstavljaju sve vrste reljefa od granita koji su oblikovali ledenjaci, a na njegovim visinama od 600 do 4.000 m obitava velika bioraznolikost flore i faune. Provest ćemo dan šetajući parkom i uživati u prirodi. Potom nastavak putovanja do Modesta. Večer slobodna za vlastite programe. Noćenje.

Poslije doručka vožnja do San Francisca, vibrantnog grada koji je svoje ime dobio tek polovinom 19. stoljeća po Svetom Franji. Prije toga se zvao Yerba Buena. Popularna turistička destinacija poznata po hladnim ljetima, jutarnjim gustim maglama i brežuljcima, miksu arhitekture te znamenitostima poput mosta Golden Gate, nekadašnjeg zatvora na otoku Alcatraz, najstarijem i najvećem Chinatownu u sjevernoj Americi, zavest će vas svojom kreativnom energijom kojoj uvijek vjerni ostaju lutajući umjetnici, glazbenici i tech-trendsetteri. Posjetit ćemo Union Square, Civic Center i Ribarsko pristanište, a stojeći na vidikovcu i gledajući vrtlog magle ispod Zlatnih vrata, shvatit ćemo zašto mnogi San Francisco smatraju jednim od najljepših gradova SAD-a. Poslijepodne i večer slobodna za samostalne aktivnosti. Predlažemo šetnju po Marini morskih lavova (Sea Lion's Marina), vožnju žičarom ili prepuštanje „okusima San Francisca“ – lokalnim morskim specijalitetima, tradicionalnom kruhu od kiselog tijesta ili dekadentnoj Ghiradelli čokoladi… ili pak razgovor s lokalcima, koji će vam vrlo rado preporučiti dobro mjesto za večernji izlazak ili ispričati neku od kvartovskih priča, zureći preko zaljeva u Alcatraz, gdje su nekada svoje vrijeme provodili američki „the most wanted“ poput Al Caponea ili „Machine Gun“ Kellya. Noćenje.

Poslije doručka odjava iz hotela i jutro slobodno vrijeme za zadnju kupnju suvenira i kratku šetnju. Sastanak Potom prijevoz do zračne luke i povratak kući. Noćni let.

Presjedanje u Frankfurtu te povratak u Zagreb u večernjim satima.

Cijena uključuje:
-    zrakoplovne karte od Zagreba do Los Angelesa i nazad od San Francisca do Zagreba 
-    noćenja u hotelima, Inn-ovima i resortima srednje kategorije 
-    obroci kako je navedeno u programu (D = doručak )
-    sve prijevoze u A/C vozilu
-    lokalno vodstvo na engleskom jeziku
-    profesionalnog vozača/vodiča na engleskom jeziku
-    Perzepolisovog pratitelja putovanja iz Hrvatske za minimalno 10 putnika
     (ako grupa želi, 10 putnika može putovati i bez pratitelja)
-    sve ulaznice za mjesta koja se posjećuju prema programu kao i dozvole za nacionalne parkove
     (Grand Canyon, Monument Valley, Arches,  Canyonlands, Capitol Reef, Bryce, grand Tetons,Yellowstone,
     Craters of the Moon, Yosemite)
-    troškove pripreme i organizacije putovanja 
-     jamčevina 

Cijena ne uključuje:
­   - zrakoplovne takse za međunarodne letove u iznosu od 3.000 kn
­   - obroci koji nisu navedeni te pića
­   - nadoplata za jednokrevetnu sobu – na upit
­   - viza za SAD u iznosu od 160 usd
­   - Nadoplatu za opcionalne programe :
­   - Let helihopterom iznad Grand Canyona: 220 usd
­   - putno osiguranje (svakako preporučujemo) 
­   - napojnice za nošenje prtljage u hotelima cca 90 usd po osobi ukupno za cijelo putovanje
­   - napojnica za vozača/vodiča – preporučeno 4-5 usd po putniku po danu
­   - osobni troškovi
­   - nadoplata za 13 - 14 pax u iznosu od 2.350 kn po osobi
­   - nadoplata za 10 - 12 pax u iznosu od 5.000 kn po osobi 

 

 

NEWSLETTER

Pratite akcije, budite informirani o novim putovanjima, maštajte i planirajte, putujte...

© 2010-2017. Kaiser Putovanja