Sve boje Alžira

cijena na upit

grupno putovanje

14 dana / 12 noćenja

termin: 22.3.2019. - 04.04.2019..

Pošalji upit

Pomalo zaboravljena destinacija Alžir, otvara vrata putnicima i zove nas da istražimo njegove mediteranske gradove, posjetimo najbolje očuvana arheološka nalazišta starih rimskih gradova i mami nas u pustinju koja nam otkriva najljepše Saharske oaze, djela majstora i znalaca vodenih tokova podno pustinjskog pijeska.Jedna od najfascinantnijih zemalja sjeverne Afrike, Alžir,  objedinjuje tisućljećima staro kulturno nasljeđe s jednim od najdramatičnijih pustinjskih pejzaža. U povijesti pokoren od strane Rima, Turaka i Francuza, prebrodivši civilni rat, Alžir se otvara prema svijetu kao neotkriveni, ili možda bolje reći, zaboravljeni dragulj. Krenut ćemo od glavnog grada Alžira, kulturnog i administrativnog sredšta zemlje, prema Konstantinu „gradu visećih mostova“ i njegovim dramatičnim krajolicima. Nastavljamo prema važnim Rimskim arheološkim nalazištima Timgadu, Đemili i Lambaeseisu. Obići ćemo sve najvažnije lokalitete čiji su junaci pisali povijest. Nastavljamo dalje na jug, prema Sahari. Zamotat ćemo maramu oko glave i krenuti u susret pustinjskom vjetru i magičnim oazama. Provest ćemo dva dana u dolini M'Zab i dva dana u mjestu Taghit, uživajući u živopisnom području rajskih oaza i pješčanih dina koje bude maštu svih posjetitelja.

Ovo putovanje je namijenjeno svima koji znaju koliku važnost Alžir ima na karti kulturne i arheološke baštine. Ono je za ljubitelje povijesti i avanture, za sve one koje srce vuče dalje od utabanih staza, do saharskih pustinjskih oaza, gdje će upoznati narod koji živi od pustinje i s pustinjom. 

Pomalo zaboravljena destinacija Alžir, otvara vrata…
[Više]

t43refdllll najbolje vrijeme za putovati, tw45tw dobro za putovati, 54rt moguće je putovati, ali nije najbolje vrijeme u godini, trwegefd ne preporučujemo putovanje

Polazak iz zračne luke Zagreb u večernjim satima i uz presjedanje let za Kontantin.

Dolazak se očekuje u ranim jutarnjim satima. Nakon carinskih formalnosti, transfer do grada. Nakon kratkog odmora prošetat ćemo gradom i upiti prve dojmove. Konstantin je sagrađen na stijeni iznad dubokog klanca kroz koji teče rijeka Rumelstoga, zbog čega ga često nazivaju “gradom visećih mostova”. Obići ćemo najpoznatije mostove grada. Transfer u hotel. Večera i noćenje.

Ujutro vožnja do Tiddisa pomalo zaboravljenom, ali jednom od najočuvanijih rimskih arheoloških nalazišta, smještenom nedaleko Konstantina. Potom posjet planinskom naselju Džemila (pod zaštitom UNESCO-a). Džemila u prijevodu znači „lijepa“, a poznata je po ostacima antičkog rimskog grada Cuicula. Njezine ruševine smatraju se najbolje očuvanim ostacima rimsko-berberskog grada na svijetu. Potom vožnja do Batne. Noćenje u hotelu.

Nakon doručka vožnja prema Timgadu. Na mjestu ovog impresivnog rimskog nalazišta nekad se nalazio najveći rimski grad sjeverne Afrike kojeg je osnovao car Trajan u 1 st. Koristio se pravokutnom gradnjom i širokim ulicama, sagradio je amfiteatar s 3.500 sjedala, gradsko kupalište, a grad je obilovao i plodnim poljima. Grad je bio poželjno utočište, ne samo rimskim vojnicima, već i svim lokalnim žiteljima, te je na svom vrhuncu brojio više od 15.000 stanovnika. Razgledat ćemo nalazište, a zatim nastavljamo do još jednog rimskog uporišta, grada Lambaesisa. Krajem dana vratit ćemo se u Konstantin. Večera i noćenje.

Mediteranski grad je osnovao car Konstantin I. koji mu je dao svoje ime. Grad malufa, slavne arapsko-andaluške glazbe, Konstantin je vrlo važno kulturno i akademsko središte. U jutarnjim satima obići ćemo gradski muzej i središte grada gdje lokalni obrtnici prodaju svoje rukotvorine. Posjetit ćemo džamiju Emira Abdelkadera i palaču Ahmeda Beya. Nakon razgleda transfer do zračne luke i let za Ghardaiu. Po dolasku smještaj u tradicionalnom hotelu. Večera i noćenje.

Nakon doručka upijat ćemo atmosferu grada s poviješću starijom od tisuću godina. Ghardaia je građena u obliku piramide, a njegove ulice krase lijepe građevine boje pijeska. Smještena je usred riječne doline M’Zab, na samom rubu Sahare. Potom odlazimo prema dolini M’zab koja je dio je svjetske baštine te su je mnogi orijentalistički slikari prikazali na svojim slikama. Sastoji se od 5 oaza i 5 utvrđenih sela: Gharadaïa, Melika, Beni Isguen, Bounoura i El-Atteuf te dvije odvojene oaze prema sjeveru: Berriane i Guerrara. U njezinu podnožju kuće s malim prozorima i niskim vratima (za zaštitu od pješčanih oluja i vrućine) naslanjaju se jedna na drugu, a uske uličice stvaraju pravi labirint. Svaki grad je zaštićen zidovima i vratima koja omogućuju pristup. Tamošnji vrtovi su bujni i imaju obilne plodove, zahvaljujući sustavu navodnjavanja naslijeđenom od predaka. Dan ćemo provesti razgledavajući sela, lokalne tržnice i oaze. Krstarit ćemo ulicama posjećujući grobnice, minarete i džamije. Nakon ručka odlazimo do sela Melika i El Atteuf, a u poslijepodnevnim satima posjet tradicionalnoj tržnici u gradu Beni Isguen. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

Nakon doručka krećemo na dužu vožnju prema Timimounu. Usput ćemo posjetiti pustinjski grad i oazu El Golea, glavni grad provincije El Menia. U prijevodu ime grada nosi značajno ime „nesavladiv dvorac“. Radit ćemo stanke na lijepim vidikovcima i posjetiti manja mjesta koja će se pojavljivati na našem putu. Timiomun ili „crvena oaza“ je okružena morem pješčanih dina, a arhitektura grada je slična sudanskoj te s pravom nosi titulu najljepše oaze Sahare. Prošetat ćemo gradom i upiti prve dojmove. Smještaj u hotel. Noćenje.

Današnji dan provest ćemo u istraživanju okolice u 4×4 vozilima. Prema legendi, u davna vremena postojalo je slano jezero Sebkha oko kojeg su se razvila manja naselja. Penjat ćemo se na pješčane dine, lutati vrtovima oaza, ući u špilju Ighzer, vidjeti sustav opskrbe vodom i selo Ouled Said sa svojim starim dvorcem. Nakon piknik ručka i čaja odlazimo prema oazi Kali gdje ćemo upoznati proizvođače lokalnih rukotvorina. Nakon zalaska sunca povratak u hotel. Večera i noćenje.

Ujutro krećemo prema Béni Abbèsu. Nakon duže vožnje u popodnevnim satima dolazimo do još jednog dragulja pustinje, oaze okružene pješčanim dinama koje gotovo ulaze u grad. Béni Abbès je osnovan u 11 st. a poznat je po svojoj bijeloj gradskoj arhitekturi, Saharskom muzeju i uzgoju deva. Prošetat ćemo gradom i ručati. Potom ćemo razgledat grad. Večera i noćenje.

Nakon doručka vožnja prema Taghitu. Okružena pustinjskim dinama, izvire pravi biser pustinje, najslavnija zona palmi u zemlji, gradić Taghit. Svježu i bistru vodu koja teče kroz utrobu zemlje domišljati alžirski poljoprivrednici dovode na površinu kako bi preobrazili pješčani krajolik u pustinjsku oazu. Na putu prema Taghitu zaustavit ćemo se u selu Igli, staroj utvrdi smještenoj na uzvisini kao strateškom položaju iznad 3 doline s koje se pruža lijep pogled na okolicu. Nastavak putovanja prema Taghitu. Po dolasku prijava u hotel. Večera i noćenje.

Jutro ćemo provest u starom gradu prolazeći labirintom njegovih uskih ulica. Vidjet ćemo kako je raspored gradnje služio za usmjeravanje vjetra i rashlađivanje. Upoznat ćemo lokalne obrtnike i male dućane. Potom vožnja prema jednoj od obližnjih oaza. Sahara je davno bila močvarno područje, pa ćemo ostatke starih civilizacija otkriti između pješčanih dina, posjetit ćemo spilju bogatu drevnim fosilima i crtežima. Nakon razgleda povratak u Tagith. Nakon večere transfer do zračne luke Bechar ( oko 21:30 ) i let za grad Alžir ( oko 01:05) . Po dolasku smještaj u hotel. Noćenje.

Tisućljetni grad Alžir piše svoju povijest još od doba Feničana. Poznat i kao „bijeli grad“ zbog svojih bijelih fasada, kulturno je središte sjeverne Afrike. To je mjesto okupljanja i stapanja tradicionalnog arapskog s modernim, zapadnim utjecajima. Iako je Alžir većinski arapska zemlja, još se snažno osjeća utjecaj duge francuske vladavine. U jutarnjim satima razgled ćemo grad. Obići ćemo citadelu koja je uvijek bila srce grada Alžira, posjetiti muzej umjetnosti i tradicije i muzej vojske koja prati povijest Alžira do neovisnosti. Potom vožnja do botaničkog vrta Essay. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

Nakon doručka vožnja do Cherchella, udaljenog oko 100 km zapadno od Alžira. Grad Datira iz 4. stoljeća prije Krista te je jedno vrijeme bio glavni grad kraljevstva Mauertanije. Obići ćemo ruševine i luku, potom kraća vožnja do Tipase arheološkog nalazišta starog rimsko-berberskog grada pod zaštitom UNESCO-a. Ovaj gradić na obali Mediterana skriva bazilike iz 4 st., amfiteatar, forum i muzej. Nakon razgleda povratak u Alžir, usput ćemo obići kraljevski mauzolej, gdje je pokopan berberski kralj Jumba II i kraljica Kleopatra Selen II. Večera i noćenje.

Tokom noći transfer do zračne luke i let za Zagreb uz presjedanje u Istanbulu. Dolazak u Zagreb se očekuje u jutarnjim satima.

Cijena uključuje:
-zrakoplovnu kartu za letove od Zagreba do Konstantina i od Alžira do Zagreba
-zrakoplovne karte za unutarnje letove Konstantin-Ghardaia i Bechar - Alžir
-smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima s 3* , 2 noćenja u Taghitu u gostinjskoj kući
-obroke kako je navedeno u programu (D=doručak, R=ručak, V=večera)
-transfere i razgledavanja A/C turističkim vozilom
-ulaznice za muzeje i znamenitosti navedene u programu
-lokalno vodstvo na engleskom jeziku
-pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku za najmanje 10 putnika
-jamčevina (broj police 1501-00000623) i odgovornost za štetu (broj police 1399-00038633) kod Wiener osiguranje Vienna Insurance Group (kontakt tel: 01 371 86 00)
-organizaciju putovanja 

Cijena ne uključuje:
-zrakoplovne takse za međunarodne letove u iznosu od 1.400 kn
-nadoplatu za jednokrevetnu sobu: 2.400 kn
-nadoplata za 10-14 putnika iznosi 1000 kn
-trošak vize i njenog ishodovanja u iznosu od 570 kn
-putno osiguranje (preporučujemo)
-napojnice za lokalnog vodiča i vozača
-osobne troškove 

 

 

 

 

 

 

 

img

NEWSLETTER

Pratite akcije, budite informirani o novim putovanjima, maštajte i planirajte, putujte...

© 2000-2024 Kaiser Tours putnička agencija d.o.o.