Sve boje Alžira

od 16.890,00 kn / po osobi

grupno putovanje

11 dana / 10 noćenja

termin: 05.03.2018.

Pošalji upit

Pomalo zaboravljena destinacija Alžir, otvara vrata putnicima i zove nas da istražimo njegove mediteranske gradove, posjetimo najbolje očuvana arheološka nalazišta starih rimskih gradova i mami nas u pustinju koja nam otkriva najljepše Saharske oaze, djela majstora i znalaca vodenih tokova podno pustinjskog pijeska.Jedna od najfascinantnijih zemalja sjeverne Afrike, Alžir,  objedinjuje tisućljećima staro kulturno nasljeđe s jednim od najdramatičnijih pustinjskih pejzaža. U povijesti pokoren od strane Rima, Turaka i Francuza, prebrodivši civilni rat, Alžir se otvara prema svijetu kao neotkriveni, ili možda bolje reći, zaboravljeni dragulj. Krenut ćemo od glavnog grada Alžira, kulturnog i administrativnog sredšta zemlje, prema Konstantinu „gradu visećih mostova“ i njegovim dramatičnim krajolicima. Nastavljamo prema važnim Rimskim arheološkim nalazištima Timgadu, Đemili i Lambaeseisu. Obići ćemo sve najvažnije lokalitete čiji su junaci pisali povijest. Nastavljamo dalje na jug, prema Sahari. Zamotat ćemo maramu oko glave i krenuti u susret pustinjskom vjetru i magičnim oazama. Provest ćemo dva dana u dolini M'Zab i dva dana u mjestu Taghit, uživajući u živopisnom području rajskih oaza i pješčanih dina koje bude maštu svih posjetitelja.

Ovo putovanje je namijenjeno svima koji znaju koliku važnost Alžir ima na karti kulturne i arheološke baštine. Ono je za ljubitelje povijesti i avanture, za sve one koje srce vuče dalje od utabanih staza, do saharskih pustinjskih oaza, gdje će upoznati narod koji živi od pustinje i s pustinjom. 

Pomalo zaboravljena destinacija Alžir, otvara vrata…
[Više]

najbolje vrijeme za putovati, dobro za putovati, moguće je putovati, ali nije najbolje vrijeme u godini, ne preporučujemo putovanje

Polazak iz zračne luke Zagreb i uz presjedanje let za Alžir. Dolazak se očekuje u večernjim satima. Nakon carinskih formalnosti, transfer do hotela uz panoramski razgled grada. Smještaj u hotel i noćenje.

Tisućljetni grad Alžir piše svoju povijest još od doba Feničana. Poznat i kao „bijeli grad“ zbog svojih bijelih fasada, kulturno je središte sjeverne Afrike. To je mjesto okupljanja i stapanja tradicionalnog arapskog s modernim, zapadnim utjecajima. Iako je Alžir većinski arapska zemlja, još se snažno osjeća utjecaj duge francuske vladavine. U jutarnjim satima obići ćemo kraljevski mauzolej, gdje je pokopan berberski kralj Jumba II i kraljica Kleopatra Selen II te posjetiti arheološki muzej. Potom kraća vožnja do Tipase, arheološkog nalazišta starog rimsko-berberskog grada pod zaštitom UNESCO-a. Ovaj gradić na obali mediterana skriva bazilike iz 4 st., amfiteatar, forum i muzej. U popodnevnim satima transfer do zračne luke i let za Konstantin. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

Konstantin je sagrađen na stijeni iznad dubokog klanca kroz koji teče rijeka Rumelstoga, zbog čega ga često nazivaju “gradom visećih mostova”. Grad je osnovao car Konstantin I. koji mu je dao svoje ime. Grad malufa, slavne arapsko-andaluške glazbe, Konstantin je vrlo važno kulturno i akademsko središte U jutranjim satima obići ćemo gradski muzej i središte grada gdje lokalni obrtnici prodaju svoje rukotvorine. Posjetit ćemo džamiju Emira Abdelkadera i palaču Ahmeda Beya. Potom posjet Tiddisu, pomalo zaboravljenom, ali jednom od najočuvanijih rimskih arheoloških nalazišta, smještenom nedaleko Konstantina. Po povratku šetnja jednim od visećih mostova. Večera i noćenje.

Nakon doručka vožnja prema Timgadu. Na mjestu ovog impresivnog rimskog nalazišta nekad se nalazio najveći rimski grad sjeverne Afrike kojeg je osnovao car Trajan u 1 st. Koristio se pravokutnom gradnjom i širokim ulicama, sagradio je amfiteatar s 3.500 sjedala, gradsko kupalište, a grad je obilovao i plodnim poljima. Grad je bio poželjno utočište, ne samo rimskim vojnicima, već i svim lokalnim žiteljima, te je na svom vrhuncu brojio više od 15.000 stanovnika. Razgledat ćemo nalazište, a zatim nastavljamo do još jednog rimskog uporišta, grada Lambaesisa. Krajem dana vratit ćemo se u Konstantin. Večera i noćenje.

Ujutro vožnja prema planinskom naselju Džemila (što bi značilo "lijepa"). Džemila je poznata po ostacima rimskog grada Cuicula. Njegove ruševine smatraju se najbolje očuvanim ostacima rimsko-berberskog grada na svijetu. Nakon razgleda čeka nas vožnja do Setifa i let za Ghardaiu. Po dolasku smještaj u hotel. Večera i noćenje.

Današnji dan provest ćemo u Ghardai. Nakon doručka upijat ćemo atmosferu grada s poviješću starijom od tisuću godina. Ghardai je građen u obliku piramide, a njegove ulice krase lijepe građevine boje pijeska. Smješten je usred riječne doline M'Zab, na samom rubu Sahare, gdje vodeni tokovi (wadi) stvaraju brazde, a palme bdiju nad dobrobiti njegovih stanovnika. Alžirske oaze su impresivne, pomalo mitske jer su rezultat spečifičnih poljoprivrednih i arhitektonskih vještina. To je ujedno i razlog zbog kojeg je Ghardai, s oklonih pet gradova, uvršten na UNESCO-vu listu zaštićenih gradova Sahare. Večera i noćenje.

M’zab je stjenovita zaravan. Sastoji se od 5 oaza i 5 utvrđenih sela: Gharadaïa, Melika, Beni Isguen, Bounoura i El-Atteuf, te dvije odvojene oaze prema sjeveru: Berriane i Guerrara. U njezinu podnožju, kuće s malim prozorima i niskim vratima (za zaštitu od pješčanih oluja i vrućine) naslanjaju se jedna na drugu, a uske uličice stvaraju pravi labirint. Svaki grad je zaštićen zidovima i vratima koja omogućuju pristup. U ovim su selima palme neizostavne jer štite ljetnikovce u koje stanovnici odlaze za vrijeme velikih vrućina. Tamošnji vrtovi su bujni i plodovi obilni, zahvaljujući sustavu navodnjavanja naslijeđenom od predaka. Dolina M'zab dio je svjetske baštine te su je mnogi orijentalistički slikari prikazali na svojim slikama. Dan ćemo provesti razgledavajući sela,uključujući zidinama opasan grad Beni Isguen, inače zatvoren za strance. Krstarit ćemo ulicama posjećujući grobnice, minarete i džamije. Osvježit ćemo se na farmi datulja, uživajući u živopisnom i gotovo rajskom području oaze koja budi maštu svih posjetitelja. U popodnevnim satima krećemo dalje – čeka nas let preko Alžira za Bechar. Po dolasku transfer do tradicionalne gostinjske kuće u Taghitu. Večera i noćenje.

Okružena pustinjskim dinama, izvire pravi biser pustinje, najslavnija zona palmi u zemlji, gradić Taghit. Svježu i bistru vodu koja teče kroz utrobu zemlje domišljati alžirski poljoprivrednici dovode na površinu kako bi preobrazili pješčani krajolik u pustinjsku oazu. Provest ćemo vrijeme u starom gradu prolazeći labirintom njegovih uskih ulica. Vidjet ćemo kako je raspored gradnje služio za usmjeravanje vjetra i rashlađivanje. Večera i noćenje.

Nakon doručka krećemo prema Velikom Ergu Occidental. Veliki masivi pješčanih dina, koji zauzimaju oko 20% Sahare, stvaraju se pod utjecajem vjetrova. Tek rijetki tragovi vegetacije mogu se pronaći u malim oazama smještenim na rubovima pustinje. Ovom naizgled nepremostivom zaprekom uvijek su prolazile karavane, koje su činile vezu između oaza razbacanih u valovima pijeska. Sahara je davno bila močvarno područje, pa ćemo ostatke starih civilizacija otkrivatio između pješčanih dina, posjećivati spilje bogate drevnim fosilima i crtežima. Potom povratak u Taghit. Večera i noćenje.

Nakon doručka slobodno vrijeme za razgled Taghita, za lutanje bazarima s egzotičnim začinima i voćem, orijentalnim tepisima i drugim lokalnim rukotvorinama. U popodnevnim satima transfer do zračne luke i let za Alžir. Smještaj u hotelu, večera i noćenje.

U ranim jutarnjim satima let za Zagreb, uz presjedanje.

Cijena uključuje:
-    zrakoplovnu kartu za međunarodne letove od Zagreba do Alžira i od Alžira do Zagreba 
-    zrakoplovne karte za unutarnje letove Alžir - Konstantin, Setif - Alžir - Gharadaia,
     Ghardaia - Alžir - Bechar, Bechar - Alžir
-    smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima s 3* , 2 noćenja u Taghitu u gostinjskoj kući
-    obroke kako je navedeno u programu (D=doručak, V=večera)
-    transfere i razgledavanja A/C turističkim vozilom
-    ulaznice za muzeje i znamenitosti navedene u programu
-    lokalno vodstvo na engleskom jeziku
-     pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku za najmanje 10 putnika
-     jamčevina putovanja
-    organizaciju putovanja

Cijena ne uključuje:
-    zrakoplovne takse za međunarodne letove u iznosu od 1.000 kn (podložno promjeni do trenutka izdavanja karte)
-    nadoplatu za jednokrevetnu sobu: 2.750 kn
-    trošak vize i njenog ishodovanja u iznosu od 570 kn
-    putno osiguranje (preporučujemo)
-    napojnice za lokalnog vodiča i vozača 
-    osobne troškove

 

 

 

 

 

 

NEWSLETTER

Pratite akcije, budite informirani o novim putovanjima, maštajte i planirajte, putujte...

© 2010-2017. Kaiser Putovanja